hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905巴士車長於旺角吸入催淚彈感不適,無法繼續駕駛 ...
開啟左側

[突發!] 905巴士車長於旺角吸入催淚彈感不適,無法繼續駕駛

s3n370 發表於 2019-10-29 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-10-28 20:56
如是者,大家有D交通上既不滿,根據呢個理論,係應該包圍九巴總部及運輸署總部,或者落街阻路。
但點解大家 ...

石器時代唔係講用電郵發表意見,
而係指你個人不知今夕是何年呀。
計我話石器時代已算厚道
你根本係“何不食肉糜”呢個層次

世界各地經歷因不同矛盾而起嘅動盪、紛爭,
後人為了有較和平、文明的方式解決紛爭,
發展出議會政治。
再下層嘅諮詢、意見箱就係後話,
從善治角度出發,盡量從源頭解決問題。

意見表達,又何止電郵一層?
就算回覆不合心意,機制入面本身有上訴、覆核等方式去升級。
當然可以搵當區區議員、立法會議員尋求協助。

講佐咁多就係想講,若機制有效,
何需倒退回街頭政治?
用番巴士嘅例子,230X暫緩途經荃灣西站,
就係响機制入面仍得妥善處理嘅例子。

和平表達意見本身係咁耐歷史及社會發展千錘百鍊嘅結果。
背後亦需符合多樣前設。

將和平表達意見高舉為原則,
忽視整件事嘅發展,係本末倒置。
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-29 13:10 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-10-28 20:56
如是者,大家有D交通上既不滿,根據呢個理論,係應該包圍九巴總部及運輸署總部,或者落街阻路。
但點解大家 ...

就用今次30X為例
應該真係有地區人士提出反對
所以成件事可以暫援再傾
甚至再舊少少幾年前幾個好唔掂既區域性重組
反對完起碼都放多次修訂版你睇睇

送犯條例修訂/警暴盛行呢?
609過百萬人遊行夠和平啦
政府既回覆係咩?
照二讀囉
大量和理非甚至淺藍人士都要求成立獨立調查委員會
林鄭既回應同態度又係咩?

問心冇人想睇到有暴力事件出現
但問題點解會有暴力事件發生先係更值得反思既地方
當政治制度出現重大問題之時
難度你用以前既申訴方法可以處理到咩?
Sorry你封email只係需要覆你一個email template就可以了事
仲以為好似咁驚你封投訴既email?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GR1473 發表於 2019-10-29 14:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cky 發表於 2019-10-29 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

777 連回應都唔做,仲同你慢慢睇電郵?全部當晒 junk mail 一嘢就 delete 晒喇。仲癡人說夢話、話睇 email. 見市民咪又係左西右西去揀果百五個人,點知大部份都係鬧,結果宜家都未有第二次。
lsc04d11 發表於 2019-10-30 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層
睇唔睇 聽唔聽 回唔回應 都要睇番你所講既野做既野 有冇質素嫁  正如喺呢個討論區 冇氧份/為鬧而鬧既留言 我都會當睇唔到 懶得覆啦   無可否認 開頭既和平集會都ok 但變成爛仔咁講不合理訴求  俾我都當聽唔到啦   唔係話人數多就得 要勸諫都要俾啲誠意同實力 絕唔係行出黎唔知你做咩唔知你有咩理據 就想人改變  (其實前面有幾個留言都可以叫做說服到我一部分 但絕對唔係講一句有病就睇醫生 最不該係你 嗰啲囉)
jack9 發表於 2019-10-30 12:07 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-10-30 11:58
睇唔睇 聽唔聽 回唔回應 都要睇番你所講既野做既野 有冇質素嫁  正如喺呢個討論區 冇氧份/為鬧而鬧既留言  ...

本末倒置
唔知邊個一開始200萬人行出黎都當睇唔到 聽唔到呢?

paul2357paul 發表於 2019-10-30 12:31 | 顯示全部樓層

睇唔睇 聽唔聽 回唔回應 都要睇番你所講既野做既野 有冇質素嫁  正如喺呢個討論區 冇氧份/為鬧而鬧既留言  ...

另一邊廂,星期一屯門西北毒氣污染冇人關心例如車長安危?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1150319-1-1.html
tunghang 發表於 2019-10-30 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

無嘗試了解就唔好當人無理據,定係政府無能到連發生咩事都唔知?
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-30 13:34 | 顯示全部樓層

如果睇返時序既話
爛唔爛仔都係畀人迫出嚟
609堅持推二讀
721襲擊事件
831無差別攻擊
再加懷疑被自殺同新屋嶺事件
成件事好難唔升級

重點係當政制失衡既時候
根本邊個講既說話都唔使聽
大粒如毛漢面前都係死不認錯
建制既大商會出聲叫撤回/官員問責/獨調委
都係得第一樣拖一兩個月後先做
再睇下石議員段片
香港既政制根本就已經畀共產黨把持
唔通我要send封信畀習大大先叫有誠意?

望下智利既示威者暴力過香港
雖然回應係遲左少少
但係道歉/搵聯合國立調查/改組內閣全部都肯做
林鄭呢?
道個歉都費事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RH7685 發表於 2019-10-30 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層