hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?

tunghang 發表於 2019-11-8 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-11-8 19:04
只係減少停站,唔係cut線,最起碼我覺得定富街,創紀之城,裕民路坊唔需要停曬。情況和長途線唔會停曬彌 ...

觀塘道路線停站已經疏過彌敦道
T277 發表於 2019-11-8 19:42 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-11-8 09:53
當你發現成條新清早繁可以有4架88 3架214 3架213d 一齊塞緊落山 你就知邊條村既線係最阻街
而將隧塞爆 ...

如果係咁, 將部分班次改為直落彩虹站就得啦, 同埋白虹樓落山個站有好大擴建空間, 比你拉到上水站個長度都得
hihiman 發表於 2019-11-8 20:49 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-11-8 09:53
當你發現成條新清早繁可以有4架88 3架214 3架213d 一齊塞緊落山 你就知邊條村既線係最阻街
而將隧塞爆 ...

當你睇下每部12M 都爆車落山,而旁邊D 私家車就得1人司機的時候,
你就知道邊個係兇手

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
toyl + 10 精闢見解

查看全部評分

barking 發表於 2019-11-8 21:07 | 顯示全部樓層

應該從新建道路着手:
1. 新清水灣道近佐敦谷,建新路落彩榮路、並拓闊彩榮路。
2. 打通豐盛街。
長遠而言,安秀道向西伸延,依海抜180米山脊線,經慈北、竹園,跨越獅隧口,接入呈祥道。
天空之神 發表於 2019-11-9 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-11-8 19:25
觀塘道路線停站已經疏過彌敦道

1A 九龍灣 full combo 情況同N213/N241 彌敦道 full combo 咁上下唔開胃
S3bl430 發表於 2019-11-9 16:22 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2019-11-8 21:07
應該從新建道路着手:
1. 新清水灣道近佐敦谷,建新路落彩榮路、並拓闊彩榮路。
2. 打通豐盛街。

關於2.我覺得進取一點可以拆/改建斧山道運動場+足球場(又或者將看台搬去學校果邊,當然要縮減看台規模,或者改建到好似沙田運動場, 睇航拍圖係有空間移去另一邊),經威豪花園後面, 接駁彩雲邨的舊清水灣道, 亦可以起支路駁落牛池灣街市對上既小巴站

保守估計,拆左斧山道運動場個看台,應付夠起三線行車既道路

錯字連篇
Toz 發表於 2019-11-9 17:44 | 顯示全部樓層

要改善彩雲去彩虹站交通, 改建彩虹站B 出口, 扶手電梯直上街市二樓高度. 駁天橋去聖約瑟隔離個小巴總站, 然後扶手電梯加升降機上落彩雲平台.

咁做要重建體育館同街市低座部份, 空出起方比條新通道.
同時亦可一併擴闊新清上山方向.

ViviTse 發表於 2019-11-18 02:54 | 顯示全部樓層
而將隧塞爆 ...

講起214就真係極品,兩繁見親都實拖卡,少則兩架,多則三四架,但架架都咁好客果吓吹脹。
至於全部車鋤落20以下,我又唔係咁同意,反而極端d咁諗:一係就勁密,一係就cut咗佢。
點解咁講?好似果d 213字頭、88果d,吓吓停完秀茂坪又停寶達,停完寶達再上安達,搞到3條路(以290,A,X三條路計)都各塞一次。
就算開20,始終客量喺度,但照樣塞住條路。但如果3條路只行一條,就開密d都唔洗塞。

一係就勁密:214、A26由得佢密,無所謂,213A、213B、213M、213S、N213照由佢開。
一係就cut咗佢:11X、613唔上安秀道,213D、88唔落秀茂坪(安達為總站),213X特別班次全日化+減班,13X加班,290X取消,主線加班,安達行落去搭290、安泰落去搭290A。

咁其實已經solve咗大部分問題,只不過係中下秀行去安秀道搭車會唔會太麻煩咁解。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2019-11-18 09:39 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-18 02:54
講起214就真係極品,兩繁見親都實拖卡,少則兩架,多則三四架,但架架都咁好客果吓吹脹。
至於全部車鋤落 ...

基本上除咗縮213D之外, 其餘完全唔可行

11X拉上去擺明係做埋觀塘短途
613更唔可能拉走, 因為係安達臣招標線
88亦唔可能縮番去安達臣, 不論中秀定下秀都唔會放手
290X唔可能取消, 康城坐乜? 而且尚德冇咗條"快線"亦唔會咁順攤
ViviTse 發表於 2019-11-21 04:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-18 09:39
基本上除咗縮213D之外, 其餘完全唔可行

11X拉上去擺明係做埋觀塘短途

所以咪就係因為九巴係咁掉d線上去,根本越搞越塞都無為意,跟住咩秀茂坪、尚德、康城果d區有線就要,d線有無用唔知,自己區會唔會越搞越塞又唔理,跟住當陣時規劃果陣成條安秀道兩邊個駁口又搞成咁,最後就個個怨塞,然後問題繼續無人解決。。。。

11X拎去做短途,其實安泰佢地真係少少兜,仲要位位$7.5幾和味,佢地不如揮吓213B全日(或者213M踢一半班次比佢全日)好過啦.....
613你又講得啱ge,我只可以話當初個規劃真係好。。。。。。。。。
88佢地唔肯放手都係事實ge,可能要有一日佢地意識到全個東九龍半山可以車多到塞死晒先知咩事。。

真係好戲在後頭,290X先最勁,已經唔講佢幾分鐘一班,淨係講兜,有幾多個康城ge會肯坐?比我都保鐵啦。
開線果陣都仲叫做acceptable,點知有安秀道又加調景嶺,真係290轉298E分分鐘都快過佢
至於尚德,簡單d講係歷史等等因素令佢依家巴士服務已經係「近乎完美」級別,加上牙力夠,所以任何郁到佢ge變動都變得唔可行
所以290X當日開得成線就係個問題,又或者開線都唔縮短290就更加係個問題
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆