hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98D脫班問題+4點幾尖東開山谷道已頂閘+九展上三幾個/留 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 98D脫班問題+4點幾尖東開山谷道已頂閘+九展上三幾個/留後

MCMoore 發表於 2019-10-24 09:58 | 顯示全部樓層

平日晚黑八點半甘泉街都開緊12
I20091157 發表於 2019-10-24 11:12 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-10-24 09:58
平日晚黑八點半甘泉街都開緊12

我平時就算晚上九點多都沿路站站停,似乎條線做幾批客
Kj2052 發表於 2019-10-24 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2019-10-24 09:14
214實際有幾密?

試過4點幾見到在安泰去長沙灣方向連拖2卡+中載一起埋站
MCMoore 發表於 2019-10-24 11:35 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2019-10-24 11:12
我平時就算晚上九點多都沿路站站停,似乎條線做幾批客

係抵214私下加班嘅,條線真係好標青。但98D自己又載唔晒,點解唔搵啲載唔滿人嘅線去cut班,係要開98D刀

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

dennis28a 發表於 2019-10-24 12:03 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2019-10-23 23:26
我諗98D自己喺坑口北都有自己檔攤…

但又要咁講,呢堆98D同pool線好似只係得98D有問題

咁又唔係,13X、213X 自身難保,但家陣九巴作風要先救 213X 大循環。
以前 13X 下繁本身要幫 98D,家陣一部車都做唔到,最後搞到 98D 一塞車無車返。

其實 296D 點搞都入唔到調景嶺,不如拉佢入坑口仲好。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-10-24 12:08 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-10-24 11:35
係抵214私下加班嘅,條線真係好標青。但98D自己又載唔晒,點解唔搵啲載唔滿人嘅線去cut班,係要開98D刀
...

不過咁,九巴東九龍、將軍澳收車又唔止一線。
98D 已經叫做正常班次,89 夠膽開 14-16 分鐘、89X 開 15-20 分鐘一班。

根本觀塘山交通壓力爆晒煲,又唔夠車長。

98D 係慘在無車救,坑口北得番 98A、98C、297。
惡意回復是不道德的行為。
0q9w8e 發表於 2019-10-24 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-10-24 12:03
咁又唔係,13X、213X 自身難保,但家陣九巴作風要先救 213X 大循環。
以前 13X 下繁本身要幫 98D,家陣一 ...

係拉就上康盛啦。。
 樓主| ViviTse 發表於 2019-10-25 02:47 | 顯示全部樓層

由佢開線到依家,我每次經過佢會路經ge路途,未試過一日見到佢唔拖卡,小則2架拖卡,大則3架拖卡+1架喺後面上落緊,而average係見緊個位數字班次。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2019-10-25 03:00 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-24 12:08
不過咁,九巴東九龍、將軍澳收車又唔止一線。
98D 已經叫做正常班次,89 夠膽開 14-16 分鐘、89X 開 15-2 ...

98D正常班次.......? 發夢都無咁早wo,時運高果時就難得8-10,時運低少少就已經講緊12-18,小小黑仔就ETA寫15實際開30,果排無扶阿婆過馬路就下班車59分鐘後到。

隔黎觀塘條215X等10分鐘d客已經燥,唔知係咪因為寶坑客已經習慣開減班同收車呢~
啊咪住,仲有係咪習慣開兜路同比貴幾蚊呢~

至於觀塘山壓力爆煲就真ge,我都好贊成213M, 214繼續車海、拖卡,
但成個98系收緊車果時,仲要衝條290X出黎全日真係打個突。
但我更加唔明,點解唔係拎非繁98A,296M,296D,91M呢d車去救觀塘山/98D。。。
 樓主| ViviTse 發表於 2019-10-25 03:21 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-10-24 12:03
以前 13X 下繁本身要幫 98D,家陣一 ...

講起296D就真係有排講,拉拉鋸鋸講咗咁耐都係豪無進展
不過其實296D拉入調景嶺有無用都成問題,
一來296D本身客量唔多,班次密極有限,仲要本身調景嶺用鐵出尖咀勁快,296D吸引力低
二來796P全日化緊,平296D差唔多2成,仲要唔洗兜路,296D吸引力又輸
所以橫睇掂睇都係796P好過296D(甚至如果真係需求大,到時再搞調景嶺起載都好過296D),
仲未計調景嶺有一堆人永遠保鐵,就算有都唔會用296D。

至於拉入坑口都可行,但比起呢樣仲可以有其他更effective ge measures可以同步做:
1. 九展整成轉乘站,唔洗成日永遠留後
2. 加215X轉690優惠,690比98A寶林區站位靚
3. 296D研究下行尖咀好定尖東落九龍站好,因為796P第日如果再加班會重疊晒範圍
4. 拉296D不如先拉296C(+觀轉優惠)或者直頭改道/拆線做298C,用轉乘ge option唔再限死用98D
5. 直接加密98D
6. 好似方xx區議員咁講,98D康城特開回程(咁當然重點係加車而唔係抽車啦)

p.s. 留名睇遲早有人衝出黎話296D拉入坑口就會唔睇context話又咩直出又咩大帝,
又或者可能話咩296D應該先拉入將南/康盛/翠林/康城,或者咩客量唔重要/coverage重要d