hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴230X改路計劃遇阻滯
開啟左側

[小道消息] 九巴230X改路計劃遇阻滯

FBI2 發表於 2019-10-26 07:40 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於麻煩的海之戀業主團體指出大涌道轉入荃灣西站巴總的行車路,地契上是只能給私家車進入海之戀停車場範圍,反對巴士駛入,因此230X改路計劃受阻,現時運輸署正解決地契所帶來的道路問題。

至於34,由於在海之戀入伙前已改路,所以不在此限。
FD5410 發表於 2019-10-26 07:49 | 顯示全部樓層
咁 930X 都應該一樣未改到住?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-26 10:24 | 顯示全部樓層
仲以為係山上議員搞得掂...
前幾日搭230X尾班落到愉景都已經接近無位
都唔知改咩鬼
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ATENU135 發表於 2019-10-26 11:59 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-26 10:24
都唔知改咩鬼 ...

可以唔兜荃西,經滿樂及沙咀道/楊屋道

234P加一班食多D大涌道客
lsc04d11 發表於 2019-10-26 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
用得地契個point 就應該34都不能倖免  擺明歧視呢條冇位坐(同喺佢地心目中冇用既線者)
leungky0528 發表於 2019-10-26 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-10-26 13:48
用得地契個point 就應該34都不能倖免  擺明歧視呢條冇位坐(同喺佢地心目中冇用既線者) ...

反而覺得係怕條線無位坐自然會加班,搞到更嘈更污糟
算啦,私家車啲噪音廢氣係高級過巴士嘅
Ricky403 發表於 2019-10-26 14:13 | 顯示全部樓層

日日都有好多私牌巴士出入㗎啦,其次就係附近地盤啲車,加糖街麗城紅小
私家車?一架都唔多覺
海之戀業主法團學埋泛民啲衰野
.
Ricky403 發表於 2019-10-26 14:17 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-26 10:24
都唔知改咩鬼 ...

博荃灣東南交通唔方便,企位照上,坐滿變頂閘囉
反正荃灣路八點後開始塞,行楊屋道都唔會慢好多
不過,930A頂咗幾年閘先忽然間想學埋一份,有啲遲喎

.
10598C 發表於 2019-10-26 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

倒不如早繁開條230P停荃灣西、楊屋道/沙咀道
230X就唔好改啦

長遠230X全日的話,索性來回程祈德尊掉頭,行沙咀道德士古道上落公路好過
(但如果係咁嘅話點解唔直接搭234X

0q9w8e 發表於 2019-10-26 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-10-26 14:17
博荃灣東南交通唔方便,企位照上,坐滿變頂閘囉
反正荃灣路八點後開始塞,行楊屋道都唔會慢好多
不過, ...

加上飛埋美孚隨時打和
其實行沙咀道會唔會好啲?
始終楊屋道落少少就有238X/238P...