hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 昨晚上水廠有車長連續工作22小時
開啟左側

[小道消息] 昨晚上水廠有車長連續工作22小時

joesiu27 發表於 2019-11-14 12:50 | 顯示全部樓層

DW8306 發表於 2019-11-14 11:42
堅定流呀?棄車返歸好過啦

如果佢架車有客
你叫佢棄車?
kei_hk 發表於 2019-11-14 12:59 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2019-11-14 12:50
如果佢架車有客
你叫佢棄車?

純粹以事論事﹐客觀去講。

作為乘客﹐超過5小時仲會唔會棄車步行離開

5小時無水飲﹐無野食﹐無廁所﹐點忍?
司機都話會帶支水跟車﹐最多只係無野食﹐短暫離開部車去 "辦工"。
乘客一離開部車﹐就未必可以上番車。一離開部車﹐就自然會想方法返市區。

Neutroginger 發表於 2019-11-14 14:06 | 顯示全部樓層
有自稱乘客係facebook 寫
係277X 巴屎上面過左一夜

仲話:車長提出調頭, 有兩個乘客反對喎

乜唔係車長話事咩?
如果真係調到頭, 行城隧,大欖
佢地應該可以有張床瞓覺...
Neutroginger 發表於 2019-11-14 14:54 | 顯示全部樓層

仲話:車長提出調頭, 有兩個乘客反對喎

乜唔係車長話事咩?
如果真係調到頭, 行城隧,大欖
佢地應該可以有張床瞓覺...
GR1473 發表於 2019-11-14 19:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RH7685 發表於 2019-11-14 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-11-14 23:10 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2019-11-14 14:06

我係當晚係277X度過左7個鐘既座上客。

當晚坐2154聯和墟開出往藍田既277X,去到太和就開始塞,但都叫做仲慢慢行到。
不過司機唔醒水,一路死行住最慢既慢線,
結果去到大埔就俾後車追到。

當過左大埔既時候,已經係2300左右。
但呢個時候先係噩夢既開始。
塞得越來越慢,差唔多行唔到咁既狀況。

後車個司機就係白石角果邊,跟住其他車u-turn(應該係返新界果邊,不過就唔知有無用到新田、大欖、龍翔過九龍東啦),
而我架車就繼續keep住行。
如是者,一路去到0300左右。
司機直程熄埋引擎,因為前面已經係頂死哂。(應該前面有部分車輛係用來做road block的)

再過多一陣,大約0400左右,
車上開始有人討論(當時仲有約30-40人左右)應唔應該掉頭返去(因為有人拆左分隔吐露港公路兩邊既石壆)。
由最初既一半一半,去到之後差唔多大部人都同意掉頭返粉嶺,寧願搏下第二朝坐279X去欖隧轉268C、269C。
司機就話,要有乘客一致既同意先得。因為本身架車係去九龍,如果有一個乘客反對掉頭,佢身為司機都要繼續擺低架車係到,直至條路通返為止。

如是者,班人又繼續討論,直至0445左右,
後後車(同我呢架相距300、400米)個司機上左黎我架車到,話不如同我架車換客。
即係我架車就繼續停低,等條路通返再去九龍;
而後後車就返粉嶺。
結果兩架車交換完客之後,
我就上左後後車返粉嶺。
過粉嶺公路之後,無兜華明圈,直接停粉嶺中心。
果時已經係0550。

呢次係我人生坐得最耐巴士既一次,永世難忘。
多謝班狗係要夾硬攻入大學,玩串成個新東。
香港人,報仇!
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2019-11-14 23:13 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2019-11-14 22:40
實際可能係喺車上邊玩電話..
惶恐就一定㗎啦
冇得去廁所

乘客同司機都係貨櫃車旁邊小便,因為科學園個洗手間實在太遠。

至於用電話就一定架啦,
又要同公司匯報,又要同家人講(萬一俾老婆懷疑去滾咪死?),反正架車都停低哂,完全無危險。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
da93 + 1 + 1 一個post可以睇到呢度有D人講野真係幾咁涼.

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Gary_B 發表於 2019-11-14 23:33 | 顯示全部樓層
1112 網上有圖影到有人拎飯盒問司機要唔要 巴士位於吐公 近中大  好似係 72X

冇save圖 冇youtube 冇fact check

信不信由你 反正齊晒証據睇晒三個台都有物體話睇唔到
HT408 發表於 2019-11-14 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

據知有沙田線嘅大埔廠蛇車字軌喺督察協助下掉頭
第二朝九點返到沙廠
工時超過24小時