hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線慢駛進入紅磡站
開啟左側

東鐵線慢駛進入紅磡站

D357 發表於 2019-9-18 21:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

sancouve 發表於 2019-9-18 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層
唔只東鐵,西鐵都慢過平時好多,過走咗半度門嘅距離(呢個唔知係唔係車長問題),仲停咗成分鐘先曉開門
himchan 發表於 2019-9-18 22:28 | 顯示全部樓層
sancouve 發表於 2019-9-18 22:17
唔只東鐵,西鐵都慢過平時好多,過走咗半度門嘅距離(呢個唔知係唔係車長問題),仲停咗成分鐘先曉開門 ...

唔關車長事,好多班車都係咁,一係過走,一係太早停。因為西鐵綫止衝擋爛咗,所以要減速入站。
paul2357paul 發表於 2019-9-19 03:52 | 顯示全部樓層

點止咁簡單,平時用開既交叉渡線都用唔到,直頭要逆線離開紅磡站:
https://www.youtube.com/watch?v=oONbOrHKqQY
https://www.youtube.com/watch?v=08N248PZiGw
rickywk 發表於 2019-9-19 08:45 | 顯示全部樓層
而家東鐵線用平常直通車用既渡線離開紅磡站,竟然順滑過平時用開既交叉波口

另西鐵線由星期一開始,尖東起步就要人手開車
Ricky403 發表於 2019-9-19 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2019-9-19 08:45
而家東鐵線用平常直通車用既渡線離開紅磡站,竟然順滑過平時用開既交叉波口

另西鐵線由星期一開始,尖東 ...

今朝西鐵美孚開始已經hold車,柯士甸打後更加要等入站,平時頂多尖東要等
結果九點未到已經延誤5-6分鐘,過九點後延誤相信有加無減 (西鐵嘅行車profile九龍段比較難追時間)
東鐵紅磡亦因為用直通車波口,所以7分鐘已經接近極限,同平時一樣兩部車要排隊入紅磡站,不過每部車等嘅時間再加長兩倍......呢個時勢仲企頭卡落紅磡真係佩服
rickywk 發表於 2019-9-19 09:45 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-9-19 09:29
今朝西鐵美孚開始已經hold車,柯士甸打後更加要等入站,平時頂多尖東要等
結果九點未到已經延誤5-6分鐘, ...

好彩美孚至荃灣西一段而家無咗限速,西鐵仲有d時間追。

但東鐵紅磡站果邊就有d難攪,而家最大疑犯係個交叉波口,就算今晚拖走四卡車再換軌,龜鐵都可能落臨時限速落到25km/h過,甚至龜鐵要諗下會唔會再執下走線等呢個交叉波口無咁搖

RyanPun 發表於 2019-9-19 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2019-9-19 09:45
好彩美孚至荃灣西一段而家無咗限速,西鐵仲有d時間追。

但東鐵紅磡站果邊就有d難攪,而家最大疑犯係個交 ...

4台出嚟經波口入返北行軌個內彎搖到嘔泡,反而南行軌個外彎感覺上平穩過隔離線。
DIH 發表於 2019-9-19 13:13 | 顯示全部樓層

今朝做勇士去八下,有以下觀察。

九龍塘,上到南行月台時班次如下:

旺角東...到站
紅磡....3分鐘
紅磡....6分鐘
旺角東...8分鐘

旺角東列車到站後,絕大部分乘客落車,每道門有幾個落車再等紅磡車。該班車從九龍塘開走後比平時紅磡車少人。

旺角東列車離站後,紅磡車已就快出隧道口。列車非常爆滿,九龍塘落車乘客比例上唔多,我上呢班,頂閘離開九龍塘。
九龍塘至旺角東徐行,但唔使hold。於旺角東有少量乘客上落,仍然頂閘往紅磡。
在愛晨徑對出等北行列車經直通車波口過線,然後慢速入站。
由於車上係沙甸魚狀態,我睇唔到出事車卡。
去到紅磡剛好有西鐵到3台,應該係手動停站,在距離停車位大約一卡時已減至隨時可以停的速度,最後對得到門位。
由紅磡開出沒有異常,結果我用的時間同平時差唔多。

但我尋日發覺經太子轉荃灣線上荔景再轉東涌線過海,比起經東西鐵快大約10分鐘,而且太子北行有位坐。我故意唔經彌敦道/東隧過,因為太迫太焗。
Ricky403 發表於 2019-9-19 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2019-9-19 13:13
今朝做勇士去八下,有以下觀察。

九龍塘,上到南行月台時班次如下:

東鐵轉西鐵,見紅磡車唔係即班可以轉用九龍塘>太子>美孚去新西或九龍塘>太子>荔景過海,影響較細
西鐵轉東鐵,西鐵要慢速以人手模式入紅磡站,上繁搞到塞哂車,東鐵雖然固定到四台開但走咗一班下班7分鐘後先開,影響會比較大 (今朝用多咗10-12分鐘)
不過平時因為班次緣故,東轉西 (密轉疏) 本身就比西轉東 (疏轉密) 用時長,而家紅磡站大家鬥塞車,疏鬥疏,咪打個和囉

話說,連續兩班紅磡唔會塞車咩?定係因為有直通車開,所以要一班旺角東同紅磡對調順序?