hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解城巴flyer過海返市區比青嶼入機場仲貴? ...
開啟左側

[問題] 點解城巴flyer過海返市區比青嶼入機場仲貴?

ViviTse 發表於 2019-11-28 22:22 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2019-11-28 11:36
嗰啲位有人落,做多程流水客無壞嘅
而家九龍灣都大把客上A29入將軍澳啦
...

咁其實觀塘道比$10入將軍澳又真係幾貴ge,行前少少去到牛頭角站,無論係98A定296A,都只係$5.1,甚至清晨ge 796S只係收4個幾,黃大仙入將軍澳E22A更只需$6。所以其實係因為其他substitutes太差先大把客咋嘛。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
MCMoore 發表於 2019-11-28 22:58 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-28 22:22
咁其實觀塘道比$10入將軍澳又真係幾貴ge,行前少少去到牛頭角站,無論係98A定296A,都只係$5.1,甚至清晨 ...

九龍灣站離牛頭角站好遠喎,呢個距離叫人行,咪即係叫坑口居民日日行去尚德搭296A
 樓主| I20091157 發表於 2019-11-28 23:10 | 顯示全部樓層
順便問下LWB E同A/NA車市區分段收費又係咪合理?
GZ4031 發表於 2019-11-29 00:05 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-11-28 22:22
咁其實觀塘道比$10入將軍澳又真係幾貴ge,行前少少去到牛頭角站,無論係98A定296A,都只係$5.1,甚至清晨 ...

我次次都照比, 想同你討論下當中原因
我青衣入坑口, 假如咁岩觀塘等102 ($7.3)撞到A29 ($10)有車我都照上
原因有三
1. 你所提既98A (明明係$6.1) 根本同呢兩條線冇得比, 我去南豐, 先唔計98A要行, 淨車程, 102 8分鐘 A29行慢少少9-10分鐘, 98A 爬山係講緊要25分鐘起跳, 30都可以有機會, 講緊差成15-20分鐘, 除非遊河/冇野做, 唔係點會搭呢
當然, 我42C轉98A 係比$1.9, 轉A29係貴成8蚊, 但換番黎既時間對於我番工係抵

2. E22A 黃大仙上真係好抵, 我入將南一定搭, 黃大仙起計就25-28分鐘到調景嶺, 觀塘計12-14分鐘左右都夠, 算係又快又合理, 不過入坑口? sorry, 兜埋將南, 觀塘起步到坑口都要23-25分鐘, 唔快得98A幾多, 咁點解要咁搭? 就算要搭, 我都富康落再行路去南豐, 都仲快過架車兜

3. 唔好唔記得102 分段收7個3, 其實好打得, 要打E22A 用車海同快一倍, 要打98A一樣, 要打A29就用平同一樣快黎打, 坑口人? 一早大半放棄左98系, 我入咁多次坑口冇一次會諗98A, 你停完寶達我都到左

順便送多個統計
我有一次由坑口出葵芳, 唔想等下班290碌出去, 用左102轉前一班290
1550開車 > 1605 到彩虹唔小心送290A尾 > 1610 上290 > 1625已經到左葵芳
啫係話如果行將隧冇塞車, 最勁可以30分鐘 (轉到290A), 就算等埋車都係35分鐘出到葵芳
我諗如果跟九巴叫人搭98A轉, 35分鐘可能轉到38再岩岩見到九龍灣站掛
GU9338 發表於 2019-11-29 09:25 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-11-29 00:05
我青衣入坑口, 假如咁岩觀塘等102 ($7.3)撞到A29 ($10)有車我都照上 ...

如果搭開 42C 轉車去坑口 ,
非上學時段去到彩虹轉 91M 好過

一來塞少段觀塘道 ,
二來有唔少版友實測過 91M 290 白虹樓 <> 坑口圈時間係相若 , 咁基本上 91M 一定快過 98A

當然送 91M 車尾 , 頂唔順行山路或者搭開 A29 102 超特快就另計啦
請用文明來說服我。
GW5878 發表於 2019-11-29 12:41 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-11-29 00:05
我青衣入坑口, 假如咁岩觀塘等102 ($7.3)撞到A29 ($10)有車我都照上 ...

98A 觀塘段東行雖然一條大直路但其實唔係你想像中咁快,
試過牛頭角站起計成廿分鐘先去到觀塘警署
原因係觀塘市中心太多巴士排隊埋站 (並非觀塘道塞車),加上 98A 排哂長龍要慢慢等一個個漢奸上車
再爬埋漢奸坐山用成 25 分鐘,總數 45 分鐘先到寶琳。
返到坑口北,岩岩好一個鐘

E22A 雖然同 98A 接近同路但停站同落觀塘道隧道已經快唔少,
296A 觀塘段亦會比 98A 快原因在此。

98A 觀塘太多替代品啦
就算要轉乘,一齊有車計搭 296A 行過去都仲快過搭 98A,
都未同你數到 98A 極品等車時間

paul2357paul 發表於 2019-11-29 17:27 | 顯示全部樓層

GD2923 發表於 2019-11-28 12:20
青嶼幹線收費廣場上車入機場, 已經過咗收費路段
而西隧轉車站上車返港島, 乘客未過收費亭 要比隧道費
...

不過E33,E34ABPX都係同價,但E33P就貴多少少,點解釋?
當然大家都係與來往西九龍既巴士線價值相若。
同埋好似呢晚咁樣何文田去深長荔得番E線搭果種侷搭貴車既感覺仲重口味過41,45:
https://www.youtube.com/watch?v=vjrU8lS4l5I
ViviTse 發表於 2019-11-29 23:53 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-11-28 22:58
九龍灣站離牛頭角站好遠喎,呢個距離叫人行,咪即係叫坑口居民日日行去尚德搭296A ...

我講緊觀塘道296A唔到果d位,例如定富街、對面d工廈、CIC、上邨等等,唔係講緊叫人九龍灣站行過去呀。而有坑口居民日日去尚德搭296A,吓... 都唔係第一日ge事啦,咁一架天價,一架人地將軍澳都出到彌敦道、佢都未到觀塘,佢地邊有得揀?而如果叫佢地兼天價咪搭地鐵lor,咁就更犀利,尚德都叫有條天橋、同埋2分零鐘一班車,咁你叫富寧居民情何以堪呢.......
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Sita1004-1017 發表於 2019-11-30 05:14 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-11-29 17:27
不過E33,E34ABPX都係同價,但E33P就貴多少少,點解釋?
當然大家都係與來往西九龍既巴士線價值相若。
同 ...

E33P當時收盡車費表上限$14
MCMoore 發表於 2019-11-30 14:52 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-11-29 23:53
我講緊觀塘道296A唔到果d位,例如定富街、對面d工廈、CIC、上邨等等,唔係講緊叫人九龍灣站行過去呀。而 ...

我唔否認坑口有人行去尚德,以最近嘅南豐海悅新寶城計行過去都只要8-10分鐘,就好似都會有人為咗慳錢九龍灣行過去搭296A。但無可能話呢啲距離就要逼人行唔係開多條線,就好似深水埗2仔同6仔都要係兩條線啦