hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 分拆九巴 38、42C;40 提速及 40P 全日並延至荃威 ...
開啟左側

分拆九巴 38、42C;40 提速及 40P 全日並延至荃威

AVD1 發表於 2019-11-16 11:30 | 顯示全部樓層

其實我個人認為,40 條線根本就要重新再執一次,我會傾向 40 同 33 重新理順,

Part 1
第一件事就係 33 油塘開之後經麗港城,原線,經美孚後去荃灣,過西站後入埋麗城;取代 40 要經荔枝角一段嘅問題,之後將條線全日化。(做荃灣西、楊屋道、環宇海灣、荔枝角)。
- 就算將來 230X 真係改經楊屋道並全日化。楊屋道始終都係冇線去美孚、荔枝角個邊,咁樣 33 就可以 take care 到呢堆客。

第二樣,將 40 搬上荃景圍,換 30 落山。並且 40 唔再經西九龍(即荃灣青山公路 + 葵芳)。
- 40 同 30 起荃葵區走線其實相近,拎 40 換 30 荃景圍應該可以接受有餘。

Part 2
1. 要石圍角及東北葵全日有線往來九龍東,我個人認為直接將條 40P 全日。(做石圍角 + 東北葵)
- 其實最大 concern 係石圍角未必有位放線,假如呢個係一個大問題,我會建議荃灣站做總站。

2. 38 照跟上面板友 MP6513 咁改,不過我唔同意回程 38 仲要經葵芳;其實我始終認為單向繞經呢回事對部份乘客黎講真係唔方便。明明 38 可以去葵芳但係回程又唔可以坐返 38 走。同時葵盛圍班客,甚至葵芳客仔都係要陪兜(去葵芳又要先經東北葵,去葵盛圍又要兜葵芳,根本就係兩邊唔討好)。
所以我就覺得新界方向,葵芳堆客應該直接推哂比 40 搞掂去。(即係 38 做葵盛圍、葵涌邨 + 東北葵)

Part 3 就 Focus 起青衣
青衣個問題其實就係拎走左條 42C 仲要諗辦法青衣點樣去東北葵,就算樓主個方案,青衣中南去東北葵都係要轉車。何況而家樓主拆完之後對於青衣區黎講都仲係要兜路,唔係兜荔枝角 (49C) 就係兜荃灣 (42C)。既然如此,就不如索性將條線只做青衣。
將現有 42C 青衣區路線倒轉行,即係長亨 > 長安 > 青衣碼頭 > 涌美 > 長青 > 上橋直出東九龍;最少咁做青衣區個觀感會好少少先,否則改黎改去都係要兜,咁佢地改黎做咩呢。

------

講客量問題的話,
可能有人會擔心 40P 全日夠唔夠客,其實如果照上面咁搞,東北葵就會得返 38 + 40P 玩,加上東北葵始終有大大個工業區,有一定嘅通勤客,
要擔心反而可能係只做青衣嘅 42C 有冇客而已。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| S3BL100 發表於 2019-11-16 13:13 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-11-16 11:30
其實我個人認為,40 條線根本就要重新再執一次,我會傾向 40 同 33 重新理順,

Part 1

我幾肯定西約如果拎走 40 俾荃景圍,換條 33 入去但要兜西站、沙咀道食燈,再兜落美孚長沙灣既話,一定會慢過 40 青山公路、葵涌道直去,係無可能過到,仲未計 33 班次遠疏過 40。

另一個選擇係延長 33 到荃威,但兜西站、塞沙咀道、一樣唔見得係快。相比之下,40P 雖然要兜山,但兜山段至少無好似上葵 35A 果種原路出入,對比起 39M 轉車甚至直接拉 33 上山都唔係差,仲可以做埋荃景圍往返石圍角梨木樹流水,預期會有唔少學生客

其實我有諗過一個後續重組,就係葵興芳有 38C(或者好似 MP6513 兄建議既 38)出觀塘後,33 來回方向行全條觀塘道,入麗港城,換 40 入九龍灣,並於若干年後改行中九龍幹線。但麗港城會無車落葵涌,同時西約往返黃大仙至彩虹一段未處理,要再諗

至於點解我搵青衣線兜美孚長沙灣,原因好簡單,就係要善用每條線既運力,西面一端點都要做返工位。如果變相 X42C 全日,就做唔到呢點

仲未計長亨經長安再兜晒青衣中南先出九龍,長安都係會慢過長安上橋行青公,製造既問題多過解決既問題,所以青衣都係要拆開兩條做;仲未計 42C 荃富街做緊既野係 33 40 都取代唔到

而 38 單向兜葵芳既問題係要處理,但行出面既 40 取代唔到入興芳路既 38,反之亦然。況且葵芳新都會出返東九其實值得做,所以你見我最後拆開左 38C 40 去做

fb.com/scientisthk2usa/
757 發表於 2019-11-17 00:30 | 顯示全部樓層
關於49C走線有兩個構思:
  • 49C往油塘方向途經茶果嶺平房區一段茶果嶺道,考慮到觀塘仔灣將來會有大型私人住宅項目落成,49C或能開拓新客源;但是,往青衣方向則途經藍田站一帶,未能服務茶果嶺道沿線。若49C往青衣方向改成這樣路線,不知會否更好?問題在於,若以49C服務油塘灣住宅項目,則只能方便居民前往美孚、長沙灣,未能方便居民前往葵芳。
  • 承上,49C可否雙向繞經葵涌廣場一帶?若能成事,49C甚至可以取代43M接駁葵芳站的角色,缺點是會拖慢49C車程,因而對乘客吸引力下降。青衣邨<->油塘
另外,40P較42C更能深入和宜合道工業區(尤其往荃灣方向),能方便通勤乘客;因此繁忙時間逆向30分鐘一班的服務,可能不足以應付需求。
757 發表於 2019-11-17 00:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-11-12 00:41
603 落唔到藍田站

取消216M後,603可以延長至藍田站。這個做法缺點是603往藍田站需繞經安田街,拖慢碧雲道一帶居民前往藍田站車程。但由於碧雲道一帶居民同時獲得直達荃葵巴士服務,所以仍然有機會接受方案。

GW4866 發表於 2019-11-17 05:01 | 顯示全部樓層

(未睇回覆,先直接回樓主)

1a)
38C回程我建議行葵涌運動場果邊,不經葵富路

1b)
38東端山上已有38C補足,縮返落藍田好過
之後睇下邊條線合適搬上平田(258D?)

1c)
38回程唔建議經葵涌邨返葵盛
首先葵涌邨已經有38C,其次西端幾乎只係做屋邨客太單薄
放工時間先有客,其餘時間基本上需求低
咁行法連流水都唔多執到
寧願直接淨係飛葵芳算,同埋你有葵康苑問題(無咗車)

2a)
49C回程點解唔屈返落茶果嶺道直接入麗港城

2b)
青衣邨夠唔夠位擺?

2c)
青衣邨/楓風窩一帶分分鐘慢過42C,仲要被加價

2d)
最後少少挑剔,跟返42系叫42E好過叫49C

2e)
40方面無咩大意見,主要價錢上同東行搶290系$10.7客

3)
40P拉去荃威把鬼咩,我連落荃灣都唔想
條線兜成個荃葵半山唔認為荃景圍會搭佢,變相浪費
我一直傾向拉油荃線(33)上去比荃景圍

總括黎講今次都幾有創意
但仍有改善空間

我就覺得拆得太多全日線
38C根本無大需要開,搵返38/40做返哂已經夠
係葵涌邨無受益咁大把

根據樓主個大前題,我會咁改:

回程不經葵芳;延長至油塘及吞併216M
全程收費加至$9.6;啟田商場起往葵盛$8.7

葵俊苑後改經興芳路,後直上呈翔道;回程相反也
全程收費不變

40A(樓主似乎忘記?)
改為葵涌邨<>麗港城;上下繁雙向;加班

40P>40B
總站設於石蓮樓巴士站(延長巴士彎)

42C
長亨開出後直落長安,不經青衣南/中
(與樓主相同)

42E
改為藍田站為總站
全程收費不變
*原40下繁東行繞經長荔街特車不會由本線接手

X42C>X42E
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2019-11-17 18:27 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-11-12 02:03
至於青衣南至觀塘線,以及美孚至觀塘,個人傾向用 42 嚟分拆
一條順利(/延長至秀茂坪)至荔枝角,行返彩虹、九龍城、深水埗;
一條長青至油塘,跟 42 原線經美孚至荔景後,上返 40 原線,再跟你建議咁行茶果嶺道去油塘,收 8.1/8.8 都得
主要原因係因為本身而家 42 青衣至荔枝角之間作用不大,價錢上改 42 亦冇咁大問題,班次上都可以做疏啲,而成條 42C 都唔受影響,容易啲過區會
長亨直出應該由朝早 X42P 拉入去做

42本身得9部車唔夠拆
撇除呢樣,都有得諗下既
29(順利<>荔園)無意見,
42應該要繼續擺返長康,同埋價錢應該跟42C收$9.6先合理
條線咁長我唔認為9co肯收$8.8什至只收$8.1
另外,青衣南/葵芳/荔景山無咗直車來往九龍城,補返個BBI算?

其實本身42算用得少車而做緊幾樣野,唔適宜再搞佢

個人傾向搵41抽車比42C拆線

至於早繁入石籬,以及下午返觀塘,個人覺得應該由 40A 延長上去做

重申講多次
行下路出入上葵根本係迂迴,仲要兜長荔街+美孚
咁兜法根本無意義,班客寧願搭返38/42C行入黎
40A去葵涌邨好過屈返上上葵

只需要將40B/P分開早繁同日常走線,已經做到雙向返工客
40P(星期一至六早繁)
東行原線,西行直行和宜合道不上屋邨屋苑(即與32相同)
40B(早繁後及假日全日)
東行擴展上葵服務範圍,西行不變
GW4866 發表於 2019-11-17 22:17 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-11-16 11:30

Part 1

1)
33始終我唔想佢搞咁多野,方便第日中九龍幹線起好通車直接改行

2a)
40B/P學40擺街就得,唔一定要落荃灣

2b)
唔該將38/42C既"東北葵"改叫做"青山上路"
嚴格黎講唔入上葵只係掂到石梨

3a)
只計上葵入面既都仲有43A/綠小401,最大問題係青山上路華員邨

3b)
42C區內逆走即係X42C開線時行法(我諗你係講青衣邨而唔係碼頭)
長安/楓樹窩無快到被加價兼減班,ban得

岩岩諗到可以拆得再好d
42C
長亨-楓樹窩-青衣邨-長安原線
42E
青機(青碼無位)-翠怡-青康路-長青/美景-美孚-呈翔道...

講客量問題的話,
可能有人會擔心 40P 全日夠唔夠客,其實如果照上面咁搞,東北葵就會得返 38 + 40P 玩,加上東北葵始終有大大個工業區,有一定嘅通勤客,
要擔心反而可能係只做青衣嘅 42C 有冇客而已。

一向都唔擔心40P唔夠客,除咗有工商貿,仲有酒店
區內又多屋邨同老人院,假日都好多外區人入黎探親戚飲茶等,
所以假日都有一定逆向需求
唔使話開到咁密,非繁開15/20都夠做,客流應該係258D果類

而直接將42C只做青衣又唔會唔夠客既,不過一定撐唔起宜家個班次會大減班
睇佢地點取捨
GW4866 發表於 2019-11-17 22:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-11-16 13:13
我幾肯定西約如果拎走 40 俾荃景圍,換條 33 入去但要兜西站、沙咀道食燈,再兜落美孚長沙灣既話,一定會 ...

其實40P全日你估會唔會爭取什至9co直接提出去程上葵入面改走線?
宜家個行法根本無做哂入面,至少成個私樓群做唔到
只係每個邨擦邊皮得一個站

到時只會對荃景圍更加唔吸引
再拉長要用多2-3部車

你話有流水,但根本補給唔到額外用多咗既資源
 樓主| S3BL100 發表於 2019-11-17 23:27 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-11-17 05:01
(未睇回覆,先直接回樓主)

1a)
1a)
38C回程我建議行葵涌運動場果邊,不經葵富路

1b)
38東端山上已有38C補足,縮返落藍田好過
之後睇下邊條線合適搬上平田(258D?)

1c)
38回程唔建議經葵涌邨返葵盛
首先葵涌邨已經有38C,其次西端幾乎只係做屋邨客太單薄
放工時間先有客,其餘時間基本上需求低
咁行法連流水都唔多執到
寧願直接淨係飛葵芳算,同埋你有葵康苑問題(無咗車)

1b
38 38C 平田並存係要維持藍田山同時繼續有車去葵芳同青山上路,而家 38 上繁藍田使用率幾高;其次亦係要方便管理同跳飛機

1c
葵康苑回程有 38C,亦可以葵盛圍個站落車;當然我唔反對 38 直接飛起葵芳,時間應該同健全街入差唔多

2a)
49C回程點解唔屈返落茶果嶺道直接入麗港城

2b)
青衣邨夠唔夠位擺?

2c)
青衣邨/楓風窩一帶分分鐘慢過42C,仲要被加價

2d)
最後少少挑剔,跟返42系叫42E好過叫49C

2e)
40方面無咩大意見,主要價錢上同東行搶290系$10.7客

2a
唔係好明你意思

2b
青衣邨好似仲有一條吉坑?

2c
其實係差唔多,而去程回程加埋係同今日同價。反而好果跟你回應 AVD1 兄個反建議,長亨兜楓樹窩再去長安,實際應該同今日經涌美路差唔多,做唔到長亨有份提速既效果

當然,另一個選擇係長亨併青康路,長安併楓樹窩同青衣碼頭,但涌美路無份唔知會唔會有問題

2e
所以已經因應改快而加到 $9.6,減低影響;始終為左搶黃大仙 $10.7 搞到倒走觀塘道客都唔係辦法。反而好似你之後既反建議,入興芳路時間同兜美孚差唔多,做唔到為荃灣巿、麗城提速既效果

至於 40A,到時會變成一條多功能幫其他路線清客既輔助線,唔搞又得,俾其他線食埋亦得

3)
40P拉去荃威把鬼咩,我連落荃灣都唔想
條線兜成個荃葵半山唔認為荃景圍會搭佢,變相浪費
我一直傾向拉油荃線(33)上去比荃景圍

而家 39A 荃景圍去綠楊要幾耐?

係唔理想,但其實 33 亦唔見得好好多,環宇海灣尾站上公路但荃灣區內走線唔理想,荃灣西站到黃大仙計同 290 系平手,再加埋荃景圍至荃灣西站之間果兩個零字,荃景圍石圍角之間好以都係差唔多時間咋

再加埋 40P 走線其實非繁石圍角至觀塘都係 45 分鐘左右,但同時 33 出唔到觀塘道(我個人認為 33 應該跟 15A 行勵業街,但九龍灣我睇唔到飛得起既理由同可能),而且班次較疏,最後打和甚至 40P 贏少少都唔出奇,但點都好,唔見得會比起 39M 轉鐵差

其實40P全日你估會唔會爭取什至9co直接提出去程上葵入面改走線?
宜家個行法根本無做哂入面,至少成個私樓群做唔到
只係每個邨擦邊皮得一個站

地區爭取但厹司大可以選擇唔做,一來唔係本來就有既野,已經係進步,情況同 936 唔同,上葵經樓下但唔入邨都要硬食;二來改上葵走線必然拖慢石蔭同梨木樹車程

樓主| S3BL100 發表於 2019-11-17 23:30 | 顯示全部樓層

757 發表於 2019-11-17 00:30
關於49C走線有兩個構思:
  • 49C往油塘方向途經茶果嶺平房區一段茶果嶺道,考慮到觀塘仔灣將來會有大型私人 ...

• 去程改埋行茶果嶺道,無太大意見

但入葵涌廣場就唔使諗,青衣車程會搞到仲慢過 42C,已經唔係吸引力下降既問題,而係肯定會令現有乘客受損

取消216M後,603可以延長至藍田站。這個做法缺點是603往藍田站需繞經安田街,拖慢碧雲道一帶居民前往藍田站車程。但由於碧雲道一帶居民同時獲得直達荃葵巴士服務,所以仍然有機會接受方案。

603 既班次,去埋藍田站,要加既車數分分鐘同 216M 既車數一樣