hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議隧巴 302 全日,重組 601P 619 641
開啟左側

建議隧巴 302 全日,重組 601P 619 641

樓主| S3BL100 發表於 2018-12-3 23:37 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-12-3 17:03
例如啱啱我睇港澳碼頭返寶達走線,佢淨係顯示起點同目的地,比私家車走線你睇,冇任何路點顯示

(BTW佢叫 ...

因為超過一位版友表示手機版地圖有問題,所以都係加返路線截圖:

302 往中環:

302 往慈雲山北:

---

311 往中環:

311 往寶達:

---

319 往中環:

319 往順利:

---

641 上繁往中環:

---

141 下繁往彩福:

---

621 下繁往上秀茂坪:

按:
1. 全部路線往九龍停德輔道中皇后像廣場,不經遮打道,地圖未能顯示
2. 302 及 641 往港島經德輔道中西行,不經皇后大道中,地圖未能顯示
3. 302 往港島經彩虹通道,不經龍翔道,地圖未能顯示

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 1 有圖有真相
10598C + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2018-12-3 23:47 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-12-3 23:19
101X飛到皇后像廣場嘅我唔反對佢停九龍灣。

你呢D簡直係反客為主,搵條唔入西區既過海線停九龍灣就叫做補償左,
你連 101X 到底做緊咩客都未搞清楚

上繁可以企人甚至頂閘過海過九龍,過左九龍灣之後得返小巴客量;
下繁離開淘大果陣分分鐘 16 座小巴都仲有空位剩,停完九龍灣之後九巴班次可以坐滿甚至企人,
新巴班次都可以有成 70 個客過海

停皇后像廣場明顯係要做上繁九龍過港島返工客,針對加站前上繁過港島客量欠佳問題,
下繁亦唔係無人呢個站落車。
你就偏要九龍灣同皇后像二揀一,非整死條線不可

ATENU135 發表於 2018-12-4 05:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-3 23:47
你呢D簡直係反客為主,搵條唔入西區既過海線停九龍灣就叫做補償左,
你連 101X 到底做緊咩客都未搞清楚

支持下繁飛皇后像廣場,對西區客快D,觀感好D,皇后像廣場又唔係多人落車
neoplan720p 發表於 2018-12-4 10:48 | 顯示全部樓層

1. 幾條路線(302、311、319)都採用南行東隧、北行紅隧走法,其實幾聰明,畢竟而家下繁東隧真係唔太開胃(特別如果唔係由北角上東廊打尖的話),反而紅隧北行只要飛走紅隧站(即跟182X),真係可以仲快去到東九龍。

2. 反而較失望係不論311定319,都無梳理、改善九龍區走線(特別係南行,大致上都係跟返601、619)。
我覺得呢到係可以作更大改動,例如619X、311同319之間,係上繁以外(即例如9am-12nn)係咪可以四順 + 秀明道 + 藍田站呢?
一來班次可以密少少;
二來對秀茂坪有快車去東隧同港島,至少唔需要下下都兜落曉光街同觀市;
三來對四順來講,車程依然比而家619有著數。

3. 比較細微的問題,係因為堆302、311同319九龍區走線,兩個方向都幾大分別,都算係做緊唔同的客(例如九龍灣商貿區南行坐302,北行坐311),會唔會令到乘客好混亂呢?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kmb71k 發表於 2018-12-4 21:25 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-12-3 20:19
一、醫院。
二、郵輪碼頭冇船過海,旅客唔駛玩?
三、改善總站空置率嚴重及交通不便問題。

一,醫院唔係郵輪碼頭裡面
二,中環灣仔有乜嘢玩?最多咪得個蘭桂芳
三,需求大既就大把路線改入去,但係而家由頭到尾都係得小巴,5R,22,無乜嘢誘因吸引巴士再開線或拉線入去囉
四,你自己都識講出面先至有客,咁拉入去郵輪碼頭做乜?貪油費平?
五,路線蝕住正正就係郵輪碼頭問題囉,裡面又冇大型商場,又唔係好多船停喺果度上落,梗係蝕啦

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2018-12-4 23:09 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-12-4 10:48
1. 幾條路線(302、311、319)都採用南行東隧、北行紅隧走法,其實幾聰明,畢竟而家下繁東隧真係唔太開胃( ...
反而較失望係不論311定319,都無梳理、改善九龍區走線(特別係南行,大致上都係跟返601、619)。
我覺得呢到係可以作更大改動,例如619X、311同319之間,係上繁以外(即例如9am-12nn)係咪可以四順 + 秀明道 + 藍田站呢?

其實我個建議入面,係包括左 619X 來回延長服務時段,
港島方向尾車中午十二點,新增時段每 20-30 分一班

可以考慮新增時段港島方向繞經秀明道(回程就不了),但要留意同 601 有無時段衝突

但 311 319 南行走線我覺得好難再搞,除左要照顧牛頭角、觀塘巿中心沿線外
更要照顧埋山腰地區,例如樂華、曉麗、和樂邨;619X 走線就做唔到呢樣野

而山腰地區如果無 311 319,非繁同回程就只能夠坐 601/P 619 慢碌,601 今日仲要金鐘止步。
考慮埋山腰駁鐵配套其實唔見得好過山頂地區,
我會認為 311 319 比起只做 619X 一類走線,先係令更多人有得快

而因為今次開左 311 319 全日,619X 亦唔可能加太多班次,今次九巴已經部份時段要加兩部車落去。
畢竟觀塘過海線而言,資源比起客量係局限班次既更大因素。

至於九龍灣同觀塘巿中心來回坐唔同路線問題,其實都係睇下點宣傳姐⋯
 樓主| S3BL100 發表於 2018-12-4 23:29 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-12-4 21:25
一,醫院唔係郵輪碼頭裡面
二,中環灣仔有乜嘢玩?最多咪得個蘭桂芳
三,需求大既就大把路線改入去,但係 ...

其實如果其他路段真係咁多客既話,九龍灣 megabox 到郵輪碼頭果段路
係唔足以令到條線由賺變蝕,最多咪當搵位擺車囉

但佢建議最大問題,係未搞清楚 101X 做緊咩客果陣就先幫條線倒走超過一半客,
打算用條唔到西區既 141 就可以取代左 101X 既功能,
而今日 641 因為慢同塞車,比起往日已經倒走左本來唔少既九龍灣放工客(我上兩個月數過)果陣,
仲要倒行逆施,搵條行下路既 141 去做九龍灣,嫌未倒夠客

而佢一直係無 justify 過點解要咁樣重組

neoplan720p 發表於 2018-12-5 10:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-4 23:09
其實我個建議入面,係包括左 619X 來回延長服務時段,
港島方向尾車中午十二點,新增時段每 20-30 分一班 ...

一、贊成619X延長服務時間,至於咩時段、咩方向入唔入秀明道,可以再傾。

二、當初我諗的九龍段方案(先唔理港島段走線),係有三條全日線:
(a) 山頂(四順 + 秀明道 + 藍田站)
(b) 山腰(三彩 + 樂華 + 聯合醫院 + 和樂邨 + 藍田站)
(c) 平地(彩雲 + 淘大 + 牛頭角上邨 + 喜雀樓 + 觀塘市中心 + 藍田站)

當初咁諗,目的都係盡量將山頂地區,免受觀市塞車之苦(當然619X回程,都可能受將軍澳道塞車影響);
而山腰地區咁夾,係想三彩有全日東隧車之餘,而樂華都可以有合理車程的東隧線。
但死位就係曉光街無左全日東隧車,結果被逼作廢。

我都認同如果要顧及哂所有現時的山頂、山腰同平地地區,都幾難係九龍段再重新劃線(而又有合理車程)。

三、有左ETA後,其實我覺得係方便左巴士公司拆線。
所以我覺得311同601;319同619甚至619X並存係無問題。
以前會覺得,咁樣拆線後,條條都20-30分鐘一班,睇落都唔開胃。
但如果而家可以睇住ETA去等車(只要唔係九巴App成日都「安排中」的話……),咁班次的因素就會細左好多,反而車程點樣盡量縮減,就會變成主菜。

四、我本身唔反對302、311、319唔同走線的玩法,純粹係驚班盲毛唔睇指示,坐錯車之後又惡人先告狀,變成擂台
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| S3BL100 發表於 2018-12-5 13:58 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-12-5 10:18
一、贊成619X延長服務時間,至於咩時段、咩方向入唔入秀明道,可以再傾。

二、當初我諗的九龍段方案(先 ...

其實九龍段仲有一個問題,就係條 619 有唔少九龍內陸流水客,兩個方向都係

而佢地數目不能忽略,港島方向日間基本上每班車都有人安基苑/牛頭角上村/創紀之城落車,
順利方向更加唔使講,牛頭角下村有唔少買餸客

23M 同綠小 48 係替代,但唔能夠完全取代,因此 619 九龍段無得搞,就算 619X 延長服務時間都要留低,
而且現實係兩巴都無咩誘因放棄呢班客

當然港島都有唔少內陸流水,但對比起九龍果D,替代品不論數目定質素都較佳,
加上另一誘因係縮短換取唔過鐘,所以港島段要拆要縮相對容易

10598C 發表於 2018-12-5 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-12-5 10:18

二、當初我諗的九龍段方案(先 ...

619X可以諗下cut走藍田、警署等站,行啟田道、連德道等直去秀茂坪,可能唔駛咁受將軍澳道影響