hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 香港鐵路站名雜談
開啟左側

香港鐵路站名雜談

ArnoldC 發表於 2019-9-25 05:29 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-9-17 10:10
當年分區唔仔細嘛﹐一個分區好大的。一個分區的一頭一尾﹐都有排你行。

華員邨曾經位於荃灣,因為葵涌曾經被官方視為荃灣一部分。
但係從來無人將荔枝角當成長沙灣一部分,或者將長沙灣當成荔枝角一部分。
正如無論改動前後,都無人寫「青衣華員邨」或者「大窩口華員邨」。

太子站旁邊、旺角警署對面嘅分行叫「深水埗分行」,明顯就係改錯名。
正如長沙灣工業區入面嘅車站叫「荔枝角站」一樣。

一方面叫人去博物館搜集資料,自己就 quote 無引用資料嘅討論區文章,你都幾大細超。
kwcy_92 發表於 2019-9-25 07:44 | 顯示全部樓層
tofu 發表於 2019-9-10 21:54
跟隊丫,
觀塘係觀市,牛頭角仲係觀塘,九龍灣就牛頭角/九龍灣
觀塘站其實可以叫裕民坊

吓?我識啲人全部講將軍澳都係講成個新市鎮,冇人當淨係當將軍澳站附近先叫將軍澳
Schrodcan 發表於 2019-9-25 08:50 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-9-22 18:51
長沙灣站命名合理, 因為個站就係原長沙灣中間, 亦服務長沙灣填海區
而蘇屋位置係遠, 但係不見得比麗閣邨差 ...

>有就近從深水埗果邊元州借名既元州邨
好基本,元州=/=元州(街)邨

Schrodcan 發表於 2019-9-25 09:10 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-9-22 19:15
荔枝角, 以古時命名角度睇, 應為一海角
話九華徑果邊係荔枝角, 並不完全正確, 果度凹入去, 點都唔似係海角. ...

>雖然荔枝角的確唔應該過蝴蝶谷道, 過左就係長沙灣,
你好似唔記得咗大埔道琵琶山段經 Lai Chi Kok Pass(好似冇譯名)
>話九華徑果邊係荔枝角, 並不完全正確, 果度凹入去, 點都唔似係海角. 果邊只係地名延伸過去, 同牛頭角延伸到淘大一樣
呢個係因為有美孚油庫嗰最早期嘅荔枝角填海區(遠早過荔枝角站一帶,所以荔枝角站冇咩地名參照,原本得配水庫座無名山,深水埗站啲新街名嘅福X村都唔喺嗰頭,唯有長沙灣同後期嘅衛民村形容到)同內面嘅荔枝角灣影響,好似官方嘅九龍角噉由尖沙咀天星碼頭引申到覆蓋九龍角填海區(最好笑係荔灣交匯處)
>但荔枝角站其實都無偏到咁離譜, 至少佢比美孚近真既荔枝角少少.
荔枝角以東同長沙灣尾可以並存嘅,但始終啲人感覺長沙灣為主,所以副站名會有用。
>饒宗頤文化館之前係荔枝角醫院, 再之前係一百年前已經存在既荔枝角軍營, 亦係果個山頭就係荔枝角既佐證.
>我仍應該長沙灣西站更符合, 尤其地鐵站起時上面都公認係長沙灣, 但荔枝角都唔算太衰.
長沙灣站有另一個因素在深水埗軍營以西隔咗二三十年先再填海,強化同西移咗個概念
ryandroid 發表於 2019-9-25 14:56 | 顯示全部樓層

跟據地質圖及應該係1902年的九龍地圖的比對
深水埗其實係位於桂林街至南昌街之間的一段海壇街的非填海土地
已消失的小島位於福華街及北河街交界的元洲其實比舊深水埗還要近深水埗站

而大角咀位於晏架街及埃華街之間的一段大角咀道
塘尾位於塘尾道及界限街以北的基隆街與黃竹街交界
九龍塘位於大坑東遊樂場一帶
旺角位於亞皆老街與窩打老道交界以西一帶

另外跟據地質圖及1967 年的地圖
美孚站位於荔枝角灣填海區
所以本來就應該叫荔灣站
不過後來用屋苑名取代咗

而荔枝角位於荔枝角灣及長沙灣交界
荔枝角的舊海岬應位於寶輪街及月輪街交界
不論荔枝角的海岬或山脊
美孚站確實比長沙灣更近
但美孚站的位置命名為荔灣站會比荔枝角站更為合適
所以舊荔枝角以東的站改名為荔枝角也無可厚非
或者改名為蝴蝶谷站也可

而長沙灣睇個名都知係一個好長嘅海灣
本來就橫跨荔枝角站至深水埗站
咁中間個站叫長沙灣站都好合理吧
另外
成個啟德機場其實都係九龍灣填海出嚟
而啟德站直頭喺九龍城對出嘅真九龍灣
係唔係應該正名為九龍灣站而唔係後來的啟德
探究歷史唔係問題
但地名本來就唔係永恒不變
如果車站名合理解釋到嘅話又是否需要繼續吹毛求疵、矯枉過正呢?
miklcct 發表於 2019-9-25 15:42 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-9-23 22:44
又係呢個萬年年經話題,係咪真係未世界末日都仲有得講呢?其實來來去去大概係幾類:

一地名幾站混淆類:深 ...

我覺得「九龍」都算係以偏蓋全,應該改做「西九龍」,而嗰個站亦都係連通高鐵嘅「西九龍」,所以改名唔會有問題。
進智公交
 樓主| paul2357paul 發表於 2019-9-25 17:55 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-9-25 14:56
跟據地質圖及應該係1902年的九龍地圖的比對
深水埗其實係位於桂林街至南昌街之間的一段海壇街的非填海土地
已消失的小島位於福華街及北河街交界的元洲其實比舊深水埗還要近深水埗站

而大角咀位於晏架街及埃華街之間的一段大角咀道
塘尾位於塘尾道及界限街以北的基隆街與黃竹街交界
九龍塘位於大坑東遊樂場一帶
旺角位於亞皆老街與窩打老道交界以西一帶

另外跟據地質圖及1967 年的地圖
美孚站位於荔枝角灣填海區
所以本來就應該叫荔灣站
不過後來用屋苑名取代咗

而荔枝角位於荔枝角灣及長沙灣交界
荔枝角的舊海岬應位於寶輪街及月輪街交界
不論荔枝角的海岬或山脊
美孚站確實比長沙灣更近
但美孚站的位置命名為荔灣站會比荔枝角站更為合適
所以舊荔枝角以東的站改名為荔枝角也無可厚非
或者改名為蝴蝶谷站也可

而長沙灣睇個名都知係一個好長嘅海灣
本來就橫跨荔枝角站至深水埗站
咁中間個站叫長沙灣站都好合理吧
另外
成個啟德機場其實都係九龍灣填海出嚟
而啟德站直頭喺九龍城對出嘅真九龍灣
係唔係應該正名為九龍灣站而唔係後來的啟德
探究歷史唔係問題
但地名本來就唔係永恒不變
如果車站名合理解釋到嘅話又是否需要繼續吹毛求疵、矯枉過正呢?

咁就很吊詭囉。
幾時深水埗既邊界修正在界限街與東京街,長沙灣既邊界修正在東京街與蝴蝶谷道,而大角咀既邊界放在塘尾道之類如此類推?

幸好旺角警署果個地鐵站冇用塘尾命名?

不過我亦同意前地鐵對荃灣綫某些站既命名忽然用番古代地名既界定始於唔多合理。
ryandroid 發表於 2019-9-25 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-9-25 17:55
咁就很吊詭囉。
幾時深水埗既邊界修正在界限街與東京街,長沙灣既邊界修正在東京街與蝴蝶谷道,而大角咀既 ...

咁首先要理解古時嘅名同現今用嘅名性質上有咩分别
如果講緊二十世紀初
地名係實際的「地點」名稱
深水埗係一個海邊嘅村
長沙灣係一條好長嘅沙灘
荔枝角係一個海岬
基本上名稱同實際指稱相符

但現今用嘅地名
已經唔係當初嘅實質指稱嘅地點
而係演變成「地區」名稱

為何深水埗同長沙灣係以東京街為界
係因為東京街係深水埗填海區及長沙灣填海區嘅界線
政府係一早填咗深水埗填海區並以東京街為界
隔咗一段時間先再填長沙灣填海區
亦即你所指嘅長沙灣範圍
所以你對地名嘅認知係基於政府填海嘅行政劃分區域

而大角咀以前係一個長條形嘅海岬
當年旺角填海只係曾經只係填到去塘尾道
塘尾道以西對出嘅海就成為大角咀填海區
所以我哋依家認為正確嘅地名大多都只跟據填海區所屬嘅行政劃分區域

當年九龍灣西部填海建啟德機場
九龍灣剩餘嘅東部海域就變成今日嘅九龍灣填海區
而本身九龍灣站以前係遠離陸地又荒山野嶺冇地名
所以九龍灣填海區嘅地鐵站就只有九龍灣呢個選項
groom1002 發表於 2019-9-25 23:12 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-9-23 22:44
又係呢個萬年年經話題,係咪真係未世界末日都仲有得講呢?其實來來去去大概係幾類:

一地名幾站混淆類:深 ...

錦上路站係因為當時九鐵諮詢錦田/八鄉居民意見,但雙方一直爭拗用自己地方名,甚至想出「爭咩?把瀨尿蝦和牛丸溝埋呀,笨!」建議。最後九鐵無奈用車站附近道路-錦上路命名。柯士甸站興建期間曾用九龍西站,但港鐵一意孤行用附近道路-柯士甸(道)命名,卻冇用「渡船角.,「官涌」/「佐敦西」
Schrodcan 發表於 2019-9-26 00:37 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-9-25 17:55
咁就很吊詭囉。
幾時深水埗既邊界修正在界限街與東京街,長沙灣既邊界修正在東京街與蝴蝶谷道,而大角咀既 ...

塘尾係旺角北站最orthodox嘅地名,原因在以前九龍塘個池塘嘅位置