hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 904 905 914
開啟左側

重組 904 905 914

樓主| S3BL100 發表於 2019-12-24 00:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-12-23 13:39
非繁黎講過九龍聯邦新樓都可以話係一個"旺位",上十個八個唔難(904非繁可能得30-40人過九龍)

咁我諗我可以收返唔兜聯邦新樓既建議了,直接搬過去舊總站算數,當然要踢走 104

我有諗過其他位走盞減時間,包括石塘咀直接轉出去、唔停均益大廈二期,但慳到既時間似乎唔明顯

亦有諗過九龍段再縮,但 904 長沙灣道同 905X 同站方便叫兩飛、梅花間竹十分鐘一班車,都係重點之一,好似無其他合適總站位可以做到呢樣野

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2019-12-24 00:10 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-12-23 13:41
如果X仔唔入旺角既話
麗翠既去長沙灣道搭905X都吸引過905
咁905就可以唔使去咁遠

唔去咁遠但因為要維持班次同時段分配,再縮都好似慳唔到車,只係慳返短左果段路既油錢呢個 variable cost

況且荔枝角道新樓唔係得麗翠苑,對面舊屠房都起緊,都會係目標客源之一。905X 無錯係快過 905 唔少,但優勢似乎九龍方向較明顯,再計埋行出去既時間,同埋 905X 之前都已經上左一堆荔枝角同美孚客,比較容易有位坐/揀位既 905 對荔枝角道沿途都有一定吸引力

另外就係 905 可以用來食大角咀、旺角上車返荔枝角道流水。今年九巴 37 改唔成,亦無理由拎新界客較飛;長沙灣道有替代品前提下搵條過海線去做沿線居民,一線兩用,都係一條出路

Snoopy@FB8617 發表於 2019-12-24 11:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-24 00:10
唔去咁遠但因為要維持班次同時段分配,再縮都好似慳唔到車,只係慳返短左果段路既油錢呢個 variable cost ...

如果905可以走上去石硤尾可能同104有其他重組可能
站位上亦可以盡可能就得返而家太子班客

我覺得可以將客源集中係905X/914兩邊比較好
三條街都各自有線好似有D散

PS check返屠場原來好似仲係到曬緊地
痴Q線

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| S3BL100 發表於 2019-12-25 01:10 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-12-24 11:32
如果905可以走上去石硤尾可能同104有其他重組可能
站位上亦可以盡可能就得返而家太子班客

見 #6,我的確有諗過 905 改上石硤尾,係會令到同 104 重組更容易,但我又唔覺得 905 入石硤尾係 104 縮短既必須條件

反而太子班客可能仲麻煩少少,但仲有 904,而 905 鴉蘭街/基榮小學站位同太子原有站位之間步行距離係咪合理,見仁見智,但肯定方便左一部分本來離鐵路遠少少既乘客

其實以 905X 914 作為深水步區主軸唔係錯,但荔枝角道比起長沙灣道同深旺道都遠離鐵路,日後亦會有顯著人口增長。況且佢地都係持份者;雖則 905X 南昌街直插解決到部分舊區問題,但多一條 905 做返 914 北河街站本來做緊既部份客,始終都穩陣少少

亦見 #6,我長遠仲想將 117 搬去石硤尾,擺白田或澤安邨,來回南昌街上落

我個人認為石硤尾 104+117 會好過 104+905,荔枝角道來回有 905 亦似乎好過單向有 117

btw 望過下近日 202 同 905A 行車片,屠場好似已經圍晒房署圍板
znc1911e 發表於 2019-12-25 20:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-25 01:10
見 #6,我的確有諗過 905 改上石硤尾,係會令到同 104 重組更容易,但我又唔覺得 905 入石硤尾係 104 縮短 ...

屠場變三座公屋
工程已經開展
S3bl430 發表於 2019-12-30 18:24 | 顯示全部樓層

只回應914的部份
1. 減班方向正確,我覺得914非繁忙時段(海麗開15:00後/天后開15:00前)可以進一步減到30分鐘一班
2. 不建議飛走渡船角.下繁至少有10-30人下車(雖然依批人可以在西九龍站下車行返過去),同時有10-20人上車(九巴12班客,無左914,依批客要焗等12)
3.同意往港島方向改動但建議914返海麗方向仍然途經海壇街,
兩個站下繁加起來也有5-15個人落車,但我認為可以將兩個站整合為1個(兩個站超近)
4.建議優化936往葵通走線去做填海區客,
例如( 連翔道,東京街西,深旺道(新公屋居屋群,海麗,四小龍),美孚,然後入葵通) ,應該比屈出長沙灣要快
當然936要提供雙向優惠...

錯字連篇
 樓主| S3BL100 發表於 2019-12-31 07:17 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-12-30 18:24
只回應914的部份
1. 減班方向正確,我覺得914非繁忙時段(海麗開15:00後/天后開15:00前)可以進一步減到30分鐘 ...

如果 905 拆線後,做到荔枝角道西行及/或海壇街附近一段南昌街北行(which 我兩樣都做到),914 無必要再做果頭

914 改線既其中一個重點係透過減行車時間、轉定點廿分班,同埋延後北行頭車,做到四部車開四班車,兼且上下繁時段分配大致不變;而唔需要好似今日咁,四班車出 5-6 部車過鐘私牌,浪費不成比例的資源。如果繼續兜路,行車時間落唔到我個目標,就做唔到呢樣野。試諗下我 #1 原帖連時段分配都貼埋出來做乜?

S3bl430 發表於 2019-12-31 09:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-12-31 07:17
如果 905 拆線後,做到荔枝角道西行及/或海壇街附近一段南昌街北行(which 我兩樣都做到),914 無必要再 ...

你唔分返d客比914,914只會死得更快.現實係,西隧隧道費230元,相當於24個客914全費客,
而914先天客源較小,也相對集中在大角咀和佐敦,
填海區又要面對港鐵競爭

整個重組建議如果不需考慮隧道費問題是可行的,
考慮完隧道費...你懂得
錯字連篇
 樓主| S3BL100 發表於 2019-12-31 12:49 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-12-31 09:26
你唔分返d客比914,914只會死得更快.現實係,西隧隧道費230元,相當於24個客914全費客,
而914先天客源較小, ...

根本應該要睇既係咁多條線加埋做幾多客,而唔係逐條線睇下做緊幾多客

當然 905 同 914 都係聯營線,會複雜少少,但果兩個站並唔係佔極大比例客源,唔見得會出現送大量乘客畀對家既情況。你亦完全無計過拉直路線後帶來既潛在新客源,海麗面對緊既港鐵競爭其實同大角咀渡船角差唔多,但車程太慢肯定比起後兩者趕客

而且除左睇做緊幾多客外,仲要睇成本

就算你只係睇 914,無錯隧道費係好貴,但一部車一日成本都要五千。為左用返條叫做 914 既線,做返晒咁多客,結果搞到要維持今日大部分時間出緊六部車去做每時段四班九巴班次,你全日有無 500-1000 個客去抵銷返額外呢兩部車既成本?

S3bl430 發表於 2019-12-31 13:40 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-12-31 12:49
根本應該要睇既係咁多條線加埋做幾多客,而唔係逐條線睇下做緊幾多客

當然 905 同 914 都係聯營線,會複 ...

我的經驗告訢我,只要914經大角咀街和渡船角(或高鐵站),深水埗區點精簡路線都唔會快得去邊.成個南昌站係隔黎,914點同地鐵鬥快鬥穩定?(本身20分鐘一班已經難吸客)

而且,905X要經西環,港島段用多10幾分鐘(唔好彩時要用20分鐘)才入隧道,對深水埗長沙灣客亦都唔見得快囉,

倒不如905X上環直入西隧,九龍段維持不變,相信都有明顯的提速效果,而且可以做到旺角上環特快
我諗中上環去旺角的客量 點都多過 中上西環去深水埗
錯字連篇