hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將來 82K 客量有上升空間 ?
開啟左側

[問題] 將來 82K 客量有上升空間 ?

Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-15 16:12 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-10-15 12:44
804應該都會有打擊, 畢竟體育館客量唔小,大部份都係去馬鐵沿線,而且可以用貴價803食曬大涌橋路批客. 相信 ...

而家803/804長期供不應求
就算冇左部分顯徑客相信都冇咩大問題

我覺得82K唔改線改客源既話
實在出路有限

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2019-10-15 16:28 | 顯示全部樓層
82K如果唔係新田圍為主要客源
否則問題係兜隆亨新翠同上埋去新田圍
世界很簡單 人類很複雜
T277 發表於 2019-10-15 22:58 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-10-15 10:01
89S除咗朝早單向入烏站同威記探病時間嘅班次之外,其餘時間客量4人的士夠載有突,根本冇資格要求補償返89 ...

尋日搭過一次15:45威記開
上黃泥頭果陣8個客 (4個總站, 4個廣柏樓)
黃泥頭1個
小瀝源30個以上(培基既學生, 大部分都海柏 - 錦英落)
入MOS後至循環回程果段, 唔夠10個客

其實返放學時間客量都過得去既,應該要加密番去20分鐘,反正808成日都上唔到車,但其他時間真係一單都唔多過廿個客。

T277 發表於 2019-10-15 23:16 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-10-15 16:28
82K如果唔係新田圍為主要客源
否則問題係兜隆亨新翠同上埋去新田圍

自82K改定點&有ETA之後, 總客量有明顯上升, 而且客源比例更平均, 唔係話改就改啦。

日間美林開班次經常都見到:

1. 超過10個客入雲疊(廢老居多)
2. 隆亨平均上3個, 有804客轉馱 (雖然804日間大部分時間都有位上,而且好少等超過15分鐘)
3. 大圍上5-20個不等, 多數去新田圍, 尢其是富圍樓
4. 新田圍兩站上10個以上 (唔少去醫院覆診)
5. 乙明,沙角上10個以上
6. 第一城間中都有三兩個上

非繁一程車座底都35個客, 加上無BBI, 全數收入剩袋, 其實唔係想像中咁差

而家82K角色應該強化

1. 加停廣源總站, 吸番804落第一城的客, 因為82K去置富第一城係最直接, 唔洗好似804咁兜威記
2. 增設85X,89C往馬市方向的BBI, 89S開車時間以外有其他選擇, 做埋 "廣源-> 77區" 獨市生意
3. 由35分鐘一班改為全日30分鐘一班, 列出開車時間, 絕不收車
4. 統一提早開車時間並改美田做總站, 兜晒全四美, 削減非繁82B服務, 以雙向分段取代

樓主| Snowbb 發表於 2019-10-15 23:19 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-15 16:12
而家803/804長期供不應求
就算冇左部分顯徑客相信都冇咩大問題

82K 改路空間望落去唔大
始終今時今日沙田區內發展已經十分成熟
多條區內巴士、小巴、再加條馬鐵已經做到沙田區內大部份點對點
而且改線仲要考慮對原本乘客既影響

不過應該再考慮下來回入一入威爾斯醫院
MA4745@85A 發表於 2019-10-15 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-10-15 22:58
尋日搭過一次15:45威記開
上黃泥頭果陣8個客 (4個總站, 4個廣柏樓)
黃泥頭1個

放學時間可以好多人坐, 上個禮拜二馬鞍山站封站嗰日直情頂閘離開廣源,甚至有人留後(小瀝源,基本上全部都係學生),之後已經多咗好多人坐,放學時段起碼坐得滿,所以89S做放學時段係有得賺
S3bl430 發表於 2019-10-16 00:11 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-10-15 23:16
自82K改定點&有ETA之後, 總客量有明顯上升, 而且客源比例更平均, 唔係話改就改啦。

日間美林開班次經常 ...

認同改回30分鐘一班的建議.如果唔得就考慮新田圍定點開出服務
82K可考慮改經插桅杆街,不需行銀城街(能節省1-2分鐘行車時間都好)

錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-16 10:30 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-10-15 12:59
不過 87B 依家都越做越頹,有客轉投 82K 並唔出奇

804 站位冇咁好,尤其去沙角同博康 82K 方便得多,不 ...

都係個句大家都係見車就上
就算而家3架車差唔多時間到都少人開個ETA睇下而揀最平既281M上

始終搭804密好多同快好多
當然好似而家咁都有客會搭85A而唔揀小巴
但問題lee舊客數量足唔足以幫82K加到班先

RyanPun 發表於 2019-10-16 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
MA4745@85A 發表於 2019-10-15 23:55
放學時間可以好多人坐, 上個禮拜二馬鞍山站封站嗰日直情頂閘離開廣源,甚至有人留後(小瀝源,基本上全部 ...

馬鐵封站嗰日馬鐵河東四站冇一個站係開,根本焗搭89S。

放學時間有需求,我唔覺得好意外,放學時間經培基都冇人搭直情可以收檔。但你望過返哂學返哂工、大陽落山前後時段嘅89S,你就會明白點解我會話89S 4人的士都夠載。

佔大部分時段幾乎零客量,都仲未比人減班,外面河西條86S下晝開15都一樣減班,呢條垃圾居然仲有命開20/30,睇嚟九巴真係好鐘意做蝕本生意,放部大車過89S,都唔還返部車比89D去救班次。

要救89S嘅,並唔係拉埋82K重組就算數,而係第一步係最少減走夜晚6點後班次先,嗰段時幾乎全程吉車,第二步只要下晝時段班次配合返威記探病時間/學校放學時間,一定有客/學生願意夾時間等89S,根本就唔會差到咁嘅地步。
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-16 10:52 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-10-15 23:19
82K 改路空間望落去唔大
始終今時今日沙田區內發展已經十分成熟
多條區內巴士、小巴、再加條馬鐵已經做到 ...

倒返轉咁講
沿線不斷有新既競爭者加入下
82K咁多年除左2010年執過路線後
除左一開波光輝過就一直都係頹

無錯既每一段路都有客
但就係兜完又兜兜到無客
除左返放學時段比較好少少外其他時段都唔得

直頭咁講成組沙田區內線其實應該執一執