hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 5X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 城巴 5X 調整班次

天空之神 發表於 2019-9-26 19:41 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2019-9-26 10:42
5B 大球場東院仲多客過威非. 點解要拉5B走?

往西區兜哂大坑 大球場出又得唔得?雖然定線好難睇
.
wingho_cwh 發表於 2019-9-27 10:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-9-26 15:59
諗唔掂既野點解要做

巴士公司對西區態度180度轉變就係條鐵通左

//點解5B/10東行上繁班次會疏過非繁//
呢樣嘢根本就係因為非繁忙時間有堆大西北車落嚟攝所以先密車,同客量關係不大

//5X當日提過兩個建議 1. 東行跟西行西祥街上四幹 但巴士公司發現唔夠客提早上四幹//
「發現」呢個字係要做咗嗰件事先有「發現」架
攞部計數機出嚟捽嘅數叫做「估算」,唔係「發現」,都無做過 experiment,何來「發現」?

//上繁大坑可以坐滿出銅鑼灣,但過左中環就載空返西區 呢個改動亦唔見得對居民好//
咁下繁呢? 下繁返西環嗰 d 係太子站飄過嚟嘅鬼?

//東行同西行客量兩個世界//
咁你咪諗下點解東行唔夠吸引囉,唔通 d 人全部有入無出?

//呢個世界要評估一樣野得唔得有好多方法同工具去判斷//
計埋晒 d 塘水滾塘魚嘅死數係唔會有突破架
喂,發明飛機都衰咗好多鑊啦,如果萊特兄弟一句「根據 past experience 飛行器係不可能」就唔整架飛機出嚟,你認為今天有無飛機搭?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2019-9-27 11:21 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-9-27 10:54
//點解5B/10東行上繁班次會疏過非繁//
呢樣嘢根本就係因為非繁忙時間有堆大西北車落嚟攝所以先密車,同客 ...

1.
班次同客量係成正比關係
有客當然開密D,無客自然唔開咁密

2.
地鐵通左,5X客量跌到谷底
水街出四幹唔夠客
難道覆蓋更少可以做更多客源?
西環唔係小西灣

3.
下繁睇返現有班次
都係得個半個鐘多人搭開15分
但平日上繁大坑開KEEP住開20,大坑無客一早開25

4.
唔吸引既地方原因好簡單
巴士唔夠地鐵吸引,OK?

5.
我早幾年已經係度講過
西區步左將軍澳後塵
地鐵通左,巴士客跌左5成
係商業世界,一定係睇數優先

巴士公司睇人口數據,邊度人口多
人口少,去調資源,有時仲準過我地口講

講咁多野,5X你支持改特快
定支持改做流水?

你自己立場咁含糊
面對別人質疑時
唔係先回應別人的質疑
而係質疑別人的質疑

咁講真,你咩都講晒啦

我以前都有講,巴士公司CUT班走去嘈
有本事就嘈到巴士公司開返班次
當日40/40M/97/592減班
最後只有40/40M加返班次
97/592無仇報

世界很簡單 人類很複雜
JCTK 發表於 2019-9-27 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-9-26 19:41
往西區兜哂大坑 大球場出又得唔得?雖然定線好難睇

咁點解要咁做?
只係往西區先兜入去?
I20091157 發表於 2019-10-12 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層
其實1號車有冇繼承5號車嘅功用?
wingho_cwh 發表於 2019-10-13 12:58 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2019-10-12 21:00
其實1號車有冇繼承5號車嘅功用?

視乎你乜嘢叫做繼承
如果一如運輸署誤導公眾嘅嗰件事 (摩星嶺駁腳) 就係有嘅
但 5 號車真正獨特嘅用途 (軒尼詩道銅鑼灣去大道西) 就做唔到

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
leo_ku 發表於 2019-10-13 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-10-24 12:17 | 顯示全部樓層
5X減左班後出多左12.8
似乎城巴都好想做瓜條線
世界很簡單 人類很複雜