hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X客量如何?
開啟左側

101X客量如何?

932gz6061 發表於 2019-10-29 10:38 | 顯示全部樓層

其實101X可以唔駛做牛頭角KT,淨係做九龍灣工業區,hi一hi彩虹/新蒲崗都好夠,反正已經有641
大膽d可以入一入麗港城
wingho_cwh 發表於 2019-10-29 11:12 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-10-29 10:11
將會改行太子道

行返正線條路咪仲廢。。
條線唔改都改壞咗,唯有以不變應萬變先係最好

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
miklcct 發表於 2019-10-29 13:58 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2019-10-29 01:29
下繁九龍方向實在極廢
啟福道轉入 megabox 又塞
宏照道北行又塞

呢條線我搭過幾次都係下繁東行,最重要嘅作用係俾我收工之後趕去九龍灣商貿區開會,可以俾趕到18:00喺HKU收工,19:00前去到九龍灣商貿區。如果無咗呢條線嘅話,要搭垃圾頂閘970過海塞佐敦轉13X都唔知會唔會趕到。
進智公交
miklcct 發表於 2019-10-29 14:05 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-10-29 02:01
早繁 7:45 果班 101X 西行,去到牛頭角站,同一時間會有 641 經過。
結果 101X 去到天橋,見返同一部 641  ...

我覺得101X應該九龍改返跟正線101咁行,轉做全日服務,然後取消咗條101去,104同113就全部縮哂落港澳碼頭,港島方面東行就港澳碼頭入繞道,西行就恆生銀行總行後入返皇后大道中,同111完全分工。
進智公交
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-29 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
宜家101X根本兩條線嚟。一條就做西區往返九商區、觀塘嘅返工客,一條就做觀塘、牛頭角往返西區嘅返工客。
ricky 發表於 2019-10-29 15:14 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-10-29 11:12
行返正線條路咪仲廢。。
條線唔改都改壞咗,唯有以不變應萬變先係最好

101X下繁香港往九龍,跟番今年RPP建議咁行,等待實施。
前荃葵青區居民
ATENU135 發表於 2019-10-29 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層

而家仲有一小部分人以為101X經紅磡,啱啱先有3個人搭錯車,司機偷雞俾佢地係曲街落

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 呢個司機好好喎

查看全部評分

T277 發表於 2019-10-29 20:10 | 顯示全部樓層
沙中線通埋土瓜灣車後, 101難逃大幅減班厄運, 起碼減到全日10-15分/班, 兼Cut埋大部分特車先有計傾
(2014年12月, 西島線未通車果陣, 有晚搭101過海, 全車坐滿, 由紅隧去聯邦新樓全程暢通都好似用左35分鐘左右, 果陣仲要係夜晚10點半後既事)
反而101X有時間優勢,路段不受影響,完全Keep得番客量
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-29 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
tomyipkm 發表於 2019-10-28 21:09
07:45九巴班次,頂閘過海

呢班車好似由Day 1開始已經頂閘,幾時可以加班?
dennis28a 發表於 2019-10-29 23:57 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-10-29 14:05
我覺得101X應該九龍改返跟正線101咁行,轉做全日服務,然後取消咗條101去,104同113就全部縮哂落港澳碼頭 ...

自從沙中線工程七七八八,101X 行九龍灣自轉 10 分鐘,肯定慢過 101 土瓜灣直行。
今日我先搭完下繁東行 1755 果班,明明 1835 已經到九展,但 1850 先到牛頭角上邨。
當然,我唔見得跟 215X 行會飛起,但跟 14X 行直上常怡道天橋起碼慳到 10 分鐘。

最後?返到觀塘裕民坊唔係絕對快正線好多,全程 65 分鐘,而港鐵堅尼地城去觀塘只係 40 分鐘,死得。
當然,仲要多謝新巴永遠唔跟指定行法,而係龍和道直出,先做到,否則 75 分鐘都試過。

不過 101 改線最大阻礙,二個字:淘大。

當然,有人會認為就算非繁,灣仔去觀塘,101 都有機會快過 619 到牛頭角。
我既實測話比我知,雅麗道以東,619 贏,牛頭角下邨至雅麗道,101 619 差唔多,九龍灣站,101。

只有以下情況,101 先會快過 619 到牛頭角站:
1) 101 拖卡兼過海時,你果部車得半滿;2) 619 拖卡,而剛好上中果部碌車

當 101X 真係全日,101 其實無咩需要繼續留係觀塘,除左淘大。

所以屯馬線一通車,101 應該同 111 合併,淨做港澳碼頭 - 牛頭角就算,再梅花間竹一班入彩虹道,一班直跑太子道東。
惡意回復是不道德的行為。