hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) R8走線問題
開啟左側

R8走線問題

284 發表於 2019-10-9 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-10-9 14:41
轉彎係死症.

不如諗下好唔好拉去青衣或荃灣站好過.

條條線都拉去青衣的話,欣澳分分鐘變成幽靈站
99MAN 發表於 2019-10-9 19:41 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-10-9 14:41
轉彎係死症.

不如諗下好唔好拉去青衣或荃灣站好過.

即係令P1復活,會唔會令嶼巴要求加入營運R8?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
dogdog002 發表於 2019-10-9 20:46 | 顯示全部樓層
乘客黎講當然拉去長亨好啦

又近高速公路回車快

俾多巴士俾人轉走

拉去青衣站有鬼用咩

搭鐵既一早搭埋入迪迪尼啦

反而問題就係城巴想唔想九龍客過咗俾九巴姐
kitarolo 發表於 2019-10-9 20:54 | 顯示全部樓層

284 發表於 2019-10-9 19:27

欣澳都仲有B5及愉景灣客嘅

再而有人提整整吓變相嶼巴P1復活
我睇呢條線龍/城都係放棄狀態,不如
老鼠樂園用票價收入兼用PSL嚟做好過。
JA799@289K 發表於 2019-10-9 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
hippohippohippo 發表於 2019-10-9 15:59
贊同樓上說法, 經北岸公路直接去青衣站, 乘客方便, 等車又舒服.

是否停埋青馬收費廣場?如果直去青衣站,好少E車同A車係青衣停,D乘客可能返唔到市區
Toz 發表於 2019-10-10 00:04 | 顯示全部樓層
284 發表於 2019-10-9 19:27

就算R8 去到青衣站, 唔通你會搭鐵到青衣特登出閘轉巴士咩.
去荃灣/荃灣西先有機會搶到部份客.

仲有就係迪士尼線已經係迪士尼體驗既一部份. 本身就有額外吸引力. 巴士...上面一隻公仔都無.

Toz 發表於 2019-10-10 00:06 | 顯示全部樓層

JA799@289K 發表於 2019-10-9 21:02
是否停埋青馬收費廣場?如果直去青衣站,好少E車同A車係青衣停,D乘客可能返唔到市區 ...

邊可能唔停, 唔停仲有客既

colby 發表於 2019-10-10 02:04 | 顯示全部樓層

其實如果要拉線既話
小弟覺得經同停一停長安再到青衣站做總站就夠
回程一樣 迪士尼<>青馬<>長安<>青衣站
因為設呢2個大站就代表所有經青衣北既巴士線都覆蓋曬

我地用乘客既角度黎諗
點解R8個名會臭?
咪就係因為佢係響青馬呢個孤島上面比人轉車
一錯過班車就要等夠20分鐘
你估普通乘客會咁有心同你保巴咩

我相信咁拉法 R8個客量可以有回升
起碼加多架車 班次提升到15分鐘一班都夠
唔會咁趕客

去迪士尼果程既:
除左搭A同E線 起碼有其他普通青衣線可以揀
唔洗一定去幫襯黨鐵 附近有巴士去青馬/青衣就上得
就算拉線之後班次冇得加密
去到長安/青衣站落車就算岩岩好走左架車
我都可以去商場食個飯/去7仔買支水
然後再慢慢睇預報預時間去搭R8
而去到青衣站既 就算趕時間咪可以直接去搭黨鐵
起碼我係KMB都賺左你第一程錢先

迪士尼回程既:
上到R8 我都可以係車上面先睇預報要既接既下一班車要等幾耐
再決定我係邊度轉車? 轉邊條線? 即時轉車定係食埋個晚飯先走?

最緊要係比到彈性FOR乘客
唔需要一定限死係青馬呢個孤島去轉死某條線
係商場等車轉車 真係吸引過係路邊食廢氣好多倍
更何況入得迪士尼玩既 都未必一定食飽先入去玩/出返黎市區

利申: 小弟係迪士尼年票會員

少少資料提供
如果真係年票玩開果班好多都係下晝先入場
非繁時間既黨鐵迪士尼線 班次都好惡等
隨時唔好彩要響欣澳乾等成10分鐵
只要R8轉車位同班次好少少 真係可以做得起香港本地客
去開果班 都一早睇慣曬迪士尼線既裝飾 只係想舒適方便咁去到迪士尼

同埋我9月中親身試過次
星期日 散場時間班R8 係完全打爆
留後幾十人上唔到 個站係有迪士尼職員
但係冇人會搵LWB加車 亦都加唔切 唔會有後備車係站
最後咪送曬成班客去搭黨鐵

真係好心2間巴士公司
假日散場時間最易搵錢 10分鐘一班都夠做到啦
依家仲20分鐘一班定生死 趕客咩

hk20020062 發表於 2019-10-10 02:38 | 顯示全部樓層
真係要拉都拉去荃灣啦
青衣? 落去保鐵啦
PF2802 發表於 2019-10-10 11:24 | 顯示全部樓層

當初好似係青馬反對喎?
TR5774