hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 904 905 914
開啟左側

重組 904 905 914

樓主| S3BL100 發表於 2020-1-6 00:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-1-5 06:21
逐點回應

1. 渡船角

其實你有一個問題未解答過

就係渡船角用 W1 代 914,落唔到灣仔銅鑼灣,擺唔擺平到?你諗住點擺平佢地?搞唔掂就唔可能用 W1 代 914,你之後既 steps 都做唔到

而你諗住 W1 兜完渡船角,取消唔到就搵返 914 兜,亦係異想天開,因為成條 914 既客,唔兜變兜,係倒退;同本身兜,改完都要兜,係好大分別。到時唯一結果,係 W1 914 齊齊並存直到永遠

無錯九巴無責任幫新城止蝕,但同樣地新城亦無義務為左九巴盤數好少少而令 W1 更難取消,尤其是如果有一定風險最後取消唔到 W1 就更加

2. 盈輝臺

905西區去深水埗已經慢
西區去盈輝臺已經唔係正常人接受到
灣仔金鐘去盈輝臺,一日有幾多人用真係好成問題
特別係盈輝臺行去西鐵站唔係真係咁遠
事實係,905金鐘灣仔上車班客,幾乎全部都係去大角咀

好多重組既受影響人數都明顯多過914換905缩交廣
你唔好話796B換798無啦啦無咗車去橫頭磡有問題?

呢個比喻唔恰當,因為 796B 換 798,受影響居民所在地區有受惠;但 905 縮短,原先地區無乘客受惠

要知道灣仔無定向塞車會搞到905/X日日甩班甩到無影
從西區客角度出發,條線越短越好

但同時拆 905X,西區客角度,有直入深水步特快,唔使兜旺角

所謂我組線成本高過你,純粹係因為多咗914P同914X
但呢兩條線本身唔係全日,只會做繁時最多客既時段同方向
論基本盤亦無幾大可能要蝕錢,對營收只會有正面影響

不如搞清楚一樣野先:你既 914P/X,到底打算做半全日定係兩繁?

兩繁應該唔太可能過到海麗一關,半全日就幾乎肯定成本會高過我

我諗你應該都好清楚,尤其是聯營過海線,車數唔係純粹行車時間除以班次就計到,成本應該係計出車數乘以車輛成本,再加埋過西隧班次數目乘以隧道費

而我計埋出來,905/X 非繁兩巴各出八部車就可以維持班次,904 905 905X 914 全部開廿分班,大前提係 905 905X 各自同 904 重疊路段都可以做 10 分鐘一班聯合班次。再加埋 904 914 縮短兼後者減過鐘私牌,實際加埋應該比今日仲出少一部車

而你 step 1 未取消 904,假設海麗新線係開半全日,同縮短後 914 一樣至少要做廿分班(大角咀得返 914 可以去到金鐘打後,分分鐘仲要加班先過到),而 905 亦唔可能落到廿分班。我睇唔到出車數目點樣可以更少之餘,過西隧班次數目亦唔見得會少過我既方案

就算計埋你 step 2,你到時殺 904,但拆左條 905X,總數應該唔會有好大分別;但因為你殺 904,971 要繼續去深水步(我當時方案 971 係旺角弼街止步),又用車多左。而我當時爆到條新線 972 出來(先唔論係跟我當時方案去荃葵,定係類似你做深水步特快),大前提係 970/X 協同效應加 971 縮短減車

所以我真係見唔到你點樣減省成本,成本唔止係睇條線去到幾遠架

無咁簡單

905灣仔金鐘班客係掃咗俾914
但同時因為904取消,重疊位既客會掃曬落905身上
而904新記黃金時段食得正過九巴,變咗又打返和

904擺到明兩邊都唔多想做
然後其實914早繁九巴時段客量都唔差,有唔少班次甚至會頂閘落上環
905過客俾914,最後邊個做多咗客,根本講唔清

講唔清先大鑊

不過 905 本身客量遠多過 904 914 兩條,掃左金鐘灣仔客落 914 對家時段,搶返 904 客應該唔及呢班客多,應該無咁容易打和

講唔清就已經足以令到無得做

無錯蝕錢線蝕少左,但一來你要投放更多資源,成本增加;二來塊餅大左幾多,我好有疑問,至少你 step 1 做唔到深水步全日位特快,呢塊餅食唔到,只係食左海麗蘇屋特快,大角咀就算唔計時段問題,最多亦只係左手交右手。我真係睇唔到圍埋條數會好過我個方案甚至而家現狀幾多

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2020-1-7 10:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-1-6 00:36
其實你有一個問題未解答過

就係渡船角用 W1 代 914,落唔到灣仔銅鑼灣,擺唔擺平到?你諗住點擺平佢地? ...

呢個係重組理念既問題
我唔會覺得每一個雞肋位都一定要維持直達線服務
特別係你咁做會搞到前面既客浪費好多唔值得浪費既時間

無錯區議會有時會捉住芝麻綠豆既小事無限放大
但同時區議員既著眼點其實無規律可言
83X/89D全日受影響人數得兩三百人,搞幾年都過唔到
85C樂富無咗條馬鞍山線、40無咗觀青、18無咗中環去北角,又反而過到

望返西九
796C縮短至蘇屋,沿線咁多區既區議員,粒聲都無出過

渡船角南行用W1過橋,盈暉臺灣仔金鐘用轉乘解決
過到既機會實在頗大,如果你唔認同,只能agree to disagree

>原quote: 要知道灣仔無定向塞車會搞到905/X日日甩班甩到無影
從西區客角度出發,條線越短越好

>>>但同時拆 905X,西區客角度,有直入深水步特快,唔使兜旺角

你究竟講咗去邊?
我絕對支持拆905X
只係覺得905/X無必要塞入灣仔北個黑洞搞到班次日日亂曬大龍

對西區客而言,905/X確實係越短越好

不如搞清楚一樣野先:你既 914P/X,到底打算做半全日定係兩繁?

914P/X做幾長
視乎區議員收唔收貨同客量反應
俾我做,我會先開一兩班試下水溫
反應好就缩914換914P/X繁時長時間服務,再睇區議員面色做人

至於你下面講成本講到天花龍鳳

我想講,914P/X一節,係完全獨立於所有其他重組
搞914P/X,純粹係覺得條線有得做,有錢賺
你係咁話我個重組成本會增加,根本完全係誤導
因為914P/X缩增加既成本,會帶來比成本更多既收入
呢個所謂“成本增加”,其實係好事
反而你拘拘泥於成本數字,搞到海麗蘇屋龐大既潛在客源做唔到,整體營收只會更差

如果focus返step 1其他改定
914飛走渡船角,以促進905縮短至交廣一節
直接減少至少4-5架車,整體成本絕對係少咗

S3bl430 發表於 2020-1-7 12:21 | 顯示全部樓層

如果中環經西區直達深水埗(905X)有市場,
不如反過來諗下點解巴士公司開905A係東京街出長沙灣道,而唔係南昌街出長沙灣道
905A 由上環文華里去長沙灣貿易廣場,九巴ETA話要33分鐘,比地鐵慢10分鐘囉,行埋深水埗只會更慢
錯字連篇
miklcct 發表於 2020-1-7 15:36 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-1-7 12:21
不如反過來諗下點解巴士公司開905A係東京街出長沙灣道,而唔係南昌 ...

905A經西環,當然用西環ETA同地鐵比啦,905A根本係做西環客,上環中環金鐘灣仔只係雞肋,等同905正線一齊縮短。
而家有市場嘅係西環出發去長沙灣荔枝角。
進智公交
 樓主| S3BL100 發表於 2020-1-8 12:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-1-7 12:21
不如反過來諗下點解巴士公司開905A係東京街出長沙灣道,而唔係南昌 ...

905A 定線擺明係要做東京街/荔枝角道新樓客

但下繁可以咁行,唔代表全日咁行會有客。事實上,905A 九龍一邊完全無全日位

而且 905A 服務時段,東京街幾塞車。加上 905A 兜多個維港灣,實際上 905X 南昌街唔見得會更慢

樓主| S3BL100 發表於 2020-1-8 13:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-1-7 10:25
呢個係重組理念既問題
我唔會覺得每一個雞肋位都一定要維持直達線服務
特別係你咁做會搞到前面既客浪費好 ...

但有 D 位係無咩可能過到

無錯重組結果有時出乎意料,但不外乎幾個因素:反對聲音有幾大、支持聲音對比起反對聲音又有幾大、有無硬推

但而家早已過左硬推既年代,18 西行斬剩早繁果次,好似係最後一次有一定反對聲音下仍夾硬做既方案

老實,如果你覺得渡船角可以擺平到既,我寧願你 day 1 就直接將 914 南行飛起渡船角而唔補償,你又要拉條 W1 即係本身都驚會出問題,但問題係你過到第一關唔代表過到第二關,隨時佢地硬食 W1 之後先發現中伏,之後你想取消 W1 都難過登天。好多可能性,好難估

但肯定既係,唔燒著咁多個火頭既重組方案,一定比較易過

而我一路都覺得你好多時為左達到某D效果,不惜辣著三五七個小區,偏要知易行難

當然容易既方法有時未必達到你心入面既效果,但如果難既方法最後係一片反對聲音之下難產既話,你心目中既效果再好都無用,因為做唔到。於是就變左做到七八成,或者做到 0% 的分別。有D野就係要妥協,perfect is the enemy of progress.

亦當然我有時會好懷疑你心目中既果D目標效果係咪真係咁重要,或者真係明顯好過其他做法,但呢個係另一個課題,大家著眼點唔同,亦已經討論左好多

講返 914,如果你既做法係打算先開 914P/X 特快試水溫,之後再試乎結果縮 914 既話,咁已經達唔到節省成本既目的

因為你唔縮 914,又繼續兜海壇街,唔太可能可以壓縮行車時間減少過鐘(which 區議員唔會理亦唔會明),係減唔到車,倒過來因為盡掃 905 大角咀客而倒過來仲要加車加班,計埋 905 縮落中環,都係慳唔到車

當然你可以話 914 有得做,但你可以自己計下回本門檻,呢條九龍段無全日位既過海線,有無可能平均一單做到 60 個客

你就算再加資源落去做新客,如果埋單去唔到回本門檻既話,係開多一班蝕多一班車。相反,唔加資源既話仲可以睇下有無機會同樣資源做多左客,輸少當贏

有資源既話,兩巴肯定更樂意做每位 $17 既 948 而唔係 $9.8 既 914,兩線實際行車時間差距遠少過車費差距

又,905 縮到中環交易廣場,我會懷疑係咪夠客可以再拆 905X
S3bl430 發表於 2020-1-8 13:23 | 顯示全部樓層

905縮短港島區總站,其實唔駛新路線補償都得啦...
根本成條線九龍段就係貼住地鐵路線行.
大角咀班客趕返去914(或自然流失),
至於盈暉臺果邊,由荔枝角總站果邊行去西鐵線的美孚站,其實都唔遠

至於914, 大不了繁忙時間小人搭果個方向減到30分鐘一班, 用私牌車維持多人搭果個方向既班次(15/20分鐘)
反正唔多人搭+西隧隧道費高昂, 私牌成本效益分分鐘更高

錯字連篇
ykh 發表於 2020-1-17 18:48 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-1-6 00:04
果段海泓道南行旁邊用隔音屏障包住,又點加站呢?

北行因為有條行人天橋,可以停西九龍站總站出面落客站 ...

有一年RDP提議過改行西貢街個公園仔,之後返欣翔路上西隧,唔行到佐敦道,不過最後無實行到,可唔可以咁做?
 樓主| S3BL100 發表於 2020-1-18 14:14 | 顯示全部樓層
ykh 發表於 2020-1-17 18:48
有一年RDP提議過改行西貢街個公園仔,之後返欣翔路上西隧,唔行到佐敦道,不過最後無實行到,可唔可以咁 ...

我最初諗過咁行,但後尾發覺原來經匯翔道入一入高鐵站,應該都幾大機會快過行西貢街