hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 141P 港澳碼頭>彩福邨 (經:灣仔東,德朗,啟晴) ...
開啟左側

141P 港澳碼頭>彩福邨 (經:灣仔東,德朗,啟晴)

tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-13 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議:開辦九新141P,中環(港澳碼頭)往彩福邨,經中環、金鐘、灣仔、德朗邨、啟晴邨、麗晶花園、啟業邨、彩頤居、彩盈邨、彩德邨,平日下繁兩班。

**灣仔東[不停站直達]啟德**

141P(中環(港澳碼頭)>彩福邨)

去程:
中環(港澳碼頭) 11.1
(641原線)
菲林明道
史釗域道
杜老誌道
(馬師道天橋、鴻興道、運盛街、鴻興道巴士專用線、海底隧道、康莊道、漆咸道北、東九龍走廊、啟德隧道、啟祥道、啟成街不停站特快)
德朗邨 6.1
啟德(啟晴邨)
麗晶花園第8座
啟業邨
(宏照道、啟祥道天橋、牛頭角道、佐敦谷北道直達)
彩頤居
彩盈邨盈安樓
彩德商場
彩德邨彩亮樓
彩福邨

班次:平日 17.40、18.00

用車:2輛(九新各一;柯打、不會由641正線抽車)

特意鳴謝ATENU135兄對本建議予以啟發。

I20091157 發表於 2019-12-13 07:36 | 顯示全部樓層
彩頤set $5.5 / $4.8 分段會好啲
南韓金仔 發表於 2019-12-13 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-13 13:52 | 顯示全部樓層

同我舊年呢個建議既其中一部分幾似…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-12-13 13:54 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2019-12-13 08:16
同14-15年rdp個條141好相似
建議如果樓主條141X改
啟福道不停站直達彩頤居

我想問你頭幾行之外成堆同慈雲山有關既幻想同原建議有咩關係?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-13 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-13 13:52
同我舊年呢個建議既其中一部分幾似…

未睇過你呢份建議,睇嚟我哋英雄所見略同

我都認同觀塘/黃大仙區隧巴服務需要重組。遲啲可能我會就101系/302系/601系/641系出份大建議,不過我唔會學有啲人喺人哋嘅帖子度出一大堆ff建議騎劫灌水囉。
I20091157 發表於 2019-12-13 17:35 | 顯示全部樓層

就咁叫141啦,人哋條641都唔叫641X⋯
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-13 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2019-12-13 17:35
就咁叫141啦,人哋條641都唔叫641X⋯

我嚟緊可能出份建議,用半全日嘅141取代半全日嘅641。嗰條141走線同呢條141X唔同。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-18 00:53 | 顯示全部樓層
最新:我決定本線更名為141P。
洗手、洗手、洗手!