hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴轉乘有冇指定車站要跟?
開啟左側

九巴轉乘有冇指定車站要跟?

MA4745@85A 發表於 2019-9-26 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2019-9-26 18:26
又或者咁講,本身獅子山隧道/大老山隧道路線轉乘 by design 就唔存在一個指定車站嘅概念
如果唔係就唔會轉 ...

試過廣源搭85A落第一城食飯,食完飯上281A返廣源都有-$4.2優惠
hihihi 發表於 2019-9-26 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
matchnacu 發表於 2019-9-26 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過84M 轉214, 響黃大仙站, 沙田坳道同鑽石山站, 大致都有-$4.2優惠, 但有兩次唔得, 之後上咗網查返, 原來呢組轉乘嘅時限係60分鐘, 而嗰數次就係因為214太爆上唔到而過咗時, 所以結論係要留意轉乘時間
KE7066 發表於 2019-9-27 00:08 | 顯示全部樓層

matchnacu 發表於 2019-9-26 21:58
我試過84M 轉214, 響黃大仙站, 沙田坳道同鑽石山站, 大致都有-$4.2優惠, 但有兩次唔得, 之後上咗網查返, 原 ...

有冇諗過投訴
60 分呢個時限明顯唔合理

EX-TL 發表於 2019-9-27 00:36 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2019-9-26 14:37
其實就唔關漏事既
只係 84M > 89C 個 case 可以去下一分段先轉都有BBI
但唔係每一組 BBI 都得

十幾年前增設2A-13D 14 15 16 21 24 27轉乘時, 無論係邊個收費點, 都可以得到優惠, 後來同組加入6D亦一樣, 搭到淘大落車先轉都可以得到優惠.

反而我有一個一直未試過, 而又有時有需要用到嘅40東行免費轉乘42C東行, 原意係補荃灣去啟業邨, 但受惠嘅其實仲有荃灣去青山上路 彩虹道 藍田站, 葵涌去啟業邨, 美孚去藍田站, 用途廣泛.

每次由荃灣搭40轉42C都係九龍區$6.4分段後轉, 唔知在大窩口站$8.7分段時又有冇免費?
TR3797 發表於 2019-9-27 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層
wawa0006 發表於 2019-9-27 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層

新界經大老山往東九龍路線轉5m,按官方指引要在九龍灣站免費轉乘,但若早一站下車於啟業邨轉車則不享有任何轉乘優惠
GU9338 發表於 2019-9-27 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-9-27 00:43
有無人試過搭城隧線過轉車站後,用八達通轉乘?有無優惠?

唔得
試過瞓過龍係可風轉已經係正價
Kj2052 發表於 2019-9-27 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-9-27 00:43
有無人試過搭城隧線過轉車站後,用八達通轉乘?有無優惠?

城隧八達通轉乘的優惠第二程轉乘路線先有
唔拍當第一程
hihihi 發表於 2019-9-27 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層