hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 分拆九巴 38、42C;40 提速及 40P 全日並延至荃威 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

分拆九巴 38、42C;40 提速及 40P 全日並延至荃威

10598C 發表於 2019-11-18 00:20 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2019-11-17 18:27
42本身得9部車唔夠拆
撇除呢樣,都有得諗下既
29(順利荔園)無意見,

其實 42C 拆線串起青衣美孚有個問題就係單向加價, S3BL100 版友方案用去程加一蚊換回程觀塘起收返荃灣價, 平衡返美孚個收費
亦因為美孚收費問題, 以及觀感 (美孚同荔景以外地方夾, 個觀感都唔太好) 同區議會方面, 我會選擇用 42 拆線, 同縮短去長青, 務求減低對 42C影響
而拆 42 亦有其他好處, 上面有建議拆線後延長去秀茂坪, 而荔景用觀塘線換走九龍城線亦未必會好大反對, 班次上新 42 冇 42C 拆線包袱, 可以開疏少少1 5-20
(回覆埋 S3BL100 版友) 我明白 42/42C 對於頭站而言唔快, 但可以考慮將X42P擺入去幫長亨提速, 青衣南朝早都可以搭X42C

至於 40A 問題, 冇意見, 只係覺得 40A 個定位可以專注係東九往荃葵返工客
但贊成朝早40P西行改直去和宜合道, 咁 40A 直程唔需要上石籬
而個人覺得 40P 唔使點改走線, 唯一係東行落一落石英徑

至於 38 同 40, 贊成 38 來回葵興走 (+兜葵涌邨) 以及 40 來回入興芳路, 雖則時間上未必同兜美孚差好遠, 但兜區內觀感肯定好過上葵涌道後落美孚再上橋

南韓金仔 發表於 2019-11-18 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-11-18 04:52 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-11-17 23:27
1b
38 38C 平田並存係要維持藍田山同時繼續有車去葵芳同青山上路,而家 38 上繁藍田使用率幾高;其次亦係 ...

1b)
6年前277X重組一樣無咗車去北區
而無車去葵芳可加BBI,本身東行亦無
另外我係建議抽藍田站其中一線上山比甜頭,個人傾向258D

同埋唔關跳飛機/管理問題
你個38/38C本身都唔係同總站

1c)
睇錯咗38C係跟44M咁行,以為葵康苑得返單邊搭

2a
唔係好明你意思

2b
青衣邨好似仲有一條吉坑?

2c
其實係差唔多,而去程回程加埋係同今日同價。反而好果跟你回應 AVD1 兄個反建議,長亨兜楓樹窩再去長安,實際應該同今日經涌美路差唔多,做唔到長亨有份提速既效果

當然,另一個選擇係長亨併青康路,長安併楓樹窩同青衣碼頭,但涌美路無份唔知會唔會有問題

2e
所以已經因應改快而加到 $9.6,減低影響;始終為左搶黃大仙 $10.7 搞到倒走觀塘道客都唔係辦法。反而好似你之後既反建議,入興芳路時間同兜美孚差唔多,做唔到為荃灣巿、麗城提速既效果

至於 40A,到時會變成一條多功能幫其他路線清客既輔助線,唔搞又得,俾其他線食埋亦得

2a)
回程即係指西行
對應返去程(東行)行茶果嶺道出入油塘

2b)
得條單坑唔知夠唔夠42E用

2c)
我覺得咁一加一減好無謂,當日40提速亦無加價
楓樹窩屈上山再經美孚先上呈翔道係無快過,回程(西行)要兜長荔街更加係慢咗
若果長亨-楓樹窩-長安咁行仲可以順手做埋宏福
而長亨行少咗長康/涌美路一段亦有快到

2e)
40係要改快,但唔一定要同290系完全同路
而又唔係因為要追貼290系價格而加價
-
始終飛走咗美孚點都有快到,尤其回程(西行)

而家 39A 荃景圍去綠楊要幾耐?

係唔理想,但其實 33 亦唔見得好好多,環宇海灣尾站上公路但荃灣區內走線唔理想,荃灣西站到黃大仙計同 290 系平手,再加埋荃景圍至荃灣西站之間果兩個零字,荃景圍石圍角之間好以都係差唔多時間咋

再加埋 40P 走線其實非繁石圍角至觀塘都係 45 分鐘左右,但同時 33 出唔到觀塘道(我個人認為 33 應該跟 15A 行勵業街,但九龍灣我睇唔到飛得起既理由同可能),而且班次較疏,最後打和甚至 40P 贏少少都唔出奇,但點都好,唔見得會比起 39M 轉鐵差

39A果段路都要差唔多三個字
然而呢段路唔係真係吸引到人搭,係僅有資源下白白浪費咗兩部車
40B/P我直情係唔想落荃灣慳車
荃景圍肯出車你咪拉

對佢地去觀塘道都可以順向轉車,差在轉40定轉鐵都慢
反而去九灣商貿/油塘係更加煩,他日改行中幹必定更吸引
到時先再諗跟唔跟15A出去行一段觀塘道

地區爭取但厹司大可以選擇唔做,一來唔係本來就有既野,已經係進步,情況同 936 唔同,上葵經樓下但唔入邨都要硬食;二來改上葵走線必然拖慢石蔭同梨木樹車程

以宜家去程走線都係求其做屋邨返工客算
私樓/工商廈係食唔到

我諗9co都唔會係覆蓋率不足就全日
到時站位差兼班次疏趕客就真係唔夠客啦(班客走返去轉鐵)

石蔭會係得益者先岩,宜家得個東邨有站明顯做唔到大半個石蔭

當然我都唔會想要936果種兜法
有得棄安蔭就最好,要食哂唯有跟935回程咁行,再係大白田街石富樓加站方便附近私樓(石宜路/M記一帶)

就算40B唔深入上葵由荃威起計都座底7個字先出到青公
觀感亦比33差好多
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2019-11-18 05:09 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-11-18 00:20
其實 42C 拆線串起青衣美孚有個問題就係單向加價, S3BL100 版友方案用去程加一蚊換回程觀塘起收返荃灣價,  ...

42點解要擺返長康呢
因為要比佢搭車去荔景山/瑪嘉烈

其他無意見
 樓主| S3BL100 發表於 2019-11-19 23:54 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-11-18 04:52
1b)
6年前277X重組一樣無咗車去北區
而無車去葵芳可加BBI,本身東行亦無

我直覺藍田山唔會咁容易放手,而且去葵涌既實用程度比起去屯門更高。當年 277X 都嘈左一大輪,最後換左條實用程度更高既 88X 佢地先收聲,但 38 我覺得佢地未必咁順攤

另外,原建議果度係我發左神經,出文前無 proofread,地圖畫油塘兜藍田山走但文字描述係平田開跟 603 兜油塘走

40係要改快,但唔一定要同290系完全同路
而又唔係因為要追貼290系價格而加價
-
始終飛走咗美孚點都有快到,尤其回程(西行)

兜興芳路應該足夠抵銷唔兜美孚,我個人覺得改完無咩效果既野無乜意思

況且 40 如果咁改,同時食荃灣巿中心同葵芳兩個全日位,我覺得唔係太理想

39A果段路都要差唔多三個字
然而呢段路唔係真係吸引到人搭,係僅有資源下白白浪費咗兩部車
40B/P我直情係唔想落荃灣慳車
荃景圍肯出車你咪拉

其實就算你拉 33 上去,都一樣要比起現走線用多兩部車

我諗呢度我地要 agree to disagree,我始終認為 33 既實際優勢對比起 40P 拉上荃威完全唔明顯。我最初都認為 33 係拉上荃景圍既好選擇,但今時今日我會認為,除左 33 同 40P 無其他選擇,而兩者實際分別又唔係好大既前提下,無好強烈既理由一定要拉 33 而唔係 40P。再者荃灣西肯唔肯放走總站,或者可唔可以行大涌道入西站,都係未知之數

以宜家去程走線都係求其做屋邨返工客算
私樓/工商廈係食唔到

我諗9co都唔會係覆蓋率不足就全日
到時站位差兼班次疏趕客就真係唔夠客啦(班客走返去轉鐵)

石蔭會係得益者先岩,宜家得個東邨有站明顯做唔到大半個石蔭

當然我都唔會想要936果種兜法
有得棄安蔭就最好,要食哂唯有跟935回程咁行,再係大白田街石富樓加站方便附近私樓(石宜路/M記一帶)

其實我睇唔到理由點解要棄安蔭走去做果堆私樓

一來現時 40P 走線行之有效,費事搞咁多野,二來屏麗徑仲有 38 42C 叫做可以服務到佢地

覆蓋率高亦唔代表真係夠客,我驚到時趕走晒梨木樹同埋再之前既客

fb.com/scientisthk2usa/
GW4866 發表於 2019-11-26 03:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-11-19 23:54
兜興芳路應該足夠抵銷唔兜美孚,我個人覺得改完無咩效果既野無乜意思

況且 40 如果咁改,同時食荃灣巿中心同葵芳兩個全日位,我覺得唔係太理想

所以我以前係建議直接38同40對調葵涌走線就算
厲鬼今次區選終於換咗人,唔知有無轉機肯飛下葵換取直達荃灣
都係怪宜家40攬得太多區

點都好,宜家40都掃哂荃灣葵興葵芳美孚一樣咁做
東行可能無點快到,但更深入葵芳,而西行一定快過宜家唔少

其實我睇唔到理由點解要棄安蔭走去做果堆私樓

一來現時 40P 走線行之有效,費事搞咁多野,二來屏麗徑仲有 38 42C 叫做可以服務到佢地

覆蓋率高亦唔代表真係夠客,我驚到時趕走晒梨木樹同埋再之前既客

安蔭平日非繁主要得返$2客,而下面成個私樓區+和宜合道工商廈明顯會比到更多客
當然可以用935回程走線食哂佢,比起936行法好睇好多

40P去程走線早繁剩係做屋邨客就得,非繁仲係剩係行屋邨死得啦
仲要連二邨都食唔哂,想搵多d客幫補下都無

你知唔知中間堆私樓,什至大白田街(石籬一段)連同石祥石富石禧石福行去40P既站位都係唔方便
已經唔好講話行出青公搭返38/42C
石蔭路果一帶又係
上葵都未做得哂走去食埋人地個荃威

梨木樹我就咁睇嫌經上葵既早就走咗,佢地36M轉290系會快過宜家既40P,
儘管轉40都係打和,40P去程經返哂上葵入面都唔會太慢
同埋睇返40P經哂上葵既回程,都有差唔多半車客返梨木樹
而石圍角本身已經係極限,所以唔支持拉去荃威
比到佢地好大機會轉返車算

其實就算你拉 33 上去,都一樣要比起現走線用多兩部車

都係果句,荃景圍唔介意兜上葵既以及自己出果兩部車你咪拉囉

一條招標線一條拆出黎既分支,33比到空降資源大機會過40P
PPRBBI 發表於 2019-11-26 17:36 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2019-11-11 16:41
反建議:招標2條新巴士線
A.荃灣如心廣場至彩虹
經大河道,青山公路,葵涌道,美孚,青山道,

彩荃線已有290, 290a, 290b, 290x, 加上經界限街會更慢, 如果係都會放啟德, 而唔係彩虹觀美線已有紅小, 再加上係都延長98b改開全日, 再唔係郁埋296c, 而無需同紅小完全重疊