hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【退役車系列】利蘭勝利二型 集中討論
開啟左側

[車型及機械] 【退役車系列】利蘭勝利二型 集中討論

Toz 發表於 2019-10-17 22:23 | 顯示全部樓層

雞車最難頂, 就係當你焗住上一架差唔多頂閘既雞車
(鴨車都一樣)
車頭引擎隔離又熱又嘈. 尤其爬山果陣, 車速慢左已經無咁好風, 但引擎又嘈左. 有幾嘈? 正常音量講野隔離都聽唔到.

真係好佩服個司機

以前點解細路都鐘意上樓上... 雞車鴨車絕對係一大"助力"
kei_hk 發表於 2019-10-18 11:53 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-10-17 22:23
雞車最難頂, 就係當你焗住上一架差唔多頂閘既雞車
(鴨車都一樣)
車頭引擎隔離又熱又嘈. 尤其爬山果陣, 車速 ...

所以﹐你見到唔少司機都唔會關司機門﹐就係因為好熱。

唔好話上斜﹐淨係市區慢車都夠熱死

另外﹐下層的座位佈局﹐全是 2+3 方式﹐當企了人之後﹐又要有人通過﹐你都咪話唔麻煩。

S3BL470@98A 發表於 2019-10-18 23:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Toz 發表於 2019-10-19 00:59 | 顯示全部樓層

S3BL470@98A 發表於 2019-10-18 23:39
以70年代尾及80年代初的標準,利蘭勝利二型已經是先進的巴士。

九巴雞車提早退役,出現可惜的地方。

雞車兩三年翻一次車, 唔退就假了

鴨車穩陣過雞車好多. 九幾年有單 19A 鴨車功樂道出康寧道時個軚失靈衝落山坡, 超過四十五度, 五六層樓高, 咁都無翻到, 車上既人只係嚇餐死.

樓主| s20131417 發表於 2019-10-19 01:00 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2019-10-18 23:39
以70年代尾及80年代初的標準,利蘭勝利二型已經是先進的巴士。

九巴雞車提早退役,出現可惜的地方。

過份理想化嘅答案。
小弟相信呢度一班經驗比較深嘅師兄都記得1986年11月嗰宗翻側事故(涉事用車正為G470 / CW4123)
淨係呢單已經令市民同巴士公司失去晒信心
亦都係引致勝利二型喺香港身敗名裂嘅原因

最後九公司係直頭要為三軸車路線換車
但係中巴/新巴嗰批就可以留到千禧年代

之後出現咗德仔(皆因呢款車低地台嘅特性)
更加令勝利二型加速退役
至於退役情況係點,希望留俾其他高手續落去~
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
Toz 發表於 2019-10-19 01:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-10-18 11:53
所以﹐你見到唔少司機都唔會關司機門﹐就係因為好熱。

唔好話上斜﹐淨係市區慢車都夠熱死

好在市區塞車既地方唔係經常有雞車鴨車行
雞車通常都係山上駁鐵, 尤其東九龍大把

大熱天時要係彌敦道上就頂閘既雞車鴨車, 算了, 我落地底...

ES6048 發表於 2019-10-19 01:18 | 顯示全部樓層

沒有記錯的話,雞車是九巴首批配風油軚的巴士
九巴珍寶唔似中巴咁配風油軚,結果搞到好多師傅工傷
此外,雞車亦令Volth DIWA 851波箱變得普及。

其實雞車係鎖油先搞到咁慢,睇過篇文
雞車初設計時係可以去到75km/h
以一款七十年代末的巴士而言算快

此外,雞車長約10米,載客量亦不低
可以配去大部分路面使用,平路上斜皆宜
所以好長一段時間都係九記通天老倌
甚至成為唔少線王的開線功臣及可靠副手,如40X、73X等
係後來11米大巴普及後先退居郊區鄉村線

雞車用現在的眼光來看無疑已經過時
但在七八十年代已言,雞車的確為香港公交作出不可磨滅的貢獻
勝利二型和喝采型一樣,值得在香港巴士歷史上留下光輝的印記。
PK9394 發表於 2019-10-19 01:35 | 顯示全部樓層
印象中輪呔配搭中巴同九巴乜有不同,中巴配20吋鈴,呔可能系10.00-20
九巴就用晒22.5吋鈴前呔12R/22.5,尾呔11R22.5。九巴伲套明顯糸高性能配搭,吾知糸因為出事太多而令九巴自行升級?定糸出廠時已經系兩個規格。
HG6729 發表於 2019-10-19 02:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2019-10-19 01:18
沒有記錯的話,雞車是九巴首批配風油軚的巴士
九巴珍寶唔似中巴咁配風油軚,結果搞到好多師傅工傷
此外,雞 ...

雞鴨車載客同ATS ASV ADS 差唔多
kei_hk 發表於 2019-10-19 10:26 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-10-19 01:07
好在市區塞車既地方唔係經常有雞車鴨車行
雞車通常都係山上駁鐵, 尤其東九龍大把

好似都係睇不同年代
睇過一些舊相﹐新車年代好似都係派去過海線﹐市區線去掘金。

但一點都幾肯定﹐去到90年代初﹐已經取代珍寶車的地位﹐成為不同區域的開巟牛﹐成為唔少線的開國功臣。