hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 33 荃灣西 》油塘
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB 33 荃灣西 》油塘

樂仔〞 發表於 2019-9-14 20:45 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-9-14 19:55
咪照停囉只不過cut 2線埋去停啫,再講你估條條線都要停?

而家就係因為起將藍隧道,個站搬後到行橋底係埋唔到站
所以先有大量巴士行咗上鯉魚門道
你講嘅野而家已經唔可行
dennis28a 發表於 2019-9-15 00:11 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-9-14 19:12
33好難同40,42C,290/A/X比較客量,後者途經荃灣站青山公路一帶的旺區,相反沙咀道同環宇海灣實少啲人。 ...

其實 33 先係做緊荃灣最旺覆蓋範圍,畢竟沙咀道行去邊都唔遠。無 33 年代,個個都係青山公路行返落黎,根本荃灣班客唔介意行。

33 敗筆係做少成大個葵涌客源,而浪費緊時間只係做多左個海濱花園外圍。
而且又同 290 去豐力樓時間平手。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-9-15 00:18 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-14 09:39
最塞一段係油塘出嚟藍田站, 因油麗邨巴士站燈號要讓藍田救護站轉落東隧車龍而變得好短, 通常只係過到三部 ...

其實 33 有無必要做藍田生意呢?
家陣 33 去到觀碼,本應直去茶果嶺做獨市生意仲好,又可以避塞車。
惡意回復是不道德的行為。
leo_ku 發表於 2019-9-15 02:44 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-9-15 02:46 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-15 00:18
其實 33 有無必要做藍田生意呢?
家陣 33 去到觀碼,本應直去茶果嶺做獨市生意仲好,又可以避塞車。
...

條線係運吉畫嘅, 當時未預見到現有的交通狀況, 但行茶果嶺又確實冇乜客源可言.

就算唔係永久, 都應該臨時改路, 來回行油塘道 茶果嶺道避開塞車, 直至將藍隧道工程完結為止.

要做就要先諮詢滙景同麗港城意見, 況且九巴在33開線頭一兩日派人在藍田站巴士站做宣傳, 我諗九巴自己未必咁想放棄藍田站.
EX-TL 發表於 2019-9-15 02:48 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-9-15 02:44
咁咪唔好停囉有咩所謂,繁時大隧北行轉車站塞成點你有眼睇。

307 681係九龍東(包括油麗邨)特快去灣仔 中區嘅命脈, 唔停即係叫人搭貴價603, 唔係丫嗎?
leo_ku 發表於 2019-9-15 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-9-15 12:43 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-9-15 10:24
603 三個站就到中環,307要經金鐘,681要屈番入軒尼詩道,603係平價版的士。
再講,
307 681 東隧口都要 ...

唔好以為下行車道一定快, 621都有機會用到迴旋處落巴士站爬私家車頭, 302A入藍田站總站出慢線爬鯉魚門道車頭, 你係咪唔信呀?!

搭新界車出嚟東隧轉車落北角 鰂魚涌 西灣河班客, 明明東隧有幾飛, 偏要人大老山叫一飛, 有啲位如西灣河以東, 大老山得一飛仲要唔係直出, 搞慢人哋出行時間.

唔好為討論而討論, 轉車客唔理, 塞車嚴重又唔理, 仲話所有繞道落東隧車唔停東隧口, 唔行迴旋處落, 咁下行車道只會塞上加塞, 九龍人真係多謝你, 迴旋處少左一堆新界車, 觀塘落東隧快唔少, 但同時油麗居民同轉車客真係唔肯過你, 竟然少一大堆路線搭.
leo_ku 發表於 2019-9-15 14:56 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-15 15:29 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-9-15 14:56
邊個保證巴士公司一定要比你叫幾飛呀?又唔係無車搭, 東隧無得轉大隧口一樣可以轉。

我就係唔信, 上路要 ...

我都知我講幾句就要人信係好難, 唔信都冇你符, 但事實係上繁一直上演緊巴士行慢線係最快, 即使唔停巴士站, 你要同堆私家車鬥塞下行車道, 亦唔會快得過巴士行迴旋處幾多.

難怪你經常被人圍攻, 講埋啲嘢唔經大腦, 唔理事實, 唔夠update, 唔理交通狀況, 唔理乘客習慣, 一味自己諗到乜都亂噏當秘笈, 同你討論落去盞嘥時間.