hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 33 荃灣西 》油塘
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB 33 荃灣西 》油塘

ricky 發表於 2019-9-15 19:54 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-9-15 19:43
大錯特錯,33 同 290 系會平手到黃大仙。
290 如果輸,輸在多人上客。

我有搭33號在咸田街上車,三個字都去到黃大仙。如果搭290在眾安街上車,做得到?
前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2019-9-15 20:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-14 00:15
40 多客,因為有 1/3 客係長荔美孚落車,另外有 1/3 係葵涌道客。

而 33 係龍翔道不論客量、班次、時間 ...
偏偏咁多條線,只有 33 未識頂閘。

至少下繁我見過33頂閘
不過我認同條線定位好有問題

荃葵一端
荃景圍無東九線、西約條40兜到2046都未上公路
明明簡簡單單執一執已經解決到

偏偏33唔行觀塘道,扼殺40/38/42C/33重組空間

東九一端
33開線其中一個動機係做油塘藍田版290
奈何油塘行車時間太慢,又唔到葵興芳
同時觀塘道沿線住宅區,特別係人口爆炸既九龍灣站一帶,又無福消受
四不像矣

EX-TL 發表於 2019-9-16 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-9-15 20:25
至少下繁我見過33頂閘

始終33主要對象係西站灣畔城畔項目, 住宅同商場一日未入晒伙, 居民習慣未定型, 一日都應該要維持住走線.

最近一兩個月海之戀及海之戀愛炫美先大鑼大鼓入伙, 係西站項目最後一個入伙, 我諗明年農曆年前, 西站所有項目入伙入得八八九九, 到時商場開埋, 睇下個咁細嘅場, 吸引到啲所謂「特色」商戶進駐, 又引到幾多人去行, 再諗點樣改條33都未遲.

如果西站客+沙咀道真係冇能力谷爆33, 諗向西延長又得, 諗下九龍改路又得, 最緊要係睇班西站客想點.
EX-TL 發表於 2019-9-16 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-9-15 19:54
我有搭33號在咸田街上車,三個字都去到黃大仙。如果搭290在眾安街上車,做得到?
...

鬥快到黃大仙冇用, 有咁多條路線做荃葵-東九, 要比應該係比佢哋嘅獨市位行車時間合唔合理.

33做到合理時間嘅, 最盡係荃灣-九龍灣, 觀塘偉業街要睇有冇運, 塞車慢車就係咁先, 油塘-九龍灣一段兩繁都會受到嚴重塞車影響, 車程可以係非常不合理地長, 呢段路快與慢亦直接影響緊九龍灣返荃灣班次穩定性.

有合理車程, 但班次唔穩定, 由開始等車至到達目的地嘅時間唔穩定, 就乜都係假!
KC1213 發表於 2019-9-16 00:19 來自手機 | 顯示全部樓層
...

我每朝都搭33番工 如果大家同時間係西站開車(0750)的確會係黃大仙/沙田坳道相遇
但講緊33早繁東行係多客過290系好多
至於中午呢??我都搭過一次 33只係快過290
兩分鐘到黃大仙 但客量呢?輸290一半
下繁因工作關係東行我都係搭過一次咁大把
33都只係快5分鐘到黃大仙 但290系架架頂閘
33坐滿窗口加幾個都偷笑

結論係15分鐘咸田街到黃大仙應該得中午 同晚間做到
邊架快到黃大仙好睇 客量同埋 德士古道塞唔塞車
我係客唔會死等你架33(不論東西行) 而事實上
西站開33真係可以玩20分鐘先上公路 同時290都至少到葵芳邨/荔景 根本就差唔得多 當然你目的地係沙咀道/海濱就真係有so
dennis28a 發表於 2019-9-16 04:11 | 顯示全部樓層
...

絕對做得到,有板友解釋左,我唔重覆。

留意一點,不論係改線前 40(如心),定係而家 290 同 33,最惡頂係西站出大河道。
但 290 系過左眾安街就係神仙,33 仲要繼續塞燈。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-9-16 04:48 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-9-15 20:25
至少下繁我見過33頂閘

33 頂閘次數少之又少,我搭左咁多次,無一次頂閘,仲要 6 點鐘黃金時間。

大家成日覺得 40 又兜又慢,但望清楚一點,非繁 40 東行落美孚只係慢多 10 分鐘。
當西站開車,33 平均要 35 分鐘先到黃大仙,拉佢上荃景圍叫做多個選擇,
但只要 33 一日要塞返入西站出大河道,分分鐘荃景圍搞成 50 分鐘先到黃大仙,
雖然觀感好過 40,亦值得做,但我唔覺得車程吸引得去邊,依下先抵死。

如果西約朋友覺得 40 落美孚難頂,40 東行方向其實可以選擇大窩口轉 42C(如果有位)。

33 另一個更大問題係藍田,42C 不論係時間上,班次上都完勝 33。
我每日都好奇,究竟 33 係藍田站養左班咩野客呢?
惡意回復是不道德的行為。
0q9w8e 發表於 2019-9-16 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-16 04:48
33 頂閘次數少之又少,我搭左咁多次,無一次頂閘,仲要 6 點鐘黃金時間。

大家成日覺得 40 又兜又慢,但 ...

如果係去楊屋道果頭33係就腳啲既
KC1213 發表於 2019-9-16 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-16 04:48

大家成日覺得 40 又兜又慢,但 ...

其實真係有兩班會頂閘 分別係1745/1805油塘開
九龍灣兩站上成50人有多 本身架車都滿滿地
上埋企到門口 但神奇的係會有十個到黃大仙落車
但下繁哩兩班真係好惡頂 企門口又例牌塞車
出番觀塘道等車都無咁嬲~
poondriver 發表於 2019-9-16 09:01 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-9-15 19:43
大錯特錯,33 同 290 系會平手到黃大仙。
290 如果輸,輸在多人上客。

一齊西站開車既話 33一定快過290 5分鐘

33 15分鐘去到龍德街
290 15分鐘踩極又順燈仲要冇客上最多都係去到葵涌公立學校