hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴230X改路計劃遇阻滯
開啟左側

[小道消息] 九巴230X改路計劃遇阻滯

AVD1 發表於 2019-10-26 23:27 | 顯示全部樓層

cobalt174 發表於 2019-10-26 23:12
其實既然荃景圍同祈德尊有230X,可唔可以叫234P麗城後直接沿海傍後門入西站再行楊屋道,咁230X唔會被拖慢, ...

荃景圍人易恰丫嗎,
西約有某大黨撐, 係唔同少少架啦.
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2019-10-26 23:32 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2019-10-26 17:12
老九本身的計劃似係想230X做埋西站去做大佢全日而郁條30X,做返繁時15非繁20
美孚到黃埔一段有6系去做
而荃 ...

假如佢真係有咁嘅願景, 咁就更加唔應該要求 30X 加如心廣場個站, 反之今次應該提將 230X 全日化.

其實講黎講去就係 230X 作為一條繁時返工線, 點解仲要拎呢條線去兜, 阻荃景圍人返工;
已經全日嘅 30X 就走去無啦啦加如心一個站又算咩意思.

就算你話將 230X 入面拆條 230P 出黎做荃灣西站, 我都會支持下;
但咁樣改 230X ... 根本我早就反對.

而家 230X 改動不成功, 對於荃景圍黎講絕對係一件好事.

LJ7006 = MF5119 = AVD1
JU2541 發表於 2019-10-27 01:29 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-10-26 18:43
理得佢啦, 轉入西站前在迴旋處轉34牌, 入左西站臨停站前再轉番230X咪得囉!

喂…你訓醒未
人一九,腦便殘
LAK2 發表於 2019-10-27 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層

應該咁行果條係30X
起碼荃灣東有返條全日九龍線 (33A算吧啦)
仲可以做埋荃景圍特快落西站
士刁拔尼.奧 發表於 2019-10-27 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-10-26 23:32
假如佢真係有咁嘅願景, 咁就更加唔應該要求 30X 加如心廣場個站, 反之今次應該提將 230X 全日化.

其實講 ...

一步一步嚟,接受咗30X加一段荃灣碼頭之後,他日230X話全日換30X相對下反對又冇咁大啫
如果今日一步到位話,230X全日代替30X,同時加西站
反對聲音相對大,同時啲人唔明你做緊乜,只諗到即時就係荃威冇車落美荔長深,但而家兩者都用相近小區睇,到時你有數字去話俾人聽舊30X係可以壽終正寢,大不了到時加開特車架啫(又或者,唔駛等死果三兩班車會分咁啲人走而令人唔介意果一個所謂嘅迴圈)

而家啲RPP都多咗啲二段重組出嚟,比較成功嘅有,68X一組係咁,85X都係咁
就算286C同埋74X佢都明顯有此意圖去做
南韓金仔 發表於 2019-10-27 15:28 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-10-27 16:00 | 顯示全部樓層

行海盛路並在該處設站,然後轉返去楊屋道應該仲快
1234567 發表於 2019-10-27 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-10-27 16:00
行海盛路並在該處設站,然後轉返去楊屋道應該仲快

但係要面對荃灣廣場停車場倒塞問題+過唔過到條橋
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-27 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
當初230X改道就係想俾海之戀居民搭,點知人哋有都唔受。同當年新巴提議8仔入太古城俾居民反對一樣。
leo_ku 發表於 2019-10-27 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層