hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【退役車系列】利蘭勝利二型 集中討論
開啟左側

[車型及機械] 【退役車系列】利蘭勝利二型 集中討論

ME9661 發表於 2019-10-17 10:08 | 顯示全部樓層

記得細個個時見到68A
由深水步搞布牌去朗屏邨,差不多搞成分鐘先到
 樓主| s20131417 發表於 2019-10-17 11:10 | 顯示全部樓層
即係印證咗地點布牌如果放得太多目的地的話會容易加長攪牌布時間
但事實上呢個布牌根本無得cut⋯
(皆因九公司旗下咁多路線)
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
kei_hk 發表於 2019-10-17 11:31 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-10-17 11:10
即係印證咗地點布牌如果放得太多目的地的話會容易加長攪牌布時間
但事實上呢個布牌根本無得cut⋯
(皆因九 ...

目的地牌布係訂做的﹐同一間廠﹐每部車都係唔同的﹐亦唔係有齊所屬車廠範圍所有的總站的。
不同的車廠﹐牌布更加係不同的。

甚至﹐同一地點在同一卷牌布入面﹐係有重覆的。

通常﹐掛牌車行番自己的掛牌路線﹐都係只需攪幾格就完成 「轉方向」。

當然有些新路線﹐或者非掛牌車﹐未有特別安排 "新" 牌布/特製的次序牌布﹐就有機會出現 「由頭攪到尾」的情況。

註: 聽聞﹐除左落order按特定的次序去做新牌布外﹐仲會有專人做 "手術"﹐將牌布不同位置的目的地﹐剪出來再駁番成一卷去調次序﹐減少「由頭攪到尾」的情況。

https://www.youtube.com/watch?v=tZZtqLQOr0o

PS. 那些年﹐都沒有什麼可靠耐用的方法去處理。
這個「由頭攪到尾」的不便﹐已經係那些年好方便的解決方案。

樓主| s20131417 發表於 2019-10-17 12:21 | 顯示全部樓層

剩係攪都已經用咗唔少時間(皆因轉牌速度唔算快)
加上從駕駛室係無辦法睇得清攪出嚟嘅嘢係點樣
所以話昔日嘅不便 終會變成今日嘅方便
 樓主| s20131417 發表於 2019-10-17 12:26 | 顯示全部樓層
講起牌布
其實佢都係由鐵製支架開始
呢啲支架,係逐個逐個字「砌」上去
再用支架固定

「噴漆」其實只係喺塊白色布上面
根不成文規定將啲字嘅支架放上去
再噴黑色漆
幾考一個師傅眼力
HE7921 發表於 2019-10-17 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
當年勝利二型就係因為太慢先被撤離屯公,但我眼見3ASV同AVW行屯公仲慢過雞車喎
 樓主| s20131417 發表於 2019-10-17 16:56 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2019-10-17 14:40
當年勝利二型就係因為太慢先被撤離屯公,但我眼見3ASV同AVW行屯公仲慢過雞車喎 ...

呢樣嘢明顯係馬力問題。
小弟之前喺「【中古車系列】富豪超級奧林比安 集中討論」帖子都有講過
D10A-285副偈連300匹都未有
行走公路線嘅能力當然應該唔及MMC咁勁
 樓主| s20131417 發表於 2019-10-17 16:57 | 顯示全部樓層
再加上引擎同波箱搭配唔得,先會行得比較慢
ArnoldC 發表於 2019-10-17 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
勝利二型後期應該都轉咗用膠牌?
kei_hk 發表於 2019-10-17 22:03 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2019-10-17 21:22
勝利二型後期應該都轉咗用膠牌?

無錯﹐全部與時並進轉晒用膠牌。