hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (新聞消息) 施政報告將落實興建三條新鐵路 ...
開啟左側

(新聞消息) 施政報告將落實興建三條新鐵路

Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-16 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-10-16 09:48
又3條一齊?   仲未吸取教訓?

互相扯人 > 唔夠人開工 > 超時 > 超支 > 追進度 > 偷工減料 ...

small potatoes unlike Shatin to Central link and XRL
巴士的膠 發表於 2019-10-16 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-16 07:04
北環線最大風險,因為唔係親生仔,而且最長兼有地底路段

咁北環線都可以做親生仔嘅,反而繼續起落去,除左北港島綫係市區,東九龍綫同南港島綫西段都係接駁性質,市區綫點頂咁大客流。

如果落實起東大嶼,仲多條可能只到堅城嘅東大嶼綫。班客基本上由外圍入市區點都會中一兩個樽頸位。
巴士的膠 發表於 2019-10-16 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

互相扯人 > 唔夠人開工 > 超時 > 超支 > 追進度 > 偷工減料 ...

除左北環綫,其他綫個規模同觀延、西港島綫差不多,又未算好大單,反而東大嶼綫同東大嶼填海先大單嘢。

如果要搶人手,反而除時東九龍綫同南港島綫西段容易被人忽略。
joesiu27 發表於 2019-10-16 10:26 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-16 07:04
北環線最大風險,因為唔係親生仔,而且最長兼有地底路段

屯門南線都唔係親生仔應該會同埋北環一張合約做
北環都係起一站(古洞)+隧道+KSL兩個側式月台+駁LMC路軌
kei_hk 發表於 2019-10-16 10:29 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-10-16 09:57
除左北環綫,其他綫個規模同觀延、西港島綫差不多,又未算好大單,反而東大嶼綫同東大嶼填海先大單嘢。

...

北環 = 沙中線
屯門廷線 = 西港島線
東涌廷線 = 觀塘廷線

雖然﹐有2項唔係大工程﹐但係對於人手來講﹐一齊開工就會互相要相同工種的工人﹐就唔可以忽視。
理想少少﹐就係北環稍稍推遲。2條細工程開始一段時間﹐初期工程所需的工種的工人開始釋放出來﹐才展開北環線。

不過而家講﹐去到真正動工之時﹐可能已經調整了開工期﹐減少重疊要人的問題。

eternalflame 發表於 2019-10-16 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
3個項目都係一早交晒建議書,北環線同屯門南延線上個立會會期曾經排過入鐵路事宜委員會議程,落實不感到意外。東涌同北環都係配合新發展區嘅配套,唔係今年提出就趕唔切。不過有少少興趣想睇返東涌西延線會唔會同步處理埋小蠔灣站
 樓主| ryandroid 發表於 2019-10-16 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-10-16 10:29
北環 = 沙中線
屯門廷線 = 西港島線
東涌廷線 = 觀塘廷線

當年仲有高鐵、港珠澳大橋、屯赤連接路、蓮塘香園圍口岸及連接路
依家得沙中綫、連接路埋緊尾
真正開工嘅得六號幹綫
識做土木嘅人都知土木工程個市超淡冇乜工開
嗰三條鐵路咨詢得嚟都六號幹綫埋尾
唔一次過推三條
土木工程會冇乜工開
所以不能夠將當年情況套落幾年後一齊講
mrm23 發表於 2019-10-16 10:48 | 顯示全部樓層

認真講,呢三條有兩條係細野..

三條線加埋都係得三百億左右..
(個人覺得東涌西線同屯門南線造價明顯係用黎 mark budget, 被嚴重高估..)

比起十大O個期接近二千億鐵路 project,其實完全兩回事..

樓主| ryandroid 發表於 2019-10-16 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-10-16 09:09
斷估唔會畀九鐵起吧

好難講
呢三條本來都預唔係港鐵自資發展XD

預咗大機會港鐵自資發展嘅南港島綫西段、將軍澳綫延綫(北港島綫) 、東九龍綫就冇聲氣
所以俾返九鐵或者土木工程拓展署/路政署起都唔奇XDD
mrm23 發表於 2019-10-16 11:01 | 顯示全部樓層

joesiu27 發表於 2019-10-16 10:26
屯門南線都唔係親生仔應該會同埋北環一張合約做
北環都係起一站(古洞)+隧道+KSL兩個側式月台+駁LMC路軌
...

黨鐵玩法唔同 CEDD ,肯定唔會啦...

北環主要難度應該係溶洞,
屯門南/東涌西主要應該係水面/臨時填海,兩邊應該完全唔同要求。

至於當初紅磡站主要涉及的現有鐵路改建問題同埋西九站挖地洞問題,
去到北環/屯門南/東涌西其實都唔需要太擔心,
三個都係新發展地段,附近又冇其他野,
應該唔會有太多 uncertainty..

反而北港島線個價,
一旦沙中線過海段通左之後,個造價肯定就會急劇上升..
因為多左好多新舊站 interface 問題。