hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 增設「如心廣場」站及調整班次 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 增設「如心廣場」站及調整班次

Ricky403 發表於 2019-11-5 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-5 17:09
我反而覺得238X退步左好多就真~
尤其以前234X頹做果陣, 238X真係有種車海級既對比感覺~
仲要短車對長車之 ...

荃灣3X一向都係238X做得比較好
當然應該係得益於行車時間喺3X入面最短
就算係最差嗰期,長收一架而冇合理調整開出時間,令海濱0830失班之餘仲有大間隔,但都係同234X上繁開足比僅僅差一個馬鼻
至於234X以前要用短車係灣景總站設計失誤,將雙坑擺咗喺最外面,無預計通常要擺總站食飯嘅係區外線,而家既然通過調坑克服咗,都無討論需要

而家個狀況似乎係,同類路線入面,行車時間越長,就相對做得差,因為派車數顯然唔會追上新增嘅行車時間
30X (100/15-20/20-25)> 234X (77/12-15/15)> 238X (56/12/15)
40 (93/9-15/15-20)> 38 (~85/6-8/10-15)> 42C (~85/5-9/10-13)
所以話唔定234X縮短去佐敦,尖沙咀開快線做,條慢線反而會得益於行車時間縮短而改善到營運狀況 (最起碼,拎走尖沙咀客去快線發大,長荔客美孚客亦唔駛驚留後)
stevechau 發表於 2019-11-6 13:48 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-11-5 22:18
34M而家平日都疏咗好多,由10-12改哂開15
不過開到15客都係少
當然嗰段時間小巴都係車等人,唔係話等 ...

其實15都夠啦, 不過接近下限囉.......之前10就真係上限喇~計返34M既運載力, 如果全部轉晒做小巴既, 即係15MINS要開到4-5架車左右喎~
而家234X我覺得真係夠平衡GA喇, 唔使特登再要佢好D/拆線, 唔好比佢惡化返去以前咁就得~
Ricky403 發表於 2019-11-6 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-6 13:48
其實15都夠啦, 不過接近下限囉.......之前10就真係上限喇~計返34M既運載力, 如果全部轉晒做小巴既, 即係1 ...

34M非繁載到四五十個算好多,多數都係二三十個,相信因為班次輸蝕小巴,出荃灣又有234B爭食,同荃景圍嘅39M兩個世界
西約有比較好嘅待遇,都係因為九巴輸起上黎可以收唔到錢,234X 48X 40西約都有客上,尤其繁時,先做得比其他區好少少
海濱講出西九龍嘅都差唔多,輸起上黎個個搭西鐵,冇錢收,加埋海濱都支持巴士,先做得住條238X
但即使環宇海灣入伙,亦只係將一班無客嘅238S轉做238P,同陰38A開38B (38B客量再差啲),應該因為個規模唔及安達泰咁成個新嘅小區落成,所以消極得多

同時可能934全日後,改變咗九巴嘅睇法,連帶48X 234X服務都差咗
我唔知閣下點睇934呢條線,不過就我對九巴營運態度嘅理解,以不變應萬變唔似係爭取改善服務嘅最好方案囉
stevechau 發表於 2019-11-7 15:47 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-11-6 14:22
34M非繁載到四五十個算好多,多數都係二三十個,相信因為班次輸蝕小巴,出荃灣又有234B爭食,同荃景圍嘅3 ...

934我無坐過......但牌面睇佢全日化除左插旗之外, 無其他好處可言
始終而家934行緊路入面, 服務範圍太過細, 勉強將佢全日非繁30MINS一班睇怕都遠遠唔夠佢蝕~

至於以不變應萬變係好/唔好, 無太大意見, 但個人睇法下呢個做法比起為變而變來得好D囉~
leo_ku 發表於 2019-11-7 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-11-7 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-11-7 16:38
934 要增加服務範圍,不過未必是荃灣區可以係港島區。

今年RPP講左,會招標新荃灣港島東經中灣繞的線總 ...

你會唔會太睇少朝早灣仔北嗰帶擠塞?
leo_ku 發表於 2019-11-8 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-11-8 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

咁嘅話,不如行告士打道
干諾道中入紅棉道成日多車,非繁都唔見得暢通
leo_ku 發表於 2019-11-8 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-11-8 16:05 | 顯示全部樓層

海澤街個位好吊腳喎, 去太古坊返工果班又係要轉車.  北角以東不如行繞道算吧啦.
934 根本非繁應該同 934A 合併 (趙恩來提議 934, 934A 兩個總站梅花間竹開都不失為一個方法, 當然荃灣區走線可再議), 拉條線去大球場/北角 112 總站做全日, 另回程加中環街市站.