hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集中討論:大埔區-沙田區巴士線 (82C/274P/73A) ...
開啟左側

集中討論:大埔區-沙田區巴士線 (82C/274P/73A)

bennyho1004 發表於 2019-10-29 23:14 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2019-10-29 01:53
成日都覺得巴士線同小巴線要一齊重組否則巴士線越來越少但係無減少到重叠。
要睇小巴公司肯唔肯274P取代 ...

74D主角係大窩西支路唔可以縮,反建議74D華明開經大窩西/太和/運頭塘出東九改行九龍灣同觀塘商業區.
加番雙向分段.
班次可以加到20分鐘一班CUT 74X/74A車
74A直頭取消用72A/72 BBI 89/88/89X/88X取代

科學園<>大埔俾274P全日做
272S直接全日服務由白石角開經科學園/大學站/石門/第一城外圍出東九總站放觀塘
等89C/89D可以改特快
變相可以石門/第一城有車去大學站

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-29 23:29 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-10-29 12:19
我覺得274P和小巴26賣點(平vs快)唔同,兩者共同全日其實無乜衝突
唔應該將兩者視為你死我亡的關係,
274P主要 ...

鞍埔乘客,會揀東鐵+87K嘅只限去大埔墟、太和,如果去廣福、埔中等地,就一定係綠小26。條線再貴,比起又慢又要轉兩次車嘅K巴+東鐵+87K,都遠遠更吸引。
洗手、洗手、洗手!
南韓金仔 發表於 2019-10-30 00:29 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2019-10-30 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2019-10-30 00:29
74D留係大窩西+改行觀九工商區沒客
縮去減到$10.1,引返74X客去74D
大窩西加73/A74D轉乘優惠就夠

當日死70x就係話左要補償一個鐘一班既垃圾線74d就係咁樣先開。如果價錢問題可以用雙向分般搞,反而係要執下大埔走線吸客。

中大校園未必會俾巴士入去,如果可以都未嘗係一件好事可以試,甚至縮短落廣福
lmf3927 發表於 2019-10-30 13:07 | 顯示全部樓層
琴日試撘82C回程二車 用車大豬
大學站上大約有20人
上公路滿窗口位多少少
科學園起計到新界鄉議局大樓17分鐘
大學站起計8分鐘左右
大老山公路一如以往輕微塞車
JX9097 發表於 2019-11-1 09:31 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2019-10-29 01:53
成日都覺得巴士線同小巴線要一齊重組否則巴士線越來越少但係無減少到重叠。
要睇小巴公司肯唔肯274P取代 ...

大窩西唔會放走74D
GM 發表於 2019-11-1 14:27 | 顯示全部樓層

最近下繁5:40同6:10愉翠苑開的73A都過鐘
例遲起碼7分鐘才在華明開下一轉

兩班73A長時間在大埔公路留後,大家認為應該加車定拆線?
常備TCU 出行唔洗怕
epsilon 發表於 2019-11-3 15:09 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-27 19:35
我就列舉咗京瑞咁多吸引到年輕人嘅舖,不如你又講下沙市商場群有咩舖真正吸引到年輕人?嗰幾個場根本已慢 ...

你承認京瑞唔係專攻年青人就好啦,成個場100間舖又好200又好,
原來啱佢哋行嘅不過得幾十間豆腐膶,咁即係你之前話新界東
得京瑞啱年青人行呢一點根本唔成立啦,用兩個鐘行完一次,
都唔使旨意佢哋下次再去。你自己講過,京瑞得二期二樓有睇頭咋,
幾十間都可能畀多咗你。

其實我根本唔需要同你列舉沙市商場群有咩年青人商店,
單係年青人人流之多已經係答案,真係虧你講得出口去沙市都只會齋行唔消費,
喂,就算齋行,年青人都寧願唔去石門而去沙市,仲要係成日去,原因係咩呢?
係啲盲反嘅人先會見唔到真相,以為嗰邊只做自由行生意,只有自由行先去。
然後又有人話沙市啲場舊殘頹喎,我未見過做自由行生意嘅場會舊殘頹囉,
反問下點解你口中舊殘頹嘅場都咁旺丁旺才呢?同埋你幾多年冇去過呀,舊殘頹?

做好人舉啲例畀你,希爾頓有大型玩具模型店,又同新城市各有一間商務,
Citylink有突破,瀝源有大眾,新城市可以睇戲,甜品,茶店,各式輕食,
行一田,CitySuper,LogOn,Muji,LineFriends、新城市/Citylink/沙中/沙廣加埋,
衫褲鞋襪電子產品化妝護膚眼鏡飾品有幾百間涵蓋所有檔次選擇,
要去琴行補習社就過Citylink,要得意陳設就去HomeSquare,
新城市同HomeSquare周不時有展覽同Pop-up畀人打卡。
京瑞有啲咩可以比較?喺沙市搵食方面,由希爾頓一路到禾輋,
由大排檔到foodcourt到相機食先式食肆都冇嘢啱年青人食?

水泉澳北上就算數啦,等差唔多三個字車再坐半個鐘先去到大學站,
我坐返288系同812系轉東鐵唔好?
一城威院愉翠駁大學站又真係得813一個選擇?
仲要話多咗大量客源,咁加一車但要條線減班又係咩玩法?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-4 18:01 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-11-3 15:09
你承認京瑞唔係專攻年青人就好啦,成個場100間舖又好200又好,
原來啱佢哋行嘅不過得幾十間豆腐膶,咁即係 ...

813加一車班次減咗?你知唔知813宜家係咩垃圾班次?答我。
洗手、洗手、洗手!
S3bl430 發表於 2019-11-4 19:08 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2019-11-1 14:27
最近下繁5:40同6:10愉翠苑開的73A都過鐘
例遲起碼7分鐘才在華明開下一轉

想請教,73A下繁幾多人在火炭上車

P.S.以我在假日的觀察,感覺73A第一城客多左
錯字連篇