hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集中討論:大埔區-沙田區巴士線 (82C/274P/73A) ...
開啟左側

集中討論:大埔區-沙田區巴士線 (82C/274P/73A)

S3bl430 發表於 2019-10-15 00:09 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2019-10-13 23:47
其實你自己已經講咗,67A去沙田唔係純粹鐵路接駁,此所以67A會入邨。
喺港鐵站旁邊,又已有67A做到接駁線 ...

你講得依4個商場, 就只係得大埔中心附近有好野食(昌運,近大埔中心巴士站附近),
用得金禧,希爾頓做例子,我都搞唔清你想反證樓主的說法是正確的,抑或另有目的...
而好運都是以連鎖的餐廳為主
感覺你不太熟沙田...

碩門無你想像中咁差, 至少我身邊朋友對碩門評價不錯, 而有些老人家真的會由顯徑特意搭車入去碩門搵野食
當然,碩門亦没有像樓主"吹"得咁吸引

=========================
返回正題, 我覺得274P並不是無得搞,
考慮到274P回車幾快,而且可以開發白石角<>大埔/馬鞍山客源,
加上小巴收費超貴,前景又唔會太差

車源方面, 可考慮縮短72A至太和並削減1架車給274P,
畢竟工業村唔太需要很多服務
錯字連篇
epsilon 發表於 2019-10-20 22:21 | 顯示全部樓層
樓主原文話:"講返石門,其實沙田、馬鞍山、大埔都冇咩葵廣式、以小店為主嘅商場。
京瑞廣場卻係以民生小店為重,相信對中大學生係個吸引而就腳嘅消遣好去處......
以京瑞廣場食肆林立嚟計,相信亦可以吸納唔少住hall同學去搵食。"

要一個葵廣式小店為主嘅商場,同場本身有冇好嘢食嘅關係喺邊?
就算講埋食嘢,我上面舉4個商場,除咗個場本身,場嘅周圍
全部都係多嘢行多嘢食地方,你去好運行街,係咪一定要喺番好運搵食?
葵廣旺得起,除咗因為自己租戶組合,相當大原因係隔籬個新都會。
呢一點,石門京瑞嘅規模根本冇得比,想行/食第二樣就一定要先坐車。

有人反駁大埔廣場要K巴先到,咦點解假定咗全部潛在客源都來自中大先?
又話接駁東鐵係條小巴線重要功能嘅?我好想知以時間、車費、選擇去計,
大學以北搭車去京瑞消費嘅人會有幾多。

威院—大學站就無謂拉埋嚟講啦,呢點唔係條線一定要入石門內街嘅理由。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-20 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-10-20 22:21
樓主原文話:"講返石門,其實沙田、馬鞍山、大埔都冇咩葵廣式、以小店為主嘅商場。
京瑞廣場卻係以民生小店 ...

我認同葵廣未必係最貼切嘅比喻。我只想強調京瑞有好多小店。而就舖頭性質而言,你講個四個場的確係對年輕人吸引力低,同京瑞形成強烈對比。

至於話駁東鐵功能,係指813北延至大學站可以便利水泉澳邨、欣廷軒、第一城、碩門邨等屋苑居民有全日車便捷北上。雙向客源就係咁形成。
epsilon 發表於 2019-10-20 23:25 | 顯示全部樓層

京瑞有嘅種類,唔見得有乜嘢係沙田市中心商場群搵唔到,
citylink咪係年青人客佔多數。

我唔反對呢一帶有北上線,不過用額外資源的話就應該砌大埔/北區線,
而且入碩門邨係無必要,否則水泉澳/黃廣、一城車程被拖慢,
濱景又唔用條線,只會順得哥情失嫂意。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-21 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-10-20 23:25

我之前講京瑞吸引年輕人嘅舖頭:模型舖、衫舖、結他舖、夾公仔舖、茶舖、小食舖、甜品舖,連城得衫舖(仲要貴好多)同茶舖。而連城的確有唔少後生仔女去搵食,因為新城市啲餐廳實在太貴。但當同京瑞相比,連城食肆嘅性價比、種類同數目明顯被比下去。

退一萬步,俾你證明到沙市商場群深受年輕人歡迎又點?係咪就代表佢哋會鍾意下下都去嗰度?講真,讀得中大,成日去沙市有幾奇;只係去得多都厭啦。如果有巴士路線打通大學站同石門之間嘅交通經脈,令中大/教大學生可以便捷往返京瑞呢個煥然一新嘅消遣場所,相信會造就一批穩定嘅學生客源。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-21 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-10-20 23:25

我絕對支持沙田各小區有大埔直車。只係呢,宜家運署已經招標緊黃泥頭-運頭塘同碩門邨-運頭塘兩條小巴線。但呢兩條小巴線偏偏唔經大學站,如果加經又會大大降低對大埔乘客嘅吸引力。所以先會諗透過延長813造就水泉澳-威院-插桅杆街-石門-大學站嘅直車服務。而由插桅杆街往返大學站,行經安明街、安耀街、安心街定係小瀝源路、大涌橋路嘅時間係相若。
Snowbb 發表於 2019-10-21 23:20 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-21 17:19
我絕對支持沙田各小區有大埔直車。只係呢,宜家運署已經招標緊黃泥頭-運頭塘同碩門邨-運頭塘兩條小巴線 ...

一來 813 依家都頹到咁,營辦商有冇心延長繼續做都係問題
二來延長路線係唔係要經過運輸署批准先得 ? 始終條線係運輸署定出黎

如果想碩門有直車去大學站,可能運輸署招標多一條新小巴線仲簡單直接
當係碩門 - 運頭塘小巴線既短途輔助
T277 發表於 2019-10-22 20:51 | 顯示全部樓層
首先,你街上問香港人,京瑞廣場係咩來, 本區人都未必答到你, 有D什至連石門站係咩都唔知
反之,你問邊度係新城市,十個有九個都答到你,至少答到係沙田站
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-22 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-10-22 20:51
首先,你街上問香港人,京瑞廣場係咩來, 本區人都未必答到你, 有D什至連石門站係咩都唔知
反之,你問邊度係新 ...

所有新事物嘅知名度都係由零開始。你有呢種諗法,等同覺得香港人永遠只會識陳奕迅、容祖兒呢啲上咗岸嘅歌手,新人冇人識就唔值得推崇?
epsilon 發表於 2019-10-27 17:27 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-21 17:11
我之前講京瑞吸引年輕人嘅舖頭:模型舖、衫舖、結他舖、夾公仔舖、茶舖、小食舖、甜品舖,連城得衫舖(仲要 ...

假如A場群有五百間大大小小所有類型舖頭,
B場一樣乜都有,但只得五十間蚊型舖,
咁班客會持續咁去A定B ?
此話題已完結。