hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘道塞車問題同車海問題
開啟左側

[問題] 觀塘道塞車問題同車海問題

kwn1029 發表於 2020-1-2 14:22 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-1 03:47
冇需要成個晏晝改大循環咁耐又搞到無定向班次同用趕客AB走線
只需要將一至五1630-1930柯打商貿區線班次以 ...

你提出既牛頭角站/觀市換車長提議,除非︰1) 確保實施頭段時間內有相關路線既車長起觀塘 STAND BY
2) 確保所有清客巴士可以起觀市短時間內即走

否則擠塞問題係唔會有太大改善。其實你諗既方向係好既,
但係觀市/創紀之城既路面空間實在係少得可憐,
加上近創紀之城段東行 有D巴士會起第二線 (甚至上完橋落黎既巴士會起第三線) 插埋黎,車輛容易起油站附近爭線
有時太多巴士一齊黎就會頂住一整段去到雅麗道燈位
而且觀市個巴士站位咁細,但係又容納咁多巴士線,如果清唔切客,造成既巴士龍分分鐘會更長
請時刻保持感恩及包容的心
EX-TL 發表於 2020-1-2 15:21 | 顯示全部樓層
直角=1507 發表於 2020-1-2 12:21
不同意

我一星期五晚由觀塘碼頭番荃灣

原文旨在回應駿業里等巴士嘅板友, 所以沒有提及開源道的塞車情況, 早前亦已在另文https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 1155442&pid=4127326回應應對方案.

敬業街塞車很大程度上係路窄, 只有一條行車線供蠕動是不足夠, 你看平時下繁一過左23巴士站, 有四條行車線選擇離開, 車輛倒灌回宏利及興業街和鴻圖道係家常便飯.

工業中心外又係另一回事, 來自茶果嶺道的車輛多數係巴士, 或者由商貿區 麗港城 繞道落黎入觀塘市中心方向, 而不是完全由敬業街而來.

當我間中搭船由碼頭出來, 沿敬業街或偉發道步行往觀塘游泳池, 就會看到敬業街單線塞死, 偉發道南行一片車海.

如果由敬業街行入翠屏道行人天橋, 往往我對腳同所有私家車 巴士 宏利專車同步出到觀塘道, 偶然巴士在成業街休憩花園停站令我仲快過架巴士, 茶果嶺道轉出鯉魚門道冇想像中咁塞.

觀塘站倒灌問題, 只係太多車(包括巴士 貨車 私家車)不斷由觀塘道東行或協和街駛入開源道, 觀塘道西行車輛要停低喺迴旋處前, 然後當開源道近觀塘廣場燈位轉紅, 車輛頂住西行慢線動彈不得, 才導致短暫完全停頓.

我本身多數在觀塘法院巴士站落車, 之後在茶果嶺道或偉發道口過馬路, 發現茶果嶺道轉出鯉魚門道唔算太難轉出來, 起碼有落隧道的行車線是暢順, 而由東隧 油塘 藍田往觀塘市中心的車輛會排在法院外第二線等候, 這些多數是公交工具, 第三 四線也是暢順, 而這就是我所講, 巴士埋法院巴士站時, 明明路是暢通, 但總是一大堆巴士塞埋站, 造成好像交通擠塞的樣子, 車龍一直排番上滙景平台下面.

開源道倒灌問題由來已久, 必須從改建路面交通設施入手, 包括路口擴容, 加闊及拉直行車線, 加大架空行人過路設施, 在鄰近較少人使用的港鐵站B3 D3出入口增建自動行人輔助設施連接地面與行人天橋及港鐵站, 相應減少路面行人過路設施(觀塘廣場對開), 加長車輛通過路口的時間, 減少及縮短車龍倒灌到迴旋處.

以上所講只係多年以來經常出現的情況, 由去年11月起情況的確較之前嚴重得多, 特別在午飯時間, 由觀塘站迴旋處轉入開源道, 以往只需要在迴旋處讓車, 現在情況係太多車由商與區經開源道倒塞出觀塘道, 東行經迴旋處車輛造成車龍, 龍尾到牛頭角站, 為什麼兩個月前開始才有如此擠塞, 而同時間敬業街 茶果嶺道轉出鯉魚門道西行, 及官塘工業中心外一段觀塘道西行不算擠塞.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 精闢見解

查看全部評分

li1872903 發表於 2020-1-2 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
應該叫啲公司唔好請新界住既人黎觀塘返工,咁巴士冇咁密就唔會咁塞
樂仔〞 發表於 2020-1-2 15:47 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-1-2 13:25
回#18 一有職員幫手 269C前啲上  62X後少少上 同時上兩部車 真係會快好多  難為E22為左你地百幾個客而自己 ...

駿業里站頭太細,短短三十幾四十米巴士站位擺太多線
小弟曾經去 TCU 投訴 80X 83X 88X 89C E22 258D 269C 259D 268C 等等線嘅駿業里巴士站
下繁 17:45 至 18:45,以各線平均班次計算(例如 6 - 10 分一班當 8 分)
60 分鐘內係有 71 班巴士需要埋站
以呢個密度根本唔可能擺咁多條線停站
但運輸署都係 hea 答就算,根本無正視問題
真係有心改善觀塘擠塞問題,就唔會拖到而家都唔處理啦
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-2 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-1-2 15:33
應該叫啲公司唔好請新界住既人黎觀塘返工,咁巴士冇咁密就唔會咁塞

簡直不切實際,叫人唔好賺錢我第一次聽
li1872903 發表於 2020-1-2 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-2 15:48
簡直不切實際,叫人唔好賺錢我第一次聽

日日坐車連塞車個幾鐘好過引呀?
joesiu27 發表於 2020-1-2 15:55 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-1-2 15:33

如果你觀點正確
是否非香港人不要來香港返工
以解決香港人生活問題?

回正題
小弟每日放工都由港島經東隧返觀塘
龍尾大多數在法院出現
偶爾在藍田迴旋處

確實,觀塘工業中心一段通常都只係慢車
但觀塘站迴旋處則經常塞死哂
小弟認為違泊是其中一個原因
但最大原因卻是人車不能分流
司機要跟燈行
人就可以亂咁行
而成業街一個,巧明街又一個燈位有冇需要?
成業街燈口距離觀塘站太短
轉燈又密,令到迴旋處經常頂實哂
只留一個巧明街,放棄成業街燈位可唔可行?
觀塘道西行係可以用下通道
但佢同東行一樣
有車要入迴旋處就塞住右二、甚至最右線
令到想去下通道都冇得去
結果只有一個,癱瘓。
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-2 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-1-2 15:54
日日坐車連塞車個幾鐘好過引呀?

邊度都塞㗎喇,坐地鐵咪唔塞囉, 啲人去咗第二度交通需求唔會減少㗎嘛, 只不過啲需求去咗第二度咁解啫,咁到時係咪又再塞
3ASV174 發表於 2020-1-2 16:43 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-1-2 15:47
駿業里站頭太細,短短三十幾四十米巴士站位擺太多線
小弟曾經去 TCU 投訴 80X 83X 88X 89C E22 258D 269C  ...

我諗佢地都唔知可以點,
因為駿業里唔係咁擺法,
你再停後啲就唔落得隧道要塞迴旋處,一係就去到 215x 個站先停到,但堆線上一個站已經係法院或者成業街公園,變咗觀塘一個就腳嘅站都無。

一係就將堆繁時線擺上裕民坊總站開,
唔好阻街又唔使轉迴旋處,但九巴似乎傾向繁時線行海濱道做埋九龍灣商貿區,但結果偉業街出返嚟又係塞到斷氣。
如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2020-1-2 16:59 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-2 13:32
佢直頭傻的嗎藍田站匯旋處下繁本身都塞車,
仲要將去藍田嘅車來回兜一次藍田再改去觀塘碼頭都未夠,
連本 ...

藍田塞車都唔夠秀茂坪塞車塞到早繁排到去馬游塘支燈啦漢奸豬
BTW 提提你觀塘道直去藍田來回方向唔使塞迴旋處已經抵銷返兜藍田時間