hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A33部份掛牌轉單層
開啟左側

龍運A33部份掛牌轉單層

aulo 發表於 2006-7-10 14:10 | 顯示全部樓層

其實搭船既好多都係近碼頭o個面既居民
如果唔係 搭輕鐵轉船再轉巴士都唔係快, 而且都唔平

我覺得屯門有A線冇問題
問題只係A33同E33既路線應該重組一下囉....
A33其實收$22都有得做
依家輕鐵轉E33都差不多$17
如果真係可以唔駛轉車, 又慳返幾個字車程
貴$5都算係抵.... 貴$5你唔捨得, 但大把人捨得...

機場返工好多時都係返shift, 所以未必同市區線既繁時一樣
當然, 都大把人返九五(本人都係), 呢o的時段都好多人搭E33....
shtsang 發表於 2006-7-10 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 aulo 於 2006-7-10 14:10 發表
其實搭船既好多都係近碼頭o個面既居民
如果唔係 搭輕鐵轉船再轉巴士都唔係快, 而且都唔平

唔係快,但點計一定快過你E33囉.
(如果大家都要轉輕鐵既話)
唔係平,不過如果唔係住市中心既,
貴既只係幾蚊雞.
當然啦,如果係要上機既我唔覺得
有好多人會俾船吸引到.而且其實
知道有E33既人一定比船多既.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
shtsang 發表於 2006-7-10 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-7-9 20:52 發表
但如果A33開全日,班次穩定的話
我深信可以拉到一班唔想轉車的客回來...
情況等於如果E33的班次開00、15的話
我深信你翠寧的朋友都唔想轉車的話
一定會重投E33的懷抱囉...

A33開全日可以用乜野車??用雙咩一定唔會坐滿.
好喇用單lance唔知合唔合乎低地台要求(我唔知
係唔係必須)
用豪華d咩,買車囉.但龍運會唔會咁做呢?
同埋30分鐘一班我都覺得唔會過30個客上,而且
咁樣E33一樣減班,到時2條線都唔係好夠客就唔
知點算好喇.或者有版友提議既E33P真係幾好既.
JX9097 發表於 2006-7-10 16:01 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-7-10 15:55 發表

係唔係必須)
咁樣E33一樣減 ...

其實我覺得E33一線走天涯都應該OK
富泰開,經兆康,良景,山景/大興,市中心,友愛/安定
跟住就直去東涌
另外加開E33P,喺最多人搭車嘅時段
(龍運做咗咁多年E33,應該知道邊段時間最多人搭E33)
由市中心開,沿現時E33路線去東涌

屯門南就留番俾渡輪做

唔知咁又得唔得呢?!
shtsang 發表於 2006-7-10 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-7-10 16:01 發表
其實我覺得E33一線走天涯都應該OK
富泰開,經兆康,良景,山景/大興,市中心,友愛/安定
跟住就直去東涌
另外加開E33P,喺最多人搭車嘅時段
(龍運做咗咁多年E33,應該知道邊段時間最多人搭E33 ...

我諗到時連市中既客都可能轉埋去坐渡輪呀.
雖然係尾站,不過連包有位坐既燨會都唔知仲
有冇喎.繁時更加唔駛講,真係晌市中開定特車
都得喇.
同埋其他既客同你遊車河,佢地會唔會咁做呀?
雖然真係一程車,不過隨時好似E34咁,要90分
鐘先入返天水圍就死得啦.
其實如果開E33P既,我反而覺得係兜屯門其他
區唔兜市中心區先岩,我唔係好覺得其他地方
既需求可以養活到一條全日線.
JX9097 發表於 2006-7-10 16:10 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-7-10 16:08 發表

我諗到時連市中既客都可能轉埋去坐渡輪呀.
雖然係尾站,不過連包有位坐既燨會都唔知仲
有冇喎.繁時更加唔駛講,真係晌市中開定特車
都得喇.
同埋其他既客同你遊車河,佢地會唔會咁做呀?
雖然真係一程車,不過隨 ...

我覺得屯門情況有點兒不利...
因為屯門本身分開咗兩邊
結果搞到E33唔知點先做得哂D客

A33定位又錯哂
搞到班班都係得十零個人坐
唔蝕死至奇
shtsang 發表於 2006-7-10 16:22 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-7-10 16:10 發表
我覺得屯門情況有點兒不利...
因為屯門本身分開咗兩邊
結果搞到E33唔知點先做得哂D客
A33定位又錯哂
搞到班班都係得十零個人坐
唔蝕死至奇

其實E34都係咁咋,天水圍同元朗既距離
比屯門南北仲遠.只係因為天水圍同同元
朗基本上冇直接既競爭,先令E34係獨市,
佢想點兜都得.
要元朗養得起一架全日機場線,似乎比
屯門區更難做到.但天水圍同元朗晌繁
時又養得起一條線喎,所以e34先可以繁
時做分拆.不過E33我真係睇唔出屯門北
既客可以多到做E33P喎....
GD1570 發表於 2006-7-10 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 10/7/2006 15:55 發表

係唔係必須)
咁樣E33一樣減 ...

A41P都唔係班班坐滿啦..
咪一樣開雙層車,開到30-60分鐘一班
又點樣計呢?

而且馬鞍山就更加係一個住宅區啦...
我唔覺得佢有有酒店的出現WOR...

如果因為一條E33而令到A33要CUT班的話
我就覺得唔可以咁睇啦..
咁唔通開左258D全日就可以CUT 58X班咩....
你可以話兩條路線牛頭唔搭馬咀..
但258D未全日時真係有幾多人搭58X出去轉車
情況就等於A33/E33的問題之嘛....
你有你可愛,我有我好笑。
shtsang 發表於 2006-7-10 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-7-10 20:30 發表
如果因為一條E33而令到A33要CUT班的話
我就覺得唔可以咁睇啦..
咁唔通開左258D全日就可以CUT 58X班咩....
你可以話兩條路線牛頭唔搭馬咀..
但258D未全日時真係有幾多人搭58X出去轉車
情況就等於A33/E33的問題之嘛....  

其實我話屯門南/北既人少坐E33,但我相信每班
E33應該會有20-40%既人係轉車坐E33既.
如果A33全日,即係E33一定會少左一部份既客.到
時有可能唔cut車嗎??得既,行一段下路搵一批新
客先啦.
下,唔係應該係冇258D既時候,d人會係輕鐵轉61X
又或者係58M轉地鐵嗎??又會搭58X出去先轉既.
A33同E33去既地方近乎一樣,我就唔知點可以將
58X/258D拉埋佢地黎講囉,除非係夾硬黎講啦.
asv2 發表於 2006-7-10 21:12 | 顯示全部樓層

或者咁諗,碼頭區大可以唔提供機場巴士服務(因為同船爭都唔易)
但如果屯門北可以有條班次易計既機場線,未嘗唔係好事

例如係良田區開,經富泰景峰華都,直達機場
盡量壓縮屯門區內車程到20分鐘內, 班次維持約20分鐘一班,收費約$20,開lance,
無話無得做..........