hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【info day限定】X91 科大(南)>彩虹站 (不停站直達) ...
開啟左側

【info day限定】X91 科大(南)>彩虹站 (不停站直達)

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1. 科大本科入學資訊日往往吸納大批學生湧入科大,單靠本身的巴士/小巴服務不足以疏導人潮。
2. 91、91M由科大往彩虹站需行經飛鵝山至彩雲一段清水灣道,車程極慢。

建議:開辦九巴X91,科大(南)不停站直達彩虹站,只限每年科大本科入學資訊日提供服務。

X91(香港科技大學(南)>彩虹站)

去程:
香港科技大學(南) 8.1
(不停站直達)
彩虹站

-預計全程行車時間約17分鐘

班次:科大本科入學資訊日 13.00-17.30 15 (基本)

用車:4輛 (基本)

好處:
1. 科大本科入學資訊日有比正常更充裕的巴士/小巴服務,用以疏導人潮。
2. 科大有車不停站直達彩虹站。

後續發展:若X91首年開辦時客量理想,建議翌年加開早上去程服務。
ViviTse 發表於 2019-10-23 03:08 | 顯示全部樓層
1. 請問點樣唔經清水灣道落得到彩虹?
2. 科大客點會無端端想佢開架貴2蚊ge 91X,而唔係不嬲「慣例」果架 91P/91M/91呢~
3. 巴士公司如果想增加盈利,又點會係開91X而唔開291P呢?再唔係整個291P短途特快班次咪搞點lor
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-10-23 03:08
1. 請問點樣唔經清水灣道落得到彩虹?
2. 科大客點會無端端想佢開架貴2蚊ge 91X,而唔係不嬲「慣例」果架 9 ...

1. 我講嘅係德望嗰段舊清。
2. 每年info day都係星期六搞,冇比較快嘅91P坐,加上91、91M行德望嗰段舊清、車程慢深入民心,只要加強宣傳我條線「不停站直達」彩虹站即能吸引一批人坐。何況info day多人到咁,根本唔愁冇客。
3. 我最初的確有諗過搞291P加速版,不過覺得要入旺角回車太慢,所以都係決定開我條線,集中做彩虹駁鐵客。

P.S. 為突顯特快效果,我決定將條線更名為X91,同時亦對X90有所呼應。
miklcct 發表於 2019-10-23 13:04 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 09:53
2. 每年info day都係星期六搞,冇比較快嘅91P坐,加上91、91M行德望嗰段舊清 ...

行舊清快過行新清
進智公交
m_rd08 發表於 2019-10-23 13:42 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 09:53
2. 每年info day都係星期六搞,冇比較快嘅91P坐,加上91、91M行德望嗰段舊清 ...

雖然原定27號(星期日)既科大info day 過左期,但係都比你參考下啦...

日期

路線

各總站開出時間

班次(分)

全程車費

10月27日

91P

08:30 – 13:00

鑽石山站巴士總站 → 香港科技大學 (北)

14:00 – 19:00

香港科技大學 (南) → 彩虹站

$6.1

291P

增設17:30及18:30特別班次

香港科技大學 (南) → 旺角 (將會繞經香港科技大學 [北])

-

$9.4

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2019-10-23 13:42
雖然原定27號(星期日)既科大info day 過左期,但係都比你參考下啦...

過咗期?今日23號咋喎。何況今年info day會延期搞。

請問消息來源?九巴網同italk都冇人講……

呢條X91比91P收費貴兩蚊,以X91取代91P特別服務收入可以更多,對九巴其實好吸引呢~
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-10-23 13:04
行舊清快過行新清

我對此有所保留。Anyway,舊清行唔到12米,所以一定係行新清。
m_rd08 發表於 2019-10-23 14:39 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 13:51
過咗期?今日23號咋喎。何況今年info day會延期搞。

請問消息來源?九巴網同italk都冇人講……

Sorry...打錯字,延左期先啱

http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201910043138.html
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ead&tid=1147184
ViviTse 發表於 2019-10-23 18:28 | 顯示全部樓層

1. ok
2. 據我了解,逢info day都會有91P行ge,而91P都係行新清
3. 如果嫌旺角太遠,咁我諗佢會用291p特別班次名義去開短棍彩虹直達科大lo,當然乘客可能會覺得略水
位位收$9.4九巴又肯抽車做,科大客又可以全天侯有車,要平ge就等11/11B/91/91M,雙贏
p.s. 隔黎有建議開X91P去彩虹(但我覺得直頭白虹樓都可以唔洗停)可以望望:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1148575-1-1.html
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-23 21:55 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-10-23 18:28
1. ok
2. 據我了解,逢info day都會有91P行ge,而91P都係行新清
3. 如果嫌旺角太遠,咁我諗佢會用291p特別 ...

科大(南)至彩虹站嘅里數,車費等級表上限係8.1,X91已收盡,根本唔可能收9.4。