hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陽光巴士 NR331 及 NR331S 站牌及路線資料紙 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 陽光巴士 NR331 及 NR331S 站牌及路線資料紙

s20131417 發表於 2019-12-15 19:45 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2019-12-15 19:07
本身係姊妹公司所以呢啲嘢相似先唔奇,但至少陽光嗰張有班次列出嚟,九巴到依家都未肯改返 ...

日後應該會改返。係九公司本身出初代嗰陣,
唔太清楚咁做代價會如此咁大⋯
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:17 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-12-15 19:45
12月16日起,
為配合202線開辦,
九公司所有豬紙都會即時更新,

係唔係大包圍班次先?
s20131417 發表於 2019-12-15 22:11 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:17
係唔係大包圍班次先?

參考202線做法,
列出總站開出班次密度
(包括一至五、六、日及公眾假期)。
HT408 發表於 2019-12-15 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-12-15 19:45
12月16日起,
為配合202線開辦,

李鄭屋商場個站見
2A係只有頭尾車時間,無班次版本
202就有寫班次
FY5856 發表於 2019-12-16 03:38 來自手機 | 顯示全部樓層
12月16日起,
為配合202線開辦,

你應該係想講,所有之後新出,即係改資料而出個啲會轉用垃圾紙2.0,但同一條直條一齊換都好,垃圾紙 1.0 都唔會特登轉做 2.0,更何況冇野改既垃圾紙 1.0 同彩色紙。我應該冇 get 錯個意思呀可?

利申:個人一直認為沿用彩色紙格式最好
ATSE40 發表於 2019-12-16 14:32 | 顯示全部樓層
12月16日起,
為配合202線開辦,

係咪㗎,我見到嘅同你講嘅有啲唔同,好多都無換喎。點解嘅?

利申:已撳掣
腦補當真,真要補腦
s20131417 發表於 2019-12-16 15:28 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2019-12-16 14:32
係咪㗎,我見到嘅同你講嘅有啲唔同,好多都無換喎。點解嘅?

補充上文嘅「即時」,
係指日後有路線變動時,
會再更換為新版。
對於引起讀者誤會,
小弟予以致歉。
吳宗錡 發表於 2019-12-16 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2019-12-16 03:38
你應該係想講,所有之後新出,即係改資料而出個啲會轉用垃圾紙2.0,但同一條直條一齊換都好,垃圾紙 1.0  ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1132649&extra=&highlight=%E8%B1%AC%E7%B4%99&page=1&mobile=2
呢隻?
不過呢隻無寫地區喎!
唔知幾時先可以變返做雙向呢?
kei_hk 發表於 2019-12-17 09:42 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-12-16 22:59
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1132649&extra=&highlight=%E8%B1%AC%E ...

我估九巴到而家都未落實新版本乳豬紙的標準

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1152757-1-3.html

自己數下入面有幾多款唔同格式

FY5856 發表於 2019-12-18 02:09 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-12-16 22:59
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1132649&extra=&highlight=%E8%B1%AC%E ...

睇佢個款應該都唔會換番雙向嫁啦
尤其是要配合公司形象
好多野都轉用紅黑灰 / 大階字母唔用細啲既字體
例如總站啲大型貼紙 / 新站牌 咁樣

回應番樓上,而家新玩法應該係逢親每次出新版本有改資料有改日期既分站紙都係垃圾紙2.0,但如果純粹係連帶關係換既,都會維持番做垃圾紙1.0。例如下面兩張圖。