hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 81c係時候要重組?
開啟左側

[問題] 81c係時候要重組?

leo_ku 發表於 2019-12-24 10:56 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-12-24 11:11 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-12-24 10:14
當年九巴/運輸處堆建議簡直世界級,斬681單嘢簡直係哪來的勇氣?......

爭議大嗰堆線一係就不留情面咁大 ...

斬681係2004年配合馬鐵通車既建議,
因為運吉以為d人會搭鐵過海。
但其實馬鐵根本上未出到市區,
始終不及一程過巴士就腳,
就算係兩鐵合併初期,
馬鞍山搭鐵過海仲要比681平$4既時代,
681都一樣照迫爆。
係呢幾年東隧擠塞嚴重,加上開辦了馬鞍山經西隧的過海車,
先至令下繁681過埋銅鑼灣尾站都未打爆。(按:金鐘中環段係吉車遊街)

至於86C,而家既車程的確係比經大圍的年代快10分鐘,但馬鞍山人黎講都仲係慢。
唔係話286C唔可取,係基本上兩線既客源和定位都唔同,
理論上兩線係唔應該互相取代,而係互相配合,
例如九龍方向兩線做聯合班次等等。

你講那幾項改動,可能對巴士公司未必有着數,所以先拖得耐。

980X和981P行西隧過海,避開東隧塞車位的確大受乘客歡迎,但西隧隧道費咁甘(行一次西隧仲貴過老隧加東隧),
加上兩巴要傾班次問題,加班又要兩巴一齊加先得(當然行時段制可能會搞得仲耐),
兩線寫上時間表既班次數目唔會係單數(加班車另計)。

99和299X呢組,係就係德政,但因為299唔再經馬鞍山而賺少左,
99全程加埋價,都仲要平過當年299西貢方向既分段價。
99咁改法,對我個人黎講,我係多左入西貢就真,
時間上同搭85K出沙田又唔係爭好多,車錢係比810貴幾毫,
但食野既選擇比新城市多,就連用圖書館自修室都係直入(唔洗等位,最近先發現)。
唔好處係好天既週末人流迫過旺角、無得入大型商場嘆冷氣/取暖。

LL3850
leo_ku 發表於 2019-12-24 11:22 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-12-24 11:46 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-12-23 22:01
蘇州過後無艇搭
成班人大大力打落去
你點會仲好意思叫人誠意去改善服務?

又關富安咩事?
講左幾多次人地已經接受用281X換走87D
咁成個河東沿岸假日無左成條81C係唔係又要舉腳支持呀?
責任唔係九巴反倒係區議員?
都仲未講81C做20分鐘一班咁有誠意

瞓醒未?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2019-12-24 11:49 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2019-12-24 10:52
即使 281B 281X 做得成全日,今時今日要 87D 飛富安亞公角我覺得都係難
而且濱景唔會咁易放過 87D
加上81C  ...

而家唔放過堆線既係九巴
87D/281X基本上都傾得掂
係條81C唔知點解係都要放富安搶錢
係都要假日無服務
係都要大幅減班次
當年個建議過到既調返轉係災難

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leo_ku 發表於 2019-12-24 11:51 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-12-24 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-12-24 11:11
斬681係2004年配合馬鐵通車既建議,
因為運吉以為d人會搭鐵過海。
但其實馬鐵根本上未出到市區,

其實九巴用心聽意見嘅,何必要拖咁耐都未成功重組到九龍線。

富安加海皮做就預咗,但問題係九巴根本冇心做海皮,而且富安要嘅係合理班次,以依家海皮全日線四寶嘅非繁忙時間密度根本就過唔到富安嗰關,莫講話重申拎返當年建議全日281X(30分/1班)嘅垃圾。

我舉嘅3組例子,對馬鞍山人嚟講絕對稱唔上口碑好,海軍鬥水兵之下,比其他堆重組唔成嘅線,表面上好似冇咁樣衰咁解。
tszhinchan3 發表於 2019-12-24 12:15 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-12-24 11:46
又關富安咩事?
講左幾多次人地已經接受用281X換走87D
咁成個河東沿岸假日無左成條81C係唔係又要舉腳支持 ...

當年87D/81C重組反對得最大聲果個係鞍泰今屆落選議員招文亮,大水坑果個民主派似係同其他民主派傾掂數。但之後變左上繁開五班87D特快就變左兩個都反對。
Ricky403 發表於 2019-12-24 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
而家度度都新發展
但係喺配額制度底下,九新城係得咁多車
舊區有出唔到客嘅路線,嗰堆線被削資源難以避免
只不過係究竟透過收車/重組/定減班去削資源,就係大家可以畀意見嘅地方
舊線改快,或開新特快路線,一般收費都會上升,或者坐鎮新發展區,黎補償跌/分舊客嘅影響

有時當區議員唔熟交通,唔知反對重組其實等於支持減班/收車
馬鞍山議員對交通似乎唔係特別上心 (都係,上心選民都未必buy),無咩見解,好多時諗住維持現狀就算
尊重議會意見,自然結果係維持現狀
不過代價係少客線少咗車
多客線由於太密車用太多司機,少咗人,一樣出少咗車
Ricky403 發表於 2019-12-24 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-12-24 12:12
其實九巴用心聽意見嘅,何必要拖咁耐都未成功重組到九龍線。

富安加海皮做就預咗,但問題係九巴根本冇心 ...

問題係九城新都唔係淨serve一區
基於巴士公司係無得自主擴充車隊 (就算可以,仲有人手問題) ,收入亦相當多元化,尤其九巴手握唔少盈利能力高嘅路線,又有罷鐵輿論對沖社會不穩,佢地自然認為唔係事必要做你嗰區
所以當重組唔成,區議員提議唔啱心水,就直接轉用其他方式去削資源畀新區

要停止呢種情況,
either放寬配額制度,容許甚至鼓勵巴士公司以新資源服務新區 (阻力在政府),
or舊區自己用現存巴士路線網絡發展轉乘,以唔同區份路線互補 (阻力在巨嬰以及要為巨嬰負責嘅議員)
甚至極端就係停止新區發展 (魚蛋論,我諗無人真係想咁行)