hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 265B改以天恩邨為總站並更改走線;69X延至天中 ...
開啟左側

265B改以天恩邨為總站並更改走線;69X延至天中

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-21 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-11-21 11:09
區內線站位重要啲係正常
但如果可以滿足到其他要求,係咪真係要咁企硬總站位我有保留

咁你認為應該點搞天水圍東北<>九龍半島嘅巴士服務呢?269B逆走?學David_hk兄開265X?
David_hk 發表於 2019-11-21 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-11-21 10:54
咁可以考慮泊天頌苑總站,兜翠湖居、頌棋閣去天恩邨
或者如果翠湖居無異議,或者唔一定需要做天華路,都 ...

其實天富開都冇問題嘅
南行可以先繞經翠湖居同天華,之後跟276B行到嘉湖北,之後直出大欖同油尖旺。

至於北行尖沙嘴返天華/天華路/翠湖居有269B,所以北行265X可以經過天富/天恩之後直接返總站就得。
David_hk 發表於 2019-11-21 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-11-21 11:09
區內線站位重要啲係正常
但如果可以滿足到其他要求,係咪真係要咁企硬總站位我有保留

我覺得,如果講緊早繁係10分鐘一班甚至更疏嘅路線,咁我都覺得放走總站冇問題。但如果班次咁密,最理想都係用返總站。尤其天恆總站所有九巴路線早繁都可以做到5分鐘一班。

另外,依照返樓主意思,265B改走天恆之後就需要乘客去出面天澤排。
但問題係出面天澤已經有69C同967。
呢兩條線早繁都係講緊幾分鐘就一班,
當你擺咗265B出去,但係留意返仲會有條新線265X,會唔會打晒蛇餅都係一個問題。
所以265B同265X最好一個要喺返天恆,一個就喺出面天澤上
至於天逸村逸譚樓,站位極差。同埋空間有限,
十字路口嘅安全島好逼,
紅綠公仔燈唔順,唔衝燈係冇可能一次過行晒,
(另外都有唔少人排K76或者攞住行李排E34A,不過嗰站都叫整大咗,所以就算)
但就算嗰站再整大,對恆澤都唔會係一個好選擇。

重申,我係覺得改走265B總站係可以嘅,不過我又唔代表晒班街坊。
另外如果真係拉走265B,我就會想擺新線265X入天恆,跟265M出大欖同油尖旺,
但明顯地會同69X/269B產生衝突。

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-21 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-11-21 13:10
我覺得,如果講緊早繁係10分鐘一班甚至更疏嘅路線,咁我都覺得放走總站冇問題。但如果班次咁密,最理想都 ...

我覺得新265B南行可以照入天恆總站,避免天澤分站平日朝早迫爆。當然行車時間稍增,班次又會再疏少少(變成拉疏0-2分鐘)。
天空之神 發表於 2019-11-21 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
其實應該直接摺 269P 同埋抽 69x, 269A 既車開 265X 天水圍特快旺角及南九龍,收$15.1
10598C 發表於 2019-11-22 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
一次過回覆兩位版友
今日逛過下天水圍北,有幾點想講

對於112區嚟講(我指近天恆嗰個,驚記錯數字)天恆總站係有少少遠,畢竟天恆總站位於天恆邨南端,112區係要跨過整條天恆邨先行到去,但未至於係不可接受嘅步程
單講112區的話,265B毋須搬站

主要問題在於115區+慧景軒
唔知而家慧景軒係唔係習慣天晴行十分鐘返去,如果係可接受,去115區只係過多條天橋,所以個人認為115區以轉乘處理已經足夠
如果因為佢地而大執265B,感覺有少少本末倒置

而至於講69X、265B重組,個人建議如下
265B改天瑞路直接轉入天華路
69X的話有兩個方案
1. 跟69M延長至天中(換言之69X同265B會有一個站重疊)
2. 天中開停翠湖居,之後右轉天瑞路、迴旋處、天瑞路,停天頌苑,反之亦然

而第二階段重組就牽涉269B、新線265X
南九龍線個人傾向跟David版友用265X(天水圍北至旺角、尖沙咀)
而家新界西北(唔計屯門)去尖沙咀,如果唔搭黨鐵,欖隧得268B、269B,但呢兩條線南行都係行廣東道,而且班次極疏
相信九巴都唔會夠膽開一條新巴士線,由天水圍北直往尖沙咀,寧願經旺角做大客量基本盤,可以開非繁忙20分鐘一班

269B:
南行陰乾常規班次,改為天瑞往紅磡,劃一半小時一班
同時天北特別班次延長服務時間,尖沙咀東改經漆咸道南、暢運道上紅磡站平台
北行不變

265X:
天水圍段南行天富開繞經翠湖居,北行則直接轉入天富總站;
九龍段直達旺角,再前往尖沙咀
同David版友建議不同嘅係,我會建議265X擺紅鸞道,事關尖麼已經好逼;另外北行旺角段站位我反而建議跟足268X,當做268X加班(又可以暗地裡響268X到收少少車了)
(事實好難避免同重疊268X,因為要避就要做尖沙咀特快,但上面都解釋咗點解機會不大)

至於其他改動,269M應該推上一格,並且265M、269M非繁忙應加密至15分鐘一班;
69C亦應延長服務時間,並改為每日服務(平日南行6-10點、回程17-21點;週末假日南行9-14點、回程16-22)
以上兩M線加班/69C加時,其實都係現時已經應該要做嘅嘢,唔需要等112/115區

另外,今日去睇嘅時候,逸洋樓個站的而且確幾細下...
我有諗過近恒智樓附近有冇需要劃一對巴士站,可以方便乘客上落(近紅綠燈)
又可以唔使令天瑞路天澤/天逸巴士站逼曬四條邨嘅乘客係度
唯一考慮點就係會唔會同現有濕地公園站功能有所重疊

另外,係115區外於濕地公園路,慧景軒對面,應該要劃多個巴士站;北行的話停而家慧景軒站就得
David_hk 發表於 2019-11-22 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-11-22 01:00
一次過回覆兩位版友
今日逛過下天水圍北,有幾點想講

認同115區應該用轉乘去長荔深
早繁就可以安排1-4(0700-0800)部車行做115區:
1.早繁天恆開「65X」直接北上經濕地公園—>李兆基—>嘉湖北—>市區
2. 「65X」擺街,直接濕地公園做頭站—>李兆基—>嘉湖北—>天慈
——
「M線非繁加密,269M拉上濕地公園」
冇異議。早繁靠269A做天秀路就得。
但係留意返天秀路如果冇269M,就會完全冇晒天水圍方向嘅九巴車。
所以都需要69C半全日/全日,比天秀路乘客返到「樓下」。
——
「我有諗過近恒智樓附近有冇需要劃一對巴士站,可以方便乘客上落(近紅綠燈)」
其實係啱嘅,最主要係輕鐵站隔離要整多個中途站比天恆。因為嗰位喺「濕地公園」同「天逸村逸潭樓」中間,對有啲人嚟講呢兩個站都一樣係覺得遠。
——
「265X應該要去埋紅磡」
本身係有諗過嘅,但最擔心係入埋紅磡會收$17或以上。

以前都講過,265X嘅對象係旺角/油麻地客(當然效益都會好啲),拉入尖沙嘴最主要係為咗「補償部分地方失去咗269B,同埋釋放69X」(當然我都想天北加大版圖)

當車費太高嘅話,旺角/油麻地繼續喺大欖轉268X就得(南行嘅天北M線去大欖轉268X只需要$14.9),就唔需要搭265X出旺角/油麻地,咁樣令成件事本末倒置咗。
——
「265X跟268X站位」
創興廣場ok嘅,
但奶路臣街我就覺得抗拒。
彌敦道左轉亞皆老街嘅燈位本身就等好耐
停奶路臣街只會等更耐。
最低消費係5分鐘,為「旺角特快」打折扣。
——
最後,閣下對69X嘅建議,我覺得冇問題。

10598C 發表於 2019-11-23 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-11-22 08:25
認同115區應該用轉乘去長荔深
早繁就可以安排1-4(0700-0800)部車行做115區:
1.早繁天恆開「65X」直接北上 ...

115區去深水埗早繁特別線可以由265B抽兩班行,走線上我會贊成天恆開,反正天恆開行濕地定天華路其實時間差不多,不過我會建議行埋天慈
至於265X泊紅磡,主要係因為尖沙咀冇位,同埋係想統一跟268B/269B咁解
除非停尖東站(前K16總站)或漢口道,但兩者都要令巴士線係梳士巴利道到兜圈;或者考慮麼地道花園,即前973總站;亦可考慮跟271兜返上西九龍站

收費方面,我會跟265B收15.5就算
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-23 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 我之所以唔敢縮細269B喺天水圍嘅服務範圍,同時唔敢改269B九龍區頭/尾站,係因為高鐵站-269B肩負欖隧口<>高鐵站接駁嘅政治功能。如果唔係,我一早建議269B九龍段跟268X上落公路。而比起改經漆咸道南,我情願269B南行跟280X落彌敦道。
2. 贊成恆智樓加一對巴士站。
3. 長遠我認為天秀路只需保留69C、967、K73三條全日線。天秀路<>荃葵兩繁有269A/269P已經算好。
4. 尖沙咀總站問題,可以踢12去尖東站總站,咁麼地道總站就有位。
10598C 發表於 2019-11-23 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-23 10:36
1. 我之所以唔敢縮細269B喺天水圍嘅服務範圍,同時唔敢改269B九龍區頭/尾站,係因為高鐵站-269B肩負欖隧口 ...

1. 所謂政治任務就慳啲啦,胶铁党铁一家親,去西九龙站就搭西铁啦
至於跟唔跟280X入彌敦道,個人覺得入彌敦道非必要,反而重點在於停九龍站,又可以食少少969客
而我會想天恩特班行漆咸道南,其實就係跟260X行咁解

4. 麼地道問題,12、234X都可以考慮踢去尖東站,但都唔應該無限量塞巴士線入去,應該善用吓麼地道花園/紅磡灣一帶巴士總站