hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 欖隧轉車站早繁南行有冇得唔攬炒?
開啟左側

欖隧轉車站早繁南行有冇得唔攬炒?

樓主| ryandroid 發表於 2019-10-11 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-11 11:26
我覺得係百和路既對外線已經足夠既情況下
其實無需要再放條279X係到得個行字
相反粉北上水北對外線一直唔夠 ...

其實我唔係好知你講嘅270X點行
同埋279X 保留返周末假期嘅青衣服務係佢哋嘅底綫
所以279A 星期一至五全日改經大窩口站返青衣已經係最折衷最務實嘅方法

至於其他路綫建議
其實可以等279A 工作日全日化後觀察278X嘅乘客變化
如果荃灣客都搭279A 返上水都多過278X 嘅話
278X 就應該直接改去葵涌
想平去荃灣就搭去葵涌嘅278X車喺城隧轉43X,48X,49X 同73X想快就欖隧279A
咁樣動作小好多
又可以幫278X 吸返279欖隧轉車客返城隧
同時幫輕咗欖隧同城隧嘅轉車人流
kingprowm 發表於 2019-10-11 12:16 | 顯示全部樓層
可以接受 261 式行法,但如果意圖搞到青衣沒有直達粉嶺火車站一帶巴士服務就肯定冇得傾
天空之神 發表於 2019-10-11 13:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-11 08:40
抽278 就唔好用279 個no
青衣會當係自己資源有入冇出㗎

咁行欖隧就用返279 系列啦
雖然279s 都唔係欖隧線

279x 北區太兜路先係真正死因
欣翠上公路,慳左時間但唔該分車比 279A

至於 278X 抽車新線,亦應服務 278X 大部分原有區域,吸引返d 客由 279x 轉葵涌線拉上直車度
 樓主| ryandroid 發表於 2019-10-11 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-10-11 13:06

其實你都話欖隧去葵涌唔好睇唔好食
何不直接278X 去葵涌
279A 拉去大窩口返青衣就已經解決咗上水要快車去荃灣同百和路直去葵涌嘅需求

百和路去荃灣可以278X城隧轉43X,48X,49X,73X
又可以279X上水轉279A或者欖隧轉68M,69M,265M,269M,279A
繁時百和路仲可以繼續有返278P 返荃灣

咁又何必走去抽278X 車搞你個飛上水客倉嘅欖隧荃葵綫又要同時保留278X同279X而大量轉車去荃葵嘅上水客嘅279A 要繼續只經青衣?
你抽278X 有咩俾返荃灣/城隧$13客去上水做補償?
 樓主| ryandroid 發表於 2019-10-11 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-10-11 13:06

279X 死因係入上水兜路嘅話
278X,270A,270B 少上水客都係因為華明兜路
咁係咪都可以拉直行百和路唔兜圈呢咁?
至少冇好似你咁成個上水飛走都仲經粉嶺南
Kj2052 發表於 2019-10-11 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-11 13:49
279X 死因係入上水兜路嘅話
278X,270A,270B 少上水客都係因為華明兜路
咁係咪都可以拉直行百和路唔兜圈呢 ...

而家278x經常性有半車上水客
270a,b自從x鐡自我關閉後都多咗上水客
而家兜路但一車過都多咗人搭
 樓主| ryandroid 發表於 2019-10-11 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2019-10-11 13:57
而家278x經常性有半車上水客
270a,b自從x鐡自我關閉後都多咗上水客
而家兜路但一車過都多咗人搭 ...

之前華明大帝話華明客倉囉
點知前幾日粉嶺站已經要企
所以依家華明友知道自己會連車都上唔到
見279A 有得改就出嚟諗住私佔278X 資源飛上水自己去荃葵爽歪歪
kingprowm 發表於 2019-10-11 14:28 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-11 12:14
其實我唔係好知你講嘅270X點行
同埋279X 保留返周末假期嘅青衣服務係佢哋嘅底綫
所以279A 星期一至五全日 ...

要再補充星期一至五 279X 青衣來往上水客或許冇星期六日公眾假期咁多,但也不失禮,一樣要企人頂閘

所以就算想搞 279A 做 33 服務時間形式都絕不能無視青衣需要
 樓主| ryandroid 發表於 2019-10-11 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-10-11 14:28
要再補充星期一至五 279X 青衣來往上水客或許冇星期六日公眾假期咁多,但也不失禮,一樣要企人頂閘

所以 ...

星期一至五
279A 聯和墟經上水火車站及大窩口站返青衣
279X 路綫不變
兩綫聯合班次開出
問題在於青衣客搭279A 會耐咗10 分鐘返上水
咁所以本來我諗法係279A玩88X 循環綫
咁279A同279X 可以照保留青衣朝早直接北上同上水直接落青衣嘅循環綫服務
呢個係其中一個諗法啦
甚至乎279A 可以晏晝一點前上水經荃灣返青衣
一點後青衣經荃灣返上水
搞兩個半日單方向服務都得
279X 青衣早上北上或下晝南下就照舊保持不變

我都勸大家唔好搞到太複雜
優化到279A 經荃灣返青衣已經好大進步
天空之神 發表於 2019-10-11 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-10-11 13:46
其實你都話欖隧去葵涌唔好睇唔好食
何不直接278X 去葵涌
279A 拉去大窩口返青衣就已經解決咗上水要快車去 ...

分開既野黎

你用自身立場混淆試聽
屈我用新線飛上水
我重申多一次:如果你真係要攪,係要 279A 全日 279x 減班飛上水
咁就真正一次過攪炒,除左上水以外車程快左但班次減左當打和

你郁279A 將本身聯和墟出青衣果班迫返落大欖炒隧道轉車咪又係整餅既野黎