hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [社會責任] 建議九巴開辦 87 鑽石山站 - 觀音花園 (循環 ...
開啟左側

[社會責任] 建議九巴開辦 87 鑽石山站 - 觀音花園 (循環線)

GU9338 發表於 2019-10-31 21:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

開辦目的:
補償 NR806 取消後交通真空
總站設於鑽石山站,以便屯馬線通車後更方便轉乘兩條鐵路

服務時間:0630 - 2130 60 分/班
全程收費:$8.1 (車費等級表上限)
用車:1 輛設有手動減速器 AAU

路線停站:
1. 鑽石山站
2. 龍蟠苑
3. 富祐大廈
4. 伍若瑜健康院
5. 慈樂邨樂祥樓
6. 慈愛苑愛富閣
7. 沙田拗邨
8. 獅子亭
9. 觀音花園
10. 彩雲邨
11. 彩虹鐵路站
12. 彩虹邨紅萼樓
13. 彩虹邨錦雲樓
14. 志蓮淨苑
15. 鑽石山站

已盡力維持社會責任同時減低營運成本
如有其他開源節流建議可歡迎提出

附註:如鑽石山站坑位不足,建議 671 線可遷移至慈雲山(南)
請用文明來說服我。
dcyw 發表於 2019-10-31 22:39 | 顯示全部樓層
沿途某些彎位對AAU來說應該有點難度。
S3bl430 發表於 2019-10-31 23:42 | 顯示全部樓層

入村果段路行小巴都勉強...
另外,我覺得早午晚開幾班已經足夠,畢竟果度人口唔多,而且先天行去大隧會比較方便搵馬會開條社會責任線就可以了
錯字連篇
AtrHenu 發表於 2019-11-1 09:46 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-10-31 23:42
入村果段路行小巴都勉強...
另外,我覺得早午晚開幾班已經足夠,畢竟果度人口唔多,而且先天行去大隧會比較方 ...

觀音山村落小瀝源個條路係唔可俾車通行啵,因為該處除了郊野公園範圍外而且仲係條大老隧緊急通道;除非隧道公司肯開呢條路就得,但以該路面環境除了小巴外基本上紅巴所有的短單係難以應付囉?!
kitarolo 發表於 2019-11-1 09:50 | 顯示全部樓層

搵陽光Coaster做啦
一來$8.1仲便宜過51
九汽係香港最大車隊都
唔係咁樣「責任」嚟做
二來20蚊以下總好過連
的士都未必願去,但如果該區
再有固定巴士服務,就要諗埋
准唔准郊遊客使用嘅問題,祗
限觀音山村居民使用雖然可行,
(九汽做就人人可搭,但誠言ASB
都好抆水,以佢性格唔會搏)但班次
可能得每天兩三班且票價更高,樓主
建議慈雲山、沙田坳邨都設站,就更
要諗清楚邊個可以優先使用嘅規則。
Snoopy@FB8617 發表於 2019-11-1 10:43 | 顯示全部樓層
NR806都係頂得幾班仲收緊$18
87咁既服務水平應該搞唔掂
lee D服務應該資助畀小巴做
先可以用最少成本持服務
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
阿偉 發表於 2019-11-1 12:26 | 顯示全部樓層

長遠應該清拆觀音花園,安置居民
重新發展最為化算
kitarolo 發表於 2019-11-1 12:45 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2019-11-1 12:26
長遠應該清拆觀音花園,安置居民
重新發展最為化算

但要「出師有名」
如該村屬寮屋就要政府
俾一舊錢/資助房屋出嚟
做交換條件,如是有地契物業
甚至原居民村落,門檻就加更高,
道路原因,改建豪宅機會都唔大。
阿偉 發表於 2019-11-1 12:56 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-1 12:45
但要「出師有名」
如該村屬寮屋就要政府
俾一舊錢/資助房屋出嚟

政府要改用途有幾難?重新設計道路,可以連接慈雲山至沙田

起兩座十至十五層公層或紀律部隊宿舍
一座商場及一座停車場連公共交通交匯處

kitarolo 發表於 2019-11-1 13:04 | 顯示全部樓層

阿偉 發表於 2019-11-1 12:56
政府要改用途有幾難?重新設計道路,可以連接慈雲山至沙田

起兩座十至十五層公層或紀律部隊宿舍

問題就在「重新設計道路」
有得揀都唔會係要一個運送
建築器材成本咁高嘅地方。

起一條雙向40呎貨櫃都
行到嘅路,都解決唔到離開
公路太遠同深入山谷嘅實況
S型咁行係無咁斜,但真係值得?

另外#4提嘅亦係問題
分分鐘整多條澳景路嘅
現象,如果歸新住宅嘅持份者
管理埋專用通道,咁又可以排除
做紀律部隊宿舍(政府儘量唔孭)