hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集中討論:大埔區-沙田區巴士線 (82C/274P/73A) ...
開啟左側

集中討論:大埔區-沙田區巴士線 (82C/274P/73A)

S3bl430 發表於 2019-10-13 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2019-10-13 21:32
碩門邨同水泉澳山頂嘅交通規劃完全係兩碼子事。
喺正港鐵站旁邊,竟然話要一條入邨嘅港鐵站接駁線,
要轉 ...

雖然我都唔認同果位板友的理由,但石門商業大廈果邊近年多左好多餐廳(仲要有些餐廳價錢性價比可以),真係會有唔係當區居民會特意去搵食
epsilon 發表於 2019-10-13 21:49 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-10-13 21:43
雖然我都唔認同果位板友的理由,但石門商業大廈果邊近年多左好多餐廳(仲要有些餐廳價錢性價比可以),真 ...

咁你認為靠三/四個字一班嘅接駁線,
會吸到中大人專登等坐校巴落火車站等呢架車去石門,
然後同班白領排長龍爭位食飯,
再等三/四個字車返返大學站,
又再排隊搭校巴返上校園?
諗清楚宜家班區外人入石門食飯係坐咩交通工具先。

S3bl430 發表於 2019-10-13 22:09 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-10-13 21:49
咁你認為靠三/四個字一班嘅接駁線,
會吸到中大人專登等坐校巴落火車站等呢架車去石門,
然後同班白領排長 ...

咁以你回應既果個板友的想像,那條石門<>大學 小巴線疏極有限(10分鐘內),應不存在等3-4個字一班的問題

另外,大學站去石門約4公里里數,
計返紅的車費41~43元左右,如果一班中大朋友出碩門消費,
每程的士除開4-5個人,每個人大概10元,來回20元, 又不是大學生不能夠負擔的範圍
以我所知,碩門晚市唔算太多人(平日假日食過幾次),
商廈裏面勁多選擇(韓式,日式,cafe, 中式, 西廳,茶記 乜都有),
大部份餐廳都係收街坊價,性價比偏高(新城市就偏貴了,尤其是晚市)
所以,吸引到中大學生唔算出奇

但我同意,中大客唔係主流
錯字連篇
epsilon 發表於 2019-10-13 22:22 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-10-13 22:09
咁以你回應既果個板友的想像,那條石門大學 小巴線疏極有限(10分鐘內),應不存在等3-4個字一班的問題

另外, ...

10分鐘一班以內,只係佢(或者包括你)嘅想像。事實上用佢自己建議嘅813,未拉長都大部分時間疏過10分鐘,
加一架車就想拉到大學站兼做到10分鐘一班,完全係天荒夜譚。

用晚市嚟評價商貿區亦係冇意思, 大部分白領放工就走,
畀你喺晚市見到嗎? 同樣地, 中大師生如果唔係住hall,
放學後咁多地方唔去, 偏要揀去石門食飯?
住hall嗰班,來回淨係等4次車加加埋埋都要30-60分鐘,
再加車程來回30-40分鐘,點都唔可能成為熱門選擇。
如果為咗食你口中價錢相宜嘅嘢但又捨得搭的士,
咁的士已經係最好嘅交通工具,
開條接駁線係唔會令石門對中大人吸引咗。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-13 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-10-13 21:32
碩門邨同水泉澳山頂嘅交通規劃完全係兩碼子事。
喺正港鐵站旁邊,竟然話要一條入邨嘅港鐵站接駁線,
要轉 ...

你講到鐵路接駁線入碩門邨有問題,即係你覺得67A唔應該入碩門邨?

講返我813延長嘅方案,全新813全日班次係14-15。根據標書,813呢條線本身應該有4部車行,我嘅方案只係繁時加多一部車行。當然,宜家有公司開唔足車就另作別論(如果813/813A繼續維持宜家嘅服務質素,個人非常贊成轉營辦商)。

為免有人就我份方案有誤會/誤解/誤導,我貼條link出嚟:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1147194&extra=page%3D1&mobile=2

點解揀延長813,因為咁做受益嘅絕對唔止石門。石門外,水泉澳邨、欣廷軒、第一城等屋苑都可以有車快速往返大學站。而更重要係,相比87K/289K/807系,全新813有更大嘅逆向客源。撇除石門,全新813可以提供中大<>威院特快接駁,方便醫學人員往來(中大醫院興建中)。

講返石門,其實沙田、馬鞍山、大埔都冇咩葵廣式、以小店為主嘅商場。京瑞廣場卻係以民生小店為重,相信對中大學生係個吸引而就腳嘅消遣好去處。而聞說唔少中大住hall嘅同學都會出馬鞍山食嘢。如果全新813做到大學站往返石門、三個字一班嘅穩定班次,以京瑞廣場食肆林立嚟計,相信亦可以吸納唔少住hall同學去搵食。

至於話轉馬鐵,我承認唔係一個理據充分嘅point。可以刪減。

epsilon 發表於 2019-10-13 23:47 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-13 23:17
你講到鐵路接駁線入碩門邨有問題,即係你覺得67A唔應該入碩門邨?

講返我813延長嘅方案,全新813全日班次 ...

其實你自己已經講咗,67A去沙田唔係純粹鐵路接駁,此所以67A會入邨。
喺港鐵站旁邊,又已有67A做到接駁線,仲有冇需要多一條?
大埔廣場係咪你口中嗰種類型商場?好運中心係唔係?
希爾頓中心呢?金禧商場又係唔係?中大附近真係冇其他選擇?
再者,京瑞廣場唔見得同葵廣係同一類型。
如果只係要民生小店,而你又認為領展商場冇資格的話,
沙田馬鞍山大埔隨便一個私人屋苑商場,以至墟市都得。

我都重申,石門+一城(甚至廣黃)唔係唔可以有全日北上線,
但考慮到將會開2條大埔綠小+B8,又有相當多火炭/沙田接駁線之下,
應該諗清楚係咪仲有需要再開/拉線去大學站。
如果唔需要額外資源都做到嘅話當然一試無妨,
如果牽涉額外資源的話,倒不如直接去到大埔或北區。

MCMoore 發表於 2019-10-14 00:28 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-10-13 22:09
咁以你回應既果個板友的想像,那條石門大學 小巴線疏極有限(10分鐘內),應不存在等3-4個字一班的問題

另外, ...

石門啲食店都係諗下點喺第一城搵客好過,畢竟一城差唔多成個場都係連鎖店。至於中大學生,晚黑快快趣趣canteen食完算啦,點會咁得閒出來食
S3bl430 發表於 2019-10-14 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-10-14 00:28
石門啲食店都係諗下點喺第一城搵客好過,畢竟一城差唔多成個場都係連鎖店。至於中大學生,晚黑快快趣趣ca ...

以我以前住hall 3年經驗...
住hall的人真係會外出搵食...(校園canteen好多都好難食,就算接受到,連食幾年都好痛苦)。另外,沙田馬鞍山太多連鎖式性價比低餐廳,後者更加成日比人講係美食沙漠。石門相對係比較好的選擇。

我重申,我唔覺得中大客會成為往返大學石門的主要客源,但應該可以幫補下。我只是列舉這個可能性。如果你有睇之前的post,我對果位板友提議有相當保留
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-14 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-10-13 23:47
其實你自己已經講咗,67A去沙田唔係純粹鐵路接駁,此所以67A會入邨。
喺港鐵站旁邊,又已有67A做到接駁線 ...

你講嗰四個場都係舊、殘、頹,單係呢點已被比下去。再講,埔廣要轉K巴先到,金禧就值頭冇嘢行,兼知名度低。更重要係,呢四個場有咩嘢啱年輕人?

京瑞廣場餐廳林立不在話下;二期二樓更有海量啱年輕人嘅舖仔(模型舖、衫舖、結他舖、夾公仔舖、茶舖、小食舖、甜品舖等)。更重要係,兩座大樓都有大量補習/興趣班中心,絕對係大學生做兼職嘅理想場所。

有時事實勝於雄辯:最近某平日下晝行咗轉京瑞二期,發覺在場大部份唔係中學生,就係廿幾歲嘅後生仔女。反之,去親新城市隔離啲商場仔,見到嘅唔係大陸客,就係中老年行街客。一個場受唔受年輕人青睞,現實足以說明一切。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-14 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-10-14 09:22
以我以前住hall 3年經驗...
住hall的人真係會外出搵食...(校園canteen好多都好難食,就算接受到,連成幾 ...

我覺得石門有足大學生需要嘅嘢。要醫肚,有大量食肆。要行街,有京瑞二期二樓行。要做part time,有海量補習/興趣班中心。甚至想玩busking,都可以去兩座京瑞中間嘅空地玩。

再加上中大(醫學院,另加興建中醫院)<>威院之間醫護人員往來嘅實際需求,大學站<>石門<>威院之間嘅交通接駁根本有客有市,係差有人識開拓呢個市場啫。

P.S. 我係樓主,唔係「果位版友」,謝謝。