hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大學火車站遭破壞過後情況
開啟左側

大學火車站遭破壞過後情況

mckhgc 發表於 2019-11-19 00:45 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2019-11-19 00:13
重置起過好過,最好改入地底,然而可額外追加科學园站後上番地面去大埔墟 ...

今日話復修程度係幾乎重建,其實呢個簡陋到咁離譜既站一早應該重建。
簡單的,係咪應該加返全面月台上蓋?加返D出口同2台既捷徑?
長遠D,係咪應該拉直路軌?
最差配套 狗也不D
Gary_B 發表於 2019-11-19 00:49 | 顯示全部樓層
jackycsm 發表於 2019-11-18 22:08
大學站好嚴重損毀, 可能要維修做過一年.

視乎党鐵有幾大動力去整既姐

如果政府立即收回隔離塊地俾佢零成本發展地產本業 三個月內即刻起貨 靚過何文田都得

Gary_B 發表於 2019-11-19 00:51 | 顯示全部樓層
alipms265 發表於 2019-11-18 22:16
強烈譴責黑暴禍港

官紳鄉警既黑

RyanPun 發表於 2019-11-19 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2019-11-19 00:45
今日話復修程度係幾乎重建,其實呢個簡陋到咁離譜既站一早應該重建。
簡單的,係咪應該加返全面月台上蓋 ...

大學站拉直都研究咗好多年,大學站嘅空隙大到攝兩個人落去都得。大學站拉直可行嘅,就唔會到今時今日都係依然咁款。

比較麻煩係要處理間醫院同酒店搬去邊嘅問題,兩間嘢位置上係完美地擋著拉直大學站後條走線,仲未考慮下面個巴士總站嘅問題。

kei_hk 發表於 2019-11-19 09:41 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-11-19 00:45
簡單的,係咪應該加返全面月台上蓋 ...

幾乎重建﹐某程度又無錯﹐但跨張左少少。

最少﹐最花時間的土木建設及鋪軌唔需要做。

只係要花時間重新做過區間訊息系統﹐車站內所有的設備。
如果有足夠的後備件(訊號系統)﹐我估1-1.5個月可以正常行車。

車站是否能重開﹐就睇下有無其他重要設施被破壞﹐例如消防之類。

現時﹐做緊新訊號系統的測試工程﹐即係車站已經有2套訊號系統。
有機會新的一套同樣地被破壞﹐成個換車的進度都會被拖延。

DIH 發表於 2019-11-19 09:53 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-11-19 09:14
大學站拉直都研究咗好多年,大學站嘅空隙大到攝兩個人落去都得。大學站拉直可行嘅,就唔會到今時今日都係 ...

[FF]
大學站要拉直最好起在吐公上空澤祥街附近,北面及南面接線位分別位於香港生物科技研究院對出及污水廠對出,將污水廠行人橋及二號橋改為隧道。軌道位於頂層,大堂在中間,可以用返現有巴士總站,亦可改善往馬料水碼頭的行人接駁。
eternalflame 發表於 2019-11-19 10:59 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-11-19 09:41
幾乎重建﹐某程度又無錯﹐但跨張左少少。

最少﹐最花時間的土木建設及鋪軌唔需要做。

新的信號系統櫃已受損
所以兩套系統都一定要整過晒

kitarolo 發表於 2019-11-19 11:33 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-11-19 09:14
比較麻煩係要處理間醫院同酒店搬去邊嘅問題,兩間嘢位置上係完美地擋著拉直大學站後條走線,仲未考慮下面個巴士總站嘅問題。

或者唔好太貪心
將現有月台嘅兩點
拉直就唔會影響酒店
及新醫院……但而家動工
都會遲過全線九卡化落成。
RyanPun 發表於 2019-11-19 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-19 11:33
或者唔好太貪心
將現有月台嘅兩點
拉直就唔會影響酒店

前後路段轉彎幅度幾大,大家一望就知,先唔計入站車速,會唔會影響車程嘅問題,淨係睇月台拉直呢點。

淨係一號橋同酒店後面條單車徑段路有冇咁多空間,將原來入站彎位縮短都要考慮,火車轉彎唔係輕鐵話轉就轉。我反而覺得以拉直濾水廠對開同二號橋對開嗰兩段軌,去諗大學站要拉到幾直,反而仲實際。
Lyt_Kondisc 發表於 2019-11-19 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

del