hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 260X, 268B, 269B新界方向走線問題
開啟左側

260X, 268B, 269B新界方向走線問題

miklcct 發表於 2019-10-3 10:16 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-10-3 07:04
其實如果真係要快,根本就應該行九龍公園徑,廣東道,柯士甸站,西九龍站出公路

中郵上260x 同63x 去轉車 ...

無差咁遠,63X慢260X約2-3分鐘;如果係268X同269B相比應該268X只慢1分鐘(停少個美孚同葵涌交匯處)
進智公交
miklcct 發表於 2019-10-3 10:22 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-3 04:44
因為柯士甸道走左部 260X,行去炮台街都上得番同一部車。
除非好想保證有靚位坐,否則行去炮台街快快手返 ...

cut咗炮台街同高鐵站條260X應該少1/3客啦,啲客倒哂落西鐵唔通又係九巴想見到嘅結果?

其實應該同63X重組,將63X經彌敦道拉埋落尖沙咀,咁260X就可以經九龍公園徑同高鐵站上路,唔經彌敦道(原本炮台街個站改去廣東道近柯士甸站)。然後63X就可以大幅加班,260X就減班,增強返藍地至洪水橋嘅服務,減少吉車入良景。
進智公交
GD1570 發表於 2019-10-3 10:44 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-10-2 14:43
對260X來講,炮台街個站絕對唔少客,由260X開通到今日,炮台街有260X特定排隊欄,但268B/9B都無。
有時我 ...

所以我好奇怪點解可以有人話炮台街無客...

唔通真係一竹篙打一船人?
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2019-10-3 10:45 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-10-3 10:22
cut咗炮台街同高鐵站條260X應該少1/3客啦,啲客倒哂落西鐵唔通又係九巴想見到嘅結果?

其實應該同63X重 ...

市廣場同新墟大把客搭260X入良田...
我睇唔明吉車在哪囉...

同埋唔該諗諗洪福擺63X條坑擺車多啲定寶田260X坑擺得多車啲吧...
David_hk 發表於 2019-10-3 11:31 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-3 10:22

其實應該同63X重 ...

呢套concept套用落去69X同269B重組可唔可行?
69X做長荔深
269B做旺油佐尖

本身269B北行同268X北行去大欖相差時間好短
另外搭得269B本身都對時間要求比較細,特別係北行

只要269B車費下調少少/搞個即日來回優惠(去照顧返旺油佐客)就足夠令天南人改搭巴士

GD1570 發表於 2019-10-3 12:10 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-10-3 11:31
呢套concept套用落去69X同269B重組可唔可行?
69X做長荔深
269B做旺油佐尖

以九巴套邏輯,咁搞法69X隨時會更疏車。
David_hk 發表於 2019-10-3 12:18 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2019-10-3 12:10
以九巴套邏輯,咁搞法69X隨時會更疏車。

天瑞死要留住總站 疏車就緊啦 服務範圍太細

69X就算重組我都預咗保留返天瑞做總站

只要比返嘉湖/頌富甚至天北更多選擇出去旺油而唔使保條爛鐵就好好多

Ricky403 發表於 2019-10-3 18:50 | 顯示全部樓層
無咩人講彌敦道過窩打老道、左轉亞皆老街塞車慢車嘅?
260X行法佐敦想快可以去炮台街上車,兩站上西九龍快速公路,柯士甸道個站係比貪就腳/想搵位嘅客
41A就無論如何,佐敦出發必須喺寶靈街上車,再慢車上客到過埋奧運站先上公路

另:根據九巴網所載平均行車時間,
268X九龍中央郵政局>大欖隧道29分鐘
269B九龍中央郵政局>大欖隧道27分鐘
再對比佐敦
268X廟街>大欖隧道33分鐘
269B炮台街>大欖隧道21分鐘

至於路線分工,其實與其話快油尖 (旺) 特快可以去到幾快,更多時會係因為慢線點做最有收益而有影響
41A改旺角特快,因為有現成44旺角止步做慢線唔駛改,順手做低長途燒錢線41 (但要留意199x年提議過做大重組,砌南橋尖沙咀特快241X,青衣慢線41A、42A、44A,統一佐敦止步)
68X拆旺角特快268X,因為尖沙咀有268B重疊,而九巴打算放棄268B (即元朗<>尖沙咀市場)
63X改旺角特快,同樣因為避免同260X重疊,同時屯門線都係旺角止步多,有誘因推63X屯轉轉乘廢物利用 (當然班次吸引與否就另話)
由此推斷:
旺角止步線多嘅地方,做旺角特快 (例如35X、41A) 收益相對較大
開拓全新線路或有佐敦止步線嘅時候,就尖沙咀特快 (260X、280X) 收益相對較大

當然,配合而家運豬要削紅小嘅方針,同時旺角將來唔會有新鐵路到嘅情況下,旺角特快應該會更普遍
.
Ricky403 發表於 2019-10-3 18:54 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-10-3 12:18
天瑞死要留住總站 疏車就緊啦 服務範圍太細

69X就算重組我都預咗保留返天瑞做總站

69X唔延長,再分走旺角比快線
對比以前68X班次 vs 69X班次
再睇番而家68X開咩班次
你咁搞條69X夜晚取消服務都得了
.
天空之神 發表於 2019-10-3 19:39 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2019-10-3 09:56
但 行 呢 邊 既 話 , 260X 唔 知 ,
但 268B 係 快 但 係 快 上 路 , 連 帶 269B 都 係 一 樣 死 得  ...

268B9B 下繁本身唔滿,輸時間輸速度車速低
同屯馬線第二期平行

你想佢點吊命?
搏一鋪變 269X 265X 反而仲有機

260x 炮台同佐敦道係有fans 等,飛站都死等
快過西鐵唔使轉車直插市中心優勢太大
現有路線已經夠做,想快就村巴走線
.