hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?

天空之神 發表於 2019-11-7 13:15 | 顯示全部樓層

其實塞車問題係出於多車,kill bill 無錯,老母基本上都係女人; 問題係點樣解決多車,或者係解決巴士停站問題

例如減少入彩虹巴士架次
比 82X 85M 286M 做埋彩虹
74A 做哂彩虹黃大仙特快返大埔
75x 彩虹道鑽地
74x/274x 89CD 一齊飛上觀繞入隔音屏

268C /269C
一架直入四美鑽地
一架丹鳳去鑽地

山上路線可以考慮參考 290 半直通玩法飛彩虹既站
例如 213D 彩雲後直出太子道東
9 ,95 放棄入彩虹道

又例如新清水灣道上落山設立巴士專線
但死亡 X  附近改無可改
極其量係彩頤花園後面加一個路口,
比巴士直接轉入彩虹總站,經龍翔道入牛池灣

.
toyl 發表於 2019-11-7 13:42 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-11-6 18:48
今晚上山方向又撞咗車, 又有排塞

18:30街巿一撞,19:00泳池上橋2線撞,19:30塞到沙田拗道快線第3撞串燒
tunghang 發表於 2019-11-7 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-11-7 13:02
其實:

1. 啟業落橋位係唔應該比太子道東D車Cut入去九龍灣, 佢地應該要直去淘大跟5M調頭上橋, 分散車流, 呢 ...

啟業交叉只係加劇塞車問題,主因係宏照道倒塞
而家下繁太子道轉入彩虹交滙處已經要倒塞到采頤花園,用世運調頭會加劇塞車
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2019-11-7 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-11-7 13:15
其實塞車問題係出於多車,kill bill 無錯,老母基本上都係女人; 問題係點樣解決多車,或者係解決巴士停站 ...

Cut巴士只會畀更多私家車行, 最好就設立巴士專線, 減少繁忙時間私家車入新清水灣道的架次,巴士載客量咁高, cut咗會影響好多原本嘅乘客, cut私家車都係迫佢哋搭巴士啫
巴士的膠 發表於 2019-11-7 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-11-7 13:02
其實:

1. 啟業落橋位係唔應該比太子道東D車Cut入去九龍灣, 佢地應該要直去淘大跟5M調頭上橋, 分散車流, 呢 ...

講返彩虹交匯處,「牛池灣街市」站剷走地鐵站對出至鐘樓一段行人路,行人兜返近街市果邊行,加兩架車長度嘅巴士彎俾26M/27/29M。

分流部分路線經啟新道往新蒲崗、鑽石山(首選74B,33)

9、21於彩虹道後改經斧山道天橋、龍翔道,彩雲路線取消牛池灣街市站,買餸及駁鐵改用牛池灣村。

長遠解決係靠彩虹邨重建先去擴建個交匯處。而大磡邨甚至豐盛街入伙已經有遷置資源分階段重建彩虹邨,只係重建完個燥音爆錶,點起返咁多單位出嚟。
ViviTse 發表於 2019-11-8 02:19 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-11-5 22:18
白虹樓拉長個站佢啦,成日都排隊等埋站,成個大老山轉車站咁

呢個我覺得堅係要,問題係要拉幾長,我覺得就算拉到原本ge 3/4倍都唔誇張
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2019-11-8 02:23 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-11-5 22:56
與其單單睇埋唔埋咩站,不如睇下成個東九龍同將軍澳,呢十幾年多左幾多人住,而交通配套又跟唔跟得上先啦。 ...

所以真係諗唔明點解可以起得到安達、安泰兩邨,仲要一頭一尾駁住新舊清+寶琳路,所以舊清頂到落彩虹,秀茂坪果邊駁新清又要硬塞
跟住仲要成個東九龍規劃都好有問題,明明新清+秀茂坪道係夠做兩達一泰+part of 秀茂坪,但好啦啦推晒九巴ge將軍澳車落去行埋一份,結果兩繁塞到全個東九龍都無眼睇。290X同290A都講得上大流水,咁唯有當觀塘山往返荃灣、將軍澳ge choice,290叫做比寶達快少少唔洗慢慢兜,98A當係翠林至秀茂坪(將軍澳山、觀塘山)兩邊駁鐵用,都仲講得通;但13系、93系、95系、98C呢d係咪over咗呢?真正對寶達有用,係213系、88/214/613、同埋98C,但98C成日比人拎黎講,話上繁翠林已經頂緊閘,咁變相係咪無啦啦加重緊觀塘山ge負荷呢?上又無得上,但又加重緊個負荷。如果係for觀塘山用,根本無必要行勻成半個將軍澳,翠林/寶林開其實乜都掂,如果驚將軍澳無咗車,咁佢98S/296C果堆重組吓+加班其實都搞掂,唔洗吓吓唔關事ge線又塞爆條路。

至於將隧塞爆,咁其實就更應該劃巴士專線啦,將藍開咗係會好d,但其實本身將隧來回2條線係唔係好夠ge
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
poondriver 發表於 2019-11-8 09:53 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-8 02:23
所以真係諗唔明點解可以起得到安達、安泰兩邨,仲要一頭一尾駁住新舊清+寶琳路,所以舊清頂到落彩虹,秀 ...

當你發現成條新清早繁可以有4架88 3架214 3架213d 一齊塞緊落山 你就知邊條村既線係最阻街
而將隧塞爆就畫條巴士專線只會令其他車迫晒係另一條線 去到隧道口又打大交 令到車龍更長 到時塞車就唔係係上將隧條路塞 而係係將軍澳入面塞 咁就真係將軍澳大爆炸

其實就應該要做d 人渣做法 成個安達泰既車唔密過20分鐘一班唔開加班 迫班友行落山 起咁多條橋就好心佢地善用下啦
MCMoore 發表於 2019-11-8 11:38 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-8 02:19
呢個我覺得堅係要,問題係要拉幾長,我覺得就算拉到原本ge 3/4倍都唔誇張
...

而家嘅長度係停到三架車,我諗六架車長度應該都夠用
10598C 發表於 2019-11-8 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-11-8 09:53
當你發現成條新清早繁可以有4架88 3架214 3架213d 一齊塞緊落山 你就知邊條村既線係最阻街
而將隧塞爆 ...

遲啲石礦場發展完咪又係要有巴士線,唔通又叫人行落去搭車咩

最尾咪又變成三彩2.0
但論天橋同升降機塔嘅方便程度,安達安泰絕對比唔上三彩,安達臣仲要行唔到去黨鐵站