hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X客量如何?
開啟左側

101X客量如何?

S3BL100 發表於 2019-10-30 00:18 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-10-29 13:58
呢條線我搭過幾次都係下繁東行,最重要嘅作用係俾我收工之後趕去九龍灣商貿區開會,可以俾趕到18:00喺HKU ...

我諗呢度唔會有太多人對你呢D小眾需求有興趣,九龍灣商貿區亦唔係住宅區,更唔係山旮旯地方,資源有限時公共交通係應該照顧多數而唔係少數人
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-10-30 00:37 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-29 23:57
自從沙中線工程七七八八,101X 行九龍灣自轉 10 分鐘,肯定慢過 101 土瓜灣直行。
今日我先搭完下繁東行  ...

101 同 111 合併不可行,一來新巴未必同意改線放棄九龍內陸流水,九巴亦未必同意放棄港島內陸流水;二來 101 同 111 下繁時段相反,101 新巴食黃金時段但 111 係九巴食,合併後應該點分配利益?

而 101 只係九龍灣站一帶通常會快過 619,但係如果係電車路沿途,同時有 101 同 619 既位置,如果見到有 101 到站,非繁去牛頭角觀塘,係唔值得為左 619 快果少少而死等。我自己中過招,星期日朝早上環坐 619,等車期間過左三部 101,去到裕民坊總站係見返晒

講返正題,101X 最大敗筆係想用同一條定線做晒上下繁兩個方向既客

101X 上繁過九龍係無問題既;上繁過港島,因為淘大係 101 正線客倉,值得考慮中環同灣北加站做更多返工客,但定線本身係無問題

至於下繁,過港島的確會仲慢過正線入隧道,但呢點唔係問題,因為九龍灣放工客係目標客源;反而如果想做觀塘放工客,以繁時線角度係值得考慮來回行不同隧道,即回程九龍灣商貿區經觀塘、東隧、繞道直飛西區。代價係倒走今日已經儲到一定數目既九龍灣往銅鑼灣客源,視乎點取捨同定位

而下繁港島返九龍係點行都死,亦說明做只做西區放工客係行唔通,另一問題係九龍區住宅覆蓋太少。RPP 個建議其實係好開始,姑且試下中上環特快彩虹啟業淘大客倉到底成績係點
fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2019-10-30 11:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-10-30 00:18
我諗呢度唔會有太多人對你呢D小眾需求有興趣,九龍灣商貿區亦唔係住宅區,更唔係山旮旯地方,資源有限時 ...

繁忙時間唔係應該做商貿區咩?尤其係商貿區去商貿區(所以我認為應該行哂成條海味街去港澳碼頭入繞道,做埋上環客)
進智公交
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-30 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-10-30 11:58
繁忙時間唔係應該做商貿區咩?尤其係商貿區去商貿區(所以我認為應該行哂成條海味街去港澳碼頭入繞道,做 ...

做商貿區放工客冇問題,所以101X下繁西行經九商區冇人反對。但下繁東行班次做西區返東九屋企嘅通勤客,入九商區就顯得無謂。
miklcct 發表於 2019-10-30 15:41 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-30 14:56
做商貿區放工客冇問題,所以101X下繁西行經九商區冇人反對。但下繁東行班次做西區返東九屋企嘅通勤客,入 ...

咁下繁無商貿區去商貿區通勤需求?
進智公交
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-30 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-30 15:41
咁下繁無商貿區去商貿區通勤需求?

冇。同埋西區(上環外)唔係商貿區。
nwt0404 發表於 2019-10-30 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

見過一次用38xx
clivetock 發表於 2019-10-30 22:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-29 13:58
呢條線我搭過幾次都係下繁東行,最重要嘅作用係俾我收工之後趕去九龍灣商貿區開會,可以俾趕到18:00喺HKU ...

既然你要開會,點解唔同老細講要早啲走?開會呢啲公事應該唔算早退,好過咁喺條路度趕,有意外搞到開會遲到就唔好啦
天空之神 發表於 2019-10-30 23:19 | 顯示全部樓層
第一樣要抽 101 車做全日生意,去到 2000 左右,最低限度全日 20 分會有人等

第2 樣要執定線
西行停返紅隧口,停 104/301 果隻站,做埋中環特快,停多一個交廣上橋去西區,至少南北線一開,104/301 預左比人殺到一頸血仲有線維持

東行林士街天橋直插中環灣仔繞道去灣仔北,停埋灣仔碼頭站入隧道,比 641 更快到九龍灣

至於九龍灣商貿區,搶到就搶,唔應該為左搶呢批客,輸哂成個觀塘同牛頭角,學213X 直行就算

另外有人話行西隧變901X, 睇下而家904/971 咩下場,就知無可能做全日啦,哂氣
.
dennis28a 發表於 2019-10-31 01:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-10-30 00:37
101 同 111 合併不可行,一來新巴未必同意改線放棄九龍內陸流水,九巴亦未必同意放棄港島內陸流水;二來 1 ...

如果兩巴唔考慮將 101 同 111 合併,結果兩線隨時終有一死,
而中上環去淘大客一定係犧牲品,單係 101 大減班已經係災難,依點大家都好清楚。

以我每年搭左過百次 101 / 101X / 619 / 641 系,101 服務情況每況愈下係不爭事實,
尤其係晚間九點至凌晨依個黃金非繁時間,101 同 619 係中上環比例幾乎 1:1,特別係星期六日。
而以九巴同新巴性格,就算真係有 101 中途起載,中上環既兩部車班次本身太近,
以 101 客量,最後未到灣仔會搞到拖卡,之後隨時再等 10 分鐘先有車。

除非係灣仔甚至銅鑼灣先好上 101,否則中上環等 101 絕對無好處,甚至經常出現兩部 111 都未有一部 101 到。
次次都因為做實驗,放棄 619 等 101 而覺得自己好蠢。

反而不論九巴同城巴,同樣晚間黃金時段,619 港澳碼頭開出班次已經非常穩定,
我已經試下不數五十次睇新城 ETA 經驗,619 去到振華道,101 先到雅麗道。
除非部 101 係正我前面開門上客,否則睇 ETA 做人當然等 619。

101X 上繁過九龍係無問題既;上繁過港島,因為淘大係 101 正線客倉,值得考慮中環同灣北加站做更多返工客,但定線本身係無問題

儘管 101X 早繁真係識飛,去到歐化慢駛落橋,其實正線一樣去到木廠街。
101 正線過港島慢係慢在港島區走法,上下繁一樣。

搞清楚一回事,101X 上繁過港島定線成也淘大,敗也淘大。
而為左保障淘大既得利益,早繁唔可以兜入啟麗承啟道公轉一圈,要分開做。

假如 101X 早繁跟 788 咁停中環同灣北,早繁九龍去西環客佔 1/3,亦會全部倒返晒落海。
一樣係兩難局面。

早繁過九龍受制於 U 形自殺式公轉拖累,觀塘客量幅度不足,搞到無得加班。

至於下繁,過港島的確會仲慢過正線入隧道,但呢點唔係問題,因為九龍灣放工客係目標客源;反而如果想做觀塘放工客,以繁時線角度係值得考慮來回行不同隧道,即回程九龍灣商貿區經觀塘、東隧、繞道直飛西區。代價係倒走今日已經儲到一定數目既九龍灣往銅鑼灣客源,視乎點取捨同定位

既然九龍灣放工客真係咁重要,點解一定要選擇最差既 U 形自殺式公轉走線呢?
就算唔行東隧,其實反正淘大上下邨都無咩客過港島,跟 641 行又得,偉業街直去常悅道又得。

唔好忘記,下繁改線,就多得依個 U 形自殺式公轉拖累,邊有理由 101X 堅尼地城上車,
明明神速出機隧,但比自殺式公轉搞到 65-75 分鐘至觀塘,上繁都算,正常下繁西區咩客都趕晒啦。
惡意回復是不道德的行為。