hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 提早閂站問題
開啟左側

提早閂站問題

gsrc0525 發表於 2019-10-11 01:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢幾日夜晚8-9點就閂晒全部站,呢個時候好多人都仲未放工或啱啱放工,本身仍然算係繁忙時間,其實點解要早咁多閂站?

官方答案係話要有更多時間做車站維修工作,但始終都仲有疑問,原則上夜晚可以閂住一啲比較嚴重破壞嘅站就得,就好似星期日或星期一咁,只係開返一半站或者再多少少左右,影響冇咁嚴重嘅話就深夜先收車,而唔需要剩係開機鐵

究竟其實點解要早咁多閂站?
運送車站設備要用工程車上落貨?
要詳細check埋路軌電纜訊號等設備?
定係另有原因?
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
Kj2052 發表於 2019-10-11 04:53 來自手機 | 顯示全部樓層
另有原因居多
原因?你明的
 樓主| gsrc0525 發表於 2019-10-11 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2019-10-11 04:53
另有原因居多
原因?你明的

但我唔覺得係主要原因,早幾日封晒站,一樣有唔少嘅站可以有人入到去破壞

有冇鐵路沿線嘅人可以答到我,呢幾日早收車,夜晚8-9點後至深夜前,係咪都好似平時深夜咁,好多維修工人喺站入面同路軌開工?
lsc04d11 發表於 2019-10-11 09:02 | 顯示全部樓層

我想問唔收車點樣喺路軌做嘢?
你估檢查同維修真係淨係講啲站內設施?

正如有人會話政府開番個掣就著交通燈 邊有人維修唔閂掣?
JX9097 發表於 2019-10-11 09:40 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2019-10-11 08:25
但我唔覺得係主要原因,早幾日封晒站,一樣有唔少嘅站可以有人入到去破壞

有冇鐵路沿線嘅人可以答到我, ...

你肯定入去破壞嘅係人, 唔係鬼?
Toz 發表於 2019-10-11 20:14 | 顯示全部樓層

要更加多時間維修同檢查, 自然要早D 收, 平時得果三四個鐘檢查真係唔多, 宜家亦唔可以只做例行檢查, 唔係點知咁樣比人搞完一輪會唔會有暗病未發作.

早收早開亦比遲收遲開好.

何況港鐵短時間內炒左兩鑊車,  以前根本唔可能, 咁比多D 時間減輕員工壓力都合理.

宜家人地問港鐵維修有乜野搞咁耐, 反問人地破壞既人係唔係鬼, 心虛?
係唔係鬼都好, 問得即係唔認同呢個行為啦, 咁班示威者咁鐘意私了, 又唔見班鬼比人私了? 欺善怕惡?
Ricky403 發表於 2019-10-12 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層

九點尾班車其實係九點半至十點閂站
而家示威者深夜出動嗰時全面攻擊龜龜,龜龜當然大條道理以安全為由唔做你生意,唔可能即刻就以最高效率維修好比你繼續打爛
咁嘅社會境況,如果老板唔體諒冇得提早放工嘅,另謀高就啦
KTL-A137 發表於 2019-10-12 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
曱甴深夜出勤仲唔閂站 想再傷多幾錢重 你話唔閂得站不如你畀錢黨鐵維修 都係你哋啲曱甴兄弟做嘅好事
 樓主| gsrc0525 發表於 2019-10-12 21:31 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-10-12 16:47
九點尾班車其實係九點半至十點閂站
而家示威者深夜出動嗰時全面攻擊龜龜,龜龜當然大條道理以安全為由唔做 ...

呢幾日夜晚臨收車前嗰個鐘都同平時一樣咁多人,大部分人都係冇得提早放工,其實有唔少工種,就算老闆體諒,客戶唔體諒都冇辦法

以近來情況,平日十點後尾班車,星期六日八至九點尾班先合理,因工作需要夜歸冇得避,但私事夜歸其實可以避,呢個時勢大部分普通人唔會夠膽夜晚出街食飯去玩,尤其是星期六日,因為示威者通常都係星期六日出動

平日八至九點閂站唔係唔得,但點都唔應該一刀切全線停晒,有啲地方根本係港鐵獨市同埋冇乜俾人點破壞過,咁都早閂就反而覺得有啲擾民
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4