hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 香港鐵路站名雜談
開啟左側

香港鐵路站名雜談

LAK2 發表於 2019-9-17 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2019-9-10 23:10
根本成條將軍澳綫就係為上蓋而起
仲智障到玩一開二

當時坑寶已發展完善 (除了坑口上蓋)
如果只係為新樓直達港島,
我寧願day1觀塘綫去坑寶,康城過海
好過現在不三不四
ViviTse 發表於 2019-9-18 03:21 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2019-9-17 17:31
當時坑寶已發展完善 (除了坑口上蓋)
如果只係為新樓直達港島,
我寧願day1觀塘綫去坑寶,康城過海

非常同意依家真係唔三唔四.........

但如果2002年將軍澳綫通車果陣,就已經拉觀塘綫入寶琳,而將軍澳綫將軍澳站止步(等2009年再拉入康城)的話有幾個問題:
以當時人口去計,好可能觀塘綫唔會同時與將軍澳綫一齊停經油塘、調景嶺、將軍澳,
換言之觀塘綫有可能會跟將軍澳隧道咁樣,觀塘/藍田之後就入坑寶。
而觀塘綫唔落油塘、調景嶺,意味住將軍澳綫可能會加藍田站先過海(甚至唔知會唔會有油塘呢個站存在)。
跟住就係觀塘區議會可能會質疑點解特登cut觀塘綫過海、去比條無咩客ge過海線誕生呢?
接住就係691未必會殺線,甚至唔會有692 ge出現........

至於康城果個問題,其實如果要為新樓而堅持直出港島,個問題都應該好棘手,甚至係「兩敗俱傷」:
康城為咗增設過海車,而令寶琳班次減班,令寶琳已經上到7788,坑口、將軍澳、油塘(esp 將軍澳)繁時上唔到車,
甚至將軍澳站、油塘站有時要特登等到有康城車黎先至旨意有得上車......... (當然將南有新樓而令人口增加亦係另一個factor)
所以如果第日康城入晒伙,又或者寶琳車再減,咁坑口站留後問題會worsen,而將軍澳站同埋油塘站更加唔洗上.......

至於解決方法有幾款都應該會work:
(1) 一係觀塘綫延長ge技術要搞一搞,寶琳站調頭技術都要搞搞佢,either觀塘綫同將軍澳綫每一服務一邊,
or兩邊都將軍澳綫換線觀塘/港島1+1,但相信乘客真係要一段適應期(因為香港個鐵路系統唔似日本果隻咁換慣線)。
(2) 另一個方案係康城唔再拼入將軍澳綫,改用東九龍綫(經油塘、寶達等出鑽石山),寶琳就唔洗郁。
(3) 再一個方案就係康城版迪士尼綫,either直達調景嶺,or直達將軍澳,or兩個站都去晒,好處就係全日可以chur盡2.5分鐘一班。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ArnoldC 發表於 2019-9-18 04:03 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-9-12 11:30
九龍灣站係九龍灣無錯.
地鐵站當年就係九龍灣填海區上面起.
區外人唔好再拗埋D 白痴野.

中上環皇后大道以北、灣仔莊士敦道以北、觀塘牛頭角道以西以南......全部叫「維港」,明白。
南海諸島誰屬係五毛、小粉紅說了算,釣魚台誰屬係日本憤青說了算,明白。
交易廣場唔算中環核心地帶,火炭工業區、火炭村唔算火炭核心地帶,明白。
荔景去九龍塘應該搭42C,荃灣去西貢應該搭A29系,明白。
Toz 發表於 2019-9-18 12:06 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2019-9-18 04:03
中上環皇后大道以北、灣仔莊士敦道以北、觀塘牛頭角道以西以南......全部叫「維港」,明白。
南海諸島誰 ...

你唔係區內人, 唔好自作聰明, 唔信既自己去問下住淘大果邊既人.
地鐵站果度個個街坊都叫九龍灣. 果度無任何舊地名, 填海後地鐵站同第一批建築一齊起.

呢個世界唔係圍住你轉, 唔好用你D 過度簡化既規則去挑戰人地用左幾十年既地名.
牛頭角同九龍灣分界主要就係睇係咪新填海區. 請你尊重地區歷史.

仲有將軍澳之前填既地方變左寶林坑口, 寶林原先係路名, 坑口原先係村名, 後來填出黎既地方一樣叫返將軍澳, 同佐敦谷/牛頭角/九龍灣非常相似, 你又唔去挑戰下?

dogdog002 發表於 2019-9-18 22:03 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-9-18 03:21
非常同意依家真係唔三唔四.........

但如果2002年將軍澳綫通車果陣,就已經拉觀塘綫入寶琳,而將軍澳綫 ...

你講既野更加無可能做到

貪心到死既港鐵已經用樁柱封死咗觀塘綫

唯一係將軍澳站得雙綫

食唔到綠紫加埋既流量

以前就有前贍起油麻地站

97之後已經變晒Loo

慳得就慳

黃竹坑,香港大學站已經再無預留位

樓主| paul2357paul 發表於 2019-9-19 04:24 | 顯示全部樓層
timmylee 發表於 2019-9-15 21:40
當時都未有麗閣邨
果度得長沙灣道、長沙灣工廠大廈、長沙灣邨、長沙灣警察宿舍、元洲街邨

咪呃我,麗閣邨與荃灣綫係同年開始興建,跟住近東京街路口果個地鐵站開既時候麗閣邨亦早已開左:
https://hkrail.fandom.com/wiki/荃灣綫
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/麗閣邨

其實該站亦曾有更離譜既蘇屋候選站名大家又知唔知道?
Toz 發表於 2019-9-22 18:51 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-9-19 04:24
咪呃我,麗閣邨與荃灣綫係同年開始興建,跟住近東京街路口果個地鐵站開既時候麗閣邨亦早已開左:
https://h ...

長沙灣站命名合理, 因為個站就係原長沙灣中間, 亦服務長沙灣填海區
而蘇屋位置係遠, 但係不見得比麗閣邨差, 因為 1982 年麗閣邨係新地名, 蘇屋係老地名, 蘇屋知名度遠在麗閣之上.
"蘇屋"真正既問題係, 要復古叫蘇屋, 點解唔叫李屋鄭屋, 或合稱李鄭屋? 李鄭屋距離個站更近, 亦有古墓做地標

除復古候選名李鄭屋, 有就近從深水埗果邊元州借名既元州邨, 舊海灣名長沙灣
最終都係選出長沙灣, 同九龍灣站既命名邏輯都好相似.

Toz 發表於 2019-9-22 19:15 | 顯示全部樓層
荔枝角, 以古時命名角度睇, 應為一海角
話九華徑果邊係荔枝角, 並不完全正確, 果度凹入去, 點都唔似係海角. 果邊只係地名延伸過去, 同牛頭角延伸到淘大一樣

睇返地圖, 附近唯一有機會係海角既地方, 係饒宗頤文化館同荔枝角收押所果座山頭.
饒宗頤文化館之前係荔枝角醫院, 再之前係一百年前已經存在既荔枝角軍營, 亦係果個山頭就係荔枝角既佐證.

雖然荔枝角的確唔應該過蝴蝶谷道, 過左就係長沙灣, 但荔枝角站其實都無偏到咁離譜, 至少佢比美孚近真既荔枝角少少.
我仍應該長沙灣西站更符合, 尤其地鐵站起時上面都公認係長沙灣, 但荔枝角都唔算太衰.

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Schrodcan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

mckhgc 發表於 2019-9-23 22:44 | 顯示全部樓層
又係呢個萬年年經話題,係咪真係未世界末日都仲有得講呢?其實來來去去大概係幾類:

一地名幾站混淆類:深長荔、牛頭角九龍灣

有地名唔用用街名,攪到街名變地名類:太子、佐敦、柯士甸(可能)、錦上路(可能)

有地名唔用用屋苑/邨名,但只係擦邊:第一城、彩虹

廟名變地名類:車公廟(最頂癮係明明大圍站較近車公廟)、天后

以偏概全類:大學、馬場(香港唔止一間大學一個馬場,尤其大學,香港大學站啟用後,竟然唔改名)

無厘頭類:奧運、(位於九龍站以東的)香港西九龍

另外講下一個比較少人講,但個人認為最最最最差既名:輕鐵「銀座」。如果個地方名真係巧合又叫銀座咁就冇問題,但事實係點係人都知,只係個爛鬼山寨商場滔東京光,九(港)鐵又陪佢癲,最離譜係連「英文」名都用日文併音Ginza,真係笑死日本仔,港燦點笑鄰國山寨,日本仔點笑你。

港鐵年代,已有幾個輕鐵站改名,偏偏呢個最要改既就一直冇改,個人應為應改「景湖」。

另一個少人講既,係「香港」,本質上同中環站係同一站,有人話因為機場快線總站,所以用一個較高層次既名方便旅客,方唔方便到我唔清楚,但網上討論區,就不止一次見台灣仔混淆中環站同香港站,問兩者既關係。

更令人混淆既,係「兩站」雖然互通,但又出入口代號、月台編號又各自獨立,例如有「中環站A出口」、又有「香港站A出口」,最麻煩首推近中環站,但屬香港站既「香港站C出口」,其實,就算要當兩站分開管理,但用兩尖既不重覆模式:中環站出口用A-L,香港站出口就由M開始,唔係更清楚咩?

最差配套 狗也不D
ArnoldC 發表於 2019-9-25 04:59 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-9-12 12:11
有好多站名都唔"正確", 但係唔正確先方便

今日鯉魚門道匯景呢一段, 東北藍田山, 西南茶果嶺山, 或者都有人 ...

資料來源─饒玖才:《香港的地名與地方歷史(上冊)─港島與九龍》,天地圖書(香港),2012年第三版。
茜草灣附近,昔日有鹹田一地,它是圍海而成的低窪田,因土質含鹼多,只能種植耐鹼的水稻品種......
......「鹹田」改為「藍田」,取「藍田種玉」之意......
山上面點樣圍海而成低窪田?