hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 載客率準則不改,還有方法
開啟左側

[其他] 載客率準則不改,還有方法

kay 發表於 2019-11-28 14:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近區選完左
民主派大勝
當大家討論來年巴士線點改時
卻忘記以往有議員要求更改載客率準則而無功而還

近年巴士路線重組
多了用減班取代重組路線
不少路線只要最繁忙一小時不達85%,便可以全日減班

載客率本身是一個數字遊戲
將同一時段不同班次客量計出平均數
用意就是用較少人的班次拖低高峰時期的載客率
以達至不用加班,或容易減班之效

個人認為,考慮載客率這個課題
除了平均載客率
亦要考慮個別路線,在繁忙時段,的最高載客點

除了部份點對點路線外
大部份路線,不同路段地方的載客率理應不同
假若部份最高載客點的載客率長期達到95-100%
某程度削弱減班的理據,因為減班就會導致有人上不到車

現時載客率都是圍繞平均載客率
未來要突破限制,最高載客點的載客率也許是另一方法
世界很簡單 人類很複雜
YY487 發表於 2019-11-28 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-11-28 14:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2019-11-28 14:57 | 顯示全部樓層

要求將 1 平方米企 6 個
改為 1 平方米企 4 個

已經足夠反映真實
根本好難搵一架ATENU 真實情況下 企到 47 個人
.
qunow 發表於 2019-11-28 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-11-28 14:57

長途跨區高速公路線應該改到0
drbean7218 發表於 2019-11-28 15:48 | 顯示全部樓層

唔計黃線外, 緊是企唔到。

計埋黃線外及開中門上客, 我見新巴980X 12.8米可載150人。
kei_hk 發表於 2019-11-28 16:05 | 顯示全部樓層

改為 1 平方米企 4 個已經足夠反映真實
根本好難搵一架ATENU 真實情況下 企到 47 個人

其實要企又真係企到的﹐只是乘客是否合作﹐肯唔肯行去車尾。

如果係長程跨區線﹐好多時乘客都好合作﹐自己主動企到入尾軸位。

但係流水線﹐或者長程跨區線行完高速路段變成上落客多的路段﹐中軸位開始﹐邊有人願意企入去。

kitarolo 發表於 2019-11-28 16:28 | 顯示全部樓層
有人製作過1:1實驗

學樓上話齋除非全條線
得兩三個站,加上現時已經
唔會再批縱列嘅坐位,要乘客
自願行入落車門以後企嘅誘因
唔大,如果引入雙樓梯巴士更是
得不償失,因為法定載客更少。
kingprowm 發表於 2019-11-28 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
中尾軸位的確企得唔舒服,我如果企也盡可能不企太後
所以好難怪其他人唔企入d
kitarolo 發表於 2019-11-28 17:25 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-11-28 17:02
中尾軸位的確企得唔舒服,我如果企也盡可能不企太後
所以好難怪其他人唔企入d
...

太高大企入去會抬唔起
頭做人,實際上又無法安排
坐位嘅客 First in last out,
如果最尾嗰一兩排嘅客喺部
車仲有好多人時落車,可想而知
有幾咁狹窄同混亂,除非有突破
嘅方法攪得掂輪拱位啦。

現存車款計,應該得E400
可在合法位置企足額定人數?