hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東涌 - 南昌全月通車費兩問
開啟左側

東涌 - 南昌全月通車費兩問

GU9338 發表於 2019-12-10 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. 東涌 > 荃灣收 4.1,理論上計咗荔景 > 荃灣 5.7 x 3.3% 回贈 x 75 折而得出 4.1,但青衣 > 荃灣車費只係 4.8 平過由荔景出發,如果計月票適用範圍內最低車費點解會用荔景計而唔係青衣?

2. 青衣 > 九龍灣早晨折扣 + $2 特惠站 + 3.3% 回贈收 1.9,無論計南昌定荔景 (按條款應該計南昌) > 九龍灣都計唔到點樣收到 1.9
i.e. 8.8 x 0.967 x 0.75 x 0.65 - 2 = 2.1

唔知呢度有冇全月通達人可以解釋到小弟問題
先謝
dydx 發表於 2019-12-10 18:53 | 顯示全部樓層
2. 折扣唔夠一毫都當一毫
早晨優惠以連接車程七五折後收費計
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/early_bird_t&c.html

8.8-0.3(回贈)-2.2(七五折)-2.4(七五折後六五折)-2(特惠站) = 1.9

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
GU9338 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

nigelE21A 發表於 2019-12-10 19:01 | 顯示全部樓層
1. 連接車程以月票範圍任何轉車站起計,青衣應該唔計做轉車站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由

查看全部評分

kei_hk 發表於 2019-12-10 19:43 | 顯示全部樓層

nigelE21A 發表於 2019-12-10 19:01
1. 連接車程以月票範圍任何轉車站起計,青衣應該唔計做轉車站

青衣根本唔係轉線站,所以一定唔會用青衣站去計算車費。

系統只會用欣澳、荔景及南昌去做比較計算車費,東涌-香港月票就加埋香港站做比較計算車費。

評分

查看全部評分

樓主| GU9338 發表於 2019-12-11 10:13 | 顯示全部樓層
唔該晒大家

1. 青衣站 (or 九龍站) 係咪轉車站真係好可圈可點
理論上通勤月票客唔會用得著黎「轉車」,
不過條款如果唔寫清楚可能有得拗

2. 之前都知青衣搭去荃葵係平過荔景出發
呢個 bug fare 又唔關兩鐵合併事,唔知當年咁設定有咩用意呢
請用文明來說服我。
kei_hk 發表於 2019-12-11 12:09 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-12-11 10:13
唔該晒大家

1. 你可以在青衣站轉乘荃灣線?
如果你做到﹐你的講法咪有爭議囉。
你做唔到﹐咪即係無問題無爭議囉。

但對於轉乘機場快線來講﹐就係轉車站。不過﹐都唔需要理有無月票。
因為﹐只要符合相關轉乘要求﹐市區線一律免費(不包括機場快綫早晨專綫服務)。

2. 青衣 <> 荃灣的車費﹐比起荃灣<>葵芳/荔景為便宜﹐係東涌線開通的時間﹐已經存在。
因為加入了 "競爭力" 這個因素去訂出票價。

aaron 發表於 2019-12-11 13:22 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2019-12-11 10:13
唔該晒大家

2. 青衣站收費大致參考葵興站,以當時官方講法係「與現時荃灣綫相對車站的收費相同」。當然,呢個設定唔多唔少都有考慮到「競爭力」因素。
機場鐵路的施工進度和新機場的交通服務 > 附件C 機場快綫及東涌綫車費建議 > 東涌綫收費建議
32. 按現有地鐵收費模式計算,考慮東涌綫車程較長,成人八達通車費由東涌至青衣為12.5元,由東涌至柴灣為23元。東涌至香港站的收費則為20元,較相若的巴士路綫收費略高出10%。根據現有單程車費及八達通車費的差額,成人單程車費由14元至26元不等。
33. 青衣至香港中途各站的收費,將與現時荃灣綫大窩口至中環相對車站的收費相同
34. 機場快綫和東涌綫分別有不同的服務對象。機場快綫提供優質服務,以航機乘客為主,加上載客量的限制等,故應採用不同的車費結構。另一方面,東涌綫的車費與地鐵車費水平相同,是香港地鐵乘客所能負擔的。

火車遲遲未到站
Quanta 發表於 2019-12-11 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
aaron 發表於 2019-12-11 13:22
2. 青衣站收費大致參考葵興站,以當時官方講法係「與現時荃灣綫相對車站的收費相同」。當然,呢個設定唔多 ...

根據你嘅引文,應該係跟大窩口站而唔係葵興?
前地鐵網絡一向用開跟某站嚟做決定新站車費嘅主要依據
toyl 發表於 2019-12-11 21:59 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-12-11 12:09
1. 你可以在青衣站轉乘荃灣線?
如果你做到﹐你的講法咪有爭議囉。
你做唔到﹐咪即係無問題無爭議囉。
青衣 <> 荃灣的車費﹐比起荃灣<>葵芳/荔景為便宜﹐係東涌線開通的時間﹐已經存在。
其實觀塘 <> 北角都有相同情況,呢個一定有特別處理過拉低咗車費。
cong 發表於 2019-12-12 15:29 | 顯示全部樓層