hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日屯轉68A條龍排到落客站
開啟左側

今日屯轉68A條龍排到落客站

arfung 發表於 2019-12-12 15:53 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-12-12 06:56
53近日叫做出多左雙層, 少左平日全線單層, 但都係一兩架雙層左右, 53一日唔換哂全雙層都係有同冇都冇咩分 ...

同意。
單層車好一些已經成為雞肋,53繁時爆滿載唔曬,路面許可其實盡用雙層車比較理想。

53時有雙層,但車軌和型號似不太固定,相對無所適從。
搭過53單層往元朗,去到麗城已無位坐,深井頂閘,青龍頭勉強上曬。
屯轉落了一堆又瞬間上滿…據住下路朋友話,屯轉回家鍾意搭53,沿途上落時間比52X/61M快唔少。

arfung 發表於 2019-12-12 16:03 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2019-12-12 10:45
53去紅橋轉58M又唔係想像中咁慢,另外53井財街落車拍卡之後轉58M只需補0.7,即總共9.4,仲平過68A一程過 ...

返工最緊要準時,差一個幾毫未必算最重要($9.4 VS $10.5);反而係在青公客既心目中,53既行車時間耐班次不穩,就算上唔到即班68A,都未必會是即時替代品。
相信這是根深蒂固的「印象」問題。
起碼53若能用回雙層,定點20/30分一班,曝光率高一些,相信較實際

不過青公多了很多人住要使用巴士通勤,眼見960P由擔當960紅橋救命既角色到自己都坐滿企人,258A開辦後由直梯有位剩到高載要企…交通服務有改善空間。

68A在2019年計劃中會加車加班,但現在已經12月中仍無消息,仲要調走了好些12800變回12米車,走數味濃…
T277 發表於 2019-12-12 23:02 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-12-12 16:03
返工最緊要準時,差一個幾毫未必算最重要($9.4 VS $10.5);反而係在青公客既心目中,53既行車時間耐班次 ...

1. 自屯轉開左後, 53最大舊客變左幫52X/61M執雞。但始終都係靠執雞先爆既線, 開足車同收車都係差唔多載客率, 所以有時索性收車開45分鐘一班, 盤數相比三菱時代係好好多, 但厹司其實都唔係好想做

2. 正常交通情況下, 由元朗警署去屯轉約60分鐘, 相信喺藍地一帶搭出屯轉什至荃灣既時間都唔會好過份, 更何況且去到紅橋已經可以轉返大量中途特既58M。如果最終目的係青衣, 而唔嫌貴的話, 喺三聖落轉140M小巴都係唔錯選擇。

3. 20分鐘一班可能密左少少, 會攤薄52X/61M客量, 其他種類流水客又未必因班次密轉投, 變相三條線都賺少左。

4. 12800大把更重要既線要幫, 有都派比279X/73X果挺先啦
miklcct 發表於 2019-12-13 14:33 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-12-12 23:02
1. 自屯轉開左後, 53最大舊客變左幫52X/61M執雞。但始終都係靠執雞先爆既線, 開足車同收車都係差唔多載客 ...

最終目的地係青衣嘅話,其實真係只係得死等68A係合理選擇,嗰啲乜嘢三聖轉140M隨時用多倍時間都唔止,因為53由富泰去屯轉嘅時間實在太過份,140M喺三聖去小欖又係同53一樣慢。真係唔睇價錢嘅話,見63X都即上啦屯轉轉68A啦,重上唔到咪大窩口再轉68A。
進智公交
士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-13 15:01 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-12-11 22:19
其實早上68A和63X出市區方向的協同班次做得不好,舉例說朗屏開0650和0711的68A,到洪水橋的時間約0700和0 ...

要協調嘅,又何止係呢個情況呢

63X同68A協調
又要63X同268X協調
68X再同268X協調
再要68A同返68X系協調
攪得掂的話基本上效果先出到嚟

而現實嚟講 68A而家做緊嘅短途區間
引申正正就係屯元天之間係咪除左鐵路就唔可以有巴士獨立營運
而家輕鐵青公走廊基本上行緊全拖卡 只係班次唔係咁啱胃口
但係起碼一車嚟可以清晒客
而令到營運者間對重開61同63系有部分保留
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-13 15:04 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-12-12 06:56
53近日叫做出多左雙層, 少左平日全線單層, 但都係一兩架雙層左右, 53一日唔換哂全雙層都係有同冇都冇咩分 ...

好簡單
276P去咗洪水橋
276功能大減 (<-----呢個其實就係檢討276的功用)
唔駛一定用批10.6
咁就可以俾返64K
甩返批ATSE出嚟
自然可以有車俾53

反正53最多人坐的區間用單層事實上係有點吃力
而家就更明顯
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-13 15:10 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-12-13 14:33
最終目的地係青衣嘅話,其實真係只係得死等68A係合理選擇,嗰啲乜嘢三聖轉140M隨時用多倍時間都唔止,因為 ...

其實識轉,一定係先落荃灣再諗方法入青衣
而且出荃灣先算本身都係屯門人的習慣
只係轉車站俾人跨大咗作用啫

正如轉68A/63X
其實有啲人係入到屯市/虹橋先轉
最少有位上先
跟本轉乘唔係限響一個點
要治本其中一個方法就係任何車站都可轉車
CZ_6686還錢!
arfung 發表於 2019-12-13 17:12 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-13 15:01

63X同68A協調

68X/268X班次較密,加埋仲有68A朗屏方向輔助,要協調的需要性如何說也低一些。
68A/63X車疏,早繁到站時間夾得不好,會導致某些段落負荷過重上唔到車,多等1班甚至更多。
其實只要將63X洪福開車時間稍提早2-3分鐘已能做到效果-行在68A前幫手食屯轉長途客,留位68A給荃葵青客,有心做就實做到。

不過公司無心協調也是事實,簡單說每晚欖隧返高埔,68E逢20/50青衣開,268就逢20/50荃西開,到欖隧站前後腳差距少於5分,跟住又要近半小時才有車。
68A已經加班走數,做番少少野都好似好難。

舉個例,今日剛巧0700洪福開班63X順燈走在68A前接客,屯轉前63X都唔駛企,跟在後方0650朗屏開既68A就剛能接曬藍地或之前既客(企滿但上得曬)。
平時掉轉了到站次序,68A就會載唔曬;所以就算無資源加班,但執好D班次絕對有幫助。

起碼(63X)0720洪福/(68A)0711朗屏;(63X)0735洪福/(68A)0722朗屏既組合都會出現上述情況。
arfung 發表於 2019-12-13 17:21 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-13 15:10
其實識轉,一定係先落荃灣再諗方法入青衣
而且出荃灣先算本身都係屯門人的習慣
只係轉車站俾人跨大咗作用 ...

同意。
屯門人概念是出左荃灣先算(再轉入青衣/葵涌)…
通常朝早屯門各小區出市區係相對長途車難上/想有位坐(東九/過海/沙田/尖咀等快線),M線最多逼D但都易上到。
係得68A服務既區域較特別反而係荃葵青線供不應求。

傍晚後往藍地洪水橋,有得揀當然不在轉車站轉63X/68A會易上車(快D上到即班)。
不過在屯門區內原站才轉,第一程要係58M(葵涌)/260X(油尖)/960(港島)才易處理。
若由東九/深長荔出發,就焗住屯轉見。

不少熟客在紅橋轉,最易上63X/68A往藍地洪水橋,通常10個以內都逼得到上車。
大會堂有時會有難度即班上到車,因為一耐無車,加埋市中心往元朗/青公客,人龍就會好長,也有上唔曬既可能。
不過點都好過係屯轉排隊,尤其近期已不太見有稽查會叫開後門比客上,都係叫下口號「企入D」咁頹做。
miklcct 發表於 2019-12-13 17:57 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2019-12-13 15:01

63X同68A協調

63X唔需要同268X協調,兩者無關係
68A亦唔需要同68X協調,兩者無關係

要協調嘅63X/68A,以及68X/268X呢兩組。
進智公交