hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴唔俾車長變通? 明知塞車都唔會行替代路線 ...
開啟左側

九巴唔俾車長變通? 明知塞車都唔會行替代路線

Neutroginger 發表於 2019-11-17 02:35 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-11-16 10:08
自古以來﹐ "要人救" 唔一定要靠自己路線的後車﹐其他近似路線都得。

同埋﹐司機要報公司叫工程車支援。 ...

咁改左路之後, 就未必可以有近似路線啦
好在就過到客, 唔好彩就衰衰地打比公司

尾班車擺街就冇客怪你
但係自己改左路之後擺街,有意外就麻煩好多
仲有喎, 車長點知邊條路係唔塞?
揸緊車, 理論上唔比用電話
萬一改完路之後仲塞, 咁點?

唔好怪車長唔識執生, 怪公司唔想車長當小巴咁做就真
kei_hk 發表於 2019-11-18 17:04 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2019-11-17 02:35
咁改左路之後, 就未必可以有近似路線啦
好在就過到客, 唔好彩就衰衰地打比公司

純粹跟樓主的改道﹐正式講只是另一條正規路線﹐有大量近似的路線。
就算係其他情況﹐按照日常行車﹐都有機會因為不同原因而需要改道﹐例如爆水管﹐緊急封路﹐甚至自己行錯路等等。
司機都係要自己執生搵路﹐都未必每一班車都行同一條路﹐特別係剛剛要改路﹐公司/稽查都未定到正式代替路線的時間。
真係有壞車﹐做法都係一樣﹐無其他路線協助﹐都係通知公司派車支援。

有什麼大問題?
壞車﹐純粹唔好彩﹐司機都唔想。

noname617 發表於 2019-11-18 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴有冇用昂船洲,南灣隧道?
HS1588 發表於 2019-11-18 21:33 | 顯示全部樓層

就算班站助教佢地改路, 好多時班 carlo 都係唔識路係到兜大圈, 呢幾個月都領教過唔少次

962X 總站直去屯門, 個卡佬行錯入左香隧, 寧願去黃竹坑調頭兜多次都唔識行薄扶林出西隧走
67X 深水埗直返旺東行到九龍城迴旋處先調頭入返太子道
最搞笑係坐 960 定唔知 961, 出港島行海皮唔停中上環, 民耀街出返干諾道, 隔硬要入交易廣場出返去停怡和原站, 都唔肯直接左轉康樂廣場放客
erniebee 發表於 2019-11-18 22:15 | 顯示全部樓層
我以前聽聞過係因為“改路概話有意外保險唔包”一說。
neosan 發表於 2019-11-18 22:25 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2019-11-15 23:47
無公司指示你都唔敢博

當汀九出事屯公都唔會好得去邊

有一晚黃埔封晒路,我係架E23去慈雲山,係蕪湖街塞左大概5分鐘,個司機收到IPAD個訊息,話唔好再入紅磡,跟A22行上路,
但個司機話唔識路,然後叫乘客教佢路。
ryumew 發表於 2019-11-19 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

唔知102,118改行東隧或西隧用幾耐時間呢
kei_hk 發表於 2019-11-19 09:53 | 顯示全部樓層
erniebee 發表於 2019-11-18 22:15
我以前聽聞過係因為“改路概話有意外保險唔包”一說。

笑話一句

首先「保險唔包」﹐保險係邊一個類別的保險?
這一定要弄清楚。

以香港的法律﹐必須有第三者責任保險﹐你想第三保失效﹐幾乎係無可能。
受保係包括全車的乘客﹐司機本身﹐同埋其他道路使用者/道路上的物件。

換句話說﹐得番部車本身﹐屬於第三保的受保範圍。
車本身﹐就要睇車主自己有無買其他保險﹐簡單講就係 "全保"。

現實即使無任何改路﹐有誰人可保險司機一定唔會行錯路?
如果司機一行錯路就無保險﹐一離開指定路線就無保險﹐係唔係要即刻踢客落車?

timewater 發表於 2019-11-19 10:28 | 顯示全部樓層
其實好似紅VAN咁 BE WATER 咪幾好
夠晒彈性, 又唔使塞死
stevechau 發表於 2019-11-19 10:40 | 顯示全部樓層

作為14號晚有份係三幹塞死既一份子.......
公道D講, 果晚係貨櫃碼頭唔見有任何一架同方向既城巴有改過道, 呢點唔係單單九記既問題~
而且當晚我7點幾塞去到果頭, 下面荃灣路塞死既情況以GOOGLE MAP為準, 一D都唔比上面長青汀九好得幾多, 呈翔道盈暉臺無論上三幹定落葵涌道都係拉手制, 過左貨櫃碼頭無論上荃灣路定繼續行葵涌道都係疼紅色的~
但當我係長青隧道口第二次拉手制塞死果陣, 荃灣路其實已經散左一半車......
而荃灣路行屯公直至屯門市中心路況顯示幾乎都係青BB的......
所以果晚其實真係唔明佢塞緊D乜, 話撞車但唔見車, 話青朗新田塞死又唔係, 但又無啦啦行得既都封死條路~

p.s. 當晚1820左右小弟係九龍灣上唔到村巴, 見到架258X就跳......點知一個鐘都只係岩岩過到盈暉臺, 足足兩個鐘先可以係屯轉落到車~