hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴同城新IT部能力差咁遠?
開啟左側

[問題] 點解九巴同城新IT部能力差咁遠?

kitarolo 發表於 2019-11-25 12:35 | 顯示全部樓層

第一、已證明沒技術困難

第二、IT外判好常見,但用
咩嘢價去買服務先係關鍵嘛

尤其近日改道甚至暫停
服務嘅路線咁廣泛,唔夠
車長或實際開唔到車乘客會
接受,咪按實際情況顯示拉疏後
嘅班次或真係停開某線,但早排
最叻連無影響嘅都一鍵全停ETA
後來有啲路線無改道先出返ETA
(聞說與算術方式有關,不過心態先
係重點,反正硬食,亦無謂有收車證據)

正正經經出返當刻路線圖,已經
少好多乘客打電話/用Apps文字
查問,間接幫助唔熟或無智能手機
嘅使用者,最多都係得static開頭
嗰條連結,亦唔係個個咁醒識用搜尋。
cemony 發表於 2019-11-25 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴同新城技術好唔好我就唔知,但大大嘅print screen技術好似仲停留緊十幾年前
AVD1 發表於 2019-11-25 14:30 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-11-25 11:14
改道咁多日,我只係見過234X真係出「佐敦→臨時總站」姐..仲要唔係部部都出WOR...
其他線,恕我見識少, ...

234X 個臨時總站牌應該係因為大時大節個陣用而整定,
好多入尖沙咀嘅線其實都有有呢塊牌,至於有冇司機用就係佢地嘅事啦。

不過我到今時今日都唔明點解九記都仲係唔識善用塊電牌,
即係新城做到可以自己入路線 + 地點牌嘅組合方式,有咩可能九記做唔到呢,只不過係佢唔做姐。

不過講開又講,
我個人認為最低能就係佢地自己回收哂堆膠牌。
真心講,膠牌點都好睇過一張 A4 紙,
有時電牌壞左未拎塊膠牌出黎頂住先,
點都好過而家拎張手寫 A4 紙出黎先 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2019-11-25 14:32 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2019-11-25 11:13
人哋城新個牌都做到,我都唔明九巴點解做唔到,明明都可以入臨時總站wo...
...

似係某公司 "懶" ﹐所以apps的資料反映唔到最新的行車資訊。

簡單講﹐只要肯當係一條路線正式改道﹐一口氣更新晒入面的行車路線﹐收費資料﹐咪做到效果囉。

最多﹐咪張路線的總站特別註明係 "臨時改路" 字眼。

去到紅隧開番﹐路線回歸最初版本﹐咪重新load番原本路線的data cover番臨時改路data。

kei_hk 發表於 2019-11-25 14:36 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-11-25 11:09
我反而認為APP唔更新算..
但連電牌都唔更新嗰吓先講唔過去..

其實﹐而家電牌的更新方法係點?

聽講﹐以前要駁電腦經 com 線去做更新data。

如果沒有其他新方法﹐例如巴士去指定位置﹐按制就可以經wifi更新。
更新電牌data就真係大工程。

反而﹐好似新城做法﹐可以將路線號及目的地拆散﹐按需要配番目的地就係最簡單方法。
前題﹐就係這些備用目的地係有足夠的選擇。

GD1570 發表於 2019-11-25 15:15 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-11-25 14:30
234X 個臨時總站牌應該係因為大時大節個陣用而整定,
好多入尖沙咀嘅線其實都有有呢塊牌,至於有冇司機用 ...

最起碼我真係見唔只一位234X嘅司機係搞依個「臨時總站」嘅牌...

但我見咁多日,大西北堆西九龍線真係無乜邊架車可以出到真係佢去緊嘅總站...
我先覺得其實就算係唔可以好似城巴咁分開編號及目的地,
但可唔可以用其他CODE做住先呢?
例如58XAA 係FOR 「58X 深水埗→臨時總站」
真係咁難SET嗎?
你有你可愛,我有我好笑。
lsc04d11 發表於 2019-11-25 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層

其實齋出路線號碼已經唔會誤導好多人 不過要出埋總站名又似乎係當局規定   (前幾日都見到架新巴 只顯示紅磡  嗰架應該係796X)   嗰啲唔反光 改道後既新總站又要手寫既A4紙 就真係。。。。。。。
講it 能力  九巴啲改道只來往xx和xx 後期多左幾句
但學人地出個pdf 講明有咩站取消有咩站加  好似好啲囉。
有時反而被佢嗰幾句嘢誤導

再重提一次 佔旺時我日日都有download九巴個改道pdf睇 點解今年唔可以有呢?
sancouve 發表於 2019-11-25 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-11-25 15:15
最起碼我真係見唔只一位234X嘅司機係搞依個「臨時總站」嘅牌...

但我見咁多日,大西北堆西九龍線真係無 ...

早排12號都有出「佐敦→臨時總站」,再早幾年有一次放煙花又見過2號都有類似嘅嘢,所以唔係卡佬唔肯搞,係IT見呢啲牌太少用唔肯整

不過又唔怪得晒佢哋,因爲我自己玩HELEN整新城電牌,淨係由1到15連埋唔同走綫同特車已經百幾個file,九汽咁大規模要整定晒都幾大工程

而家開返個純數字功能已經好過以前,但係如果佢識學對家整定啲R+D牌就更好
GD1570 發表於 2019-11-25 15:56 | 顯示全部樓層
sancouve 發表於 2019-11-25 15:54
早排12號都有出「佐敦→臨時總站」,再早幾年有一次放煙花又見過2號都有類似嘅嘢,所以唔係卡佬唔肯搞, ...

你一個人整就緊係大工程啦!但我相信成個九巴唔會只係得一個人去整晒咁多個電牌吧...
你有你可愛,我有我好笑。
leungky0528 發表於 2019-11-25 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層

我搭啲過海線知佢有,但似係班九記上司無硬性規定司機統一去按。