hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 238X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 238X 調整班次

barking 發表於 2020-1-8 18:24 | 顯示全部樓層

長洲居民 發表於 2020-1-4 23:46
放心啦, 已經返嚟.

你估唔到?

可否開估
nickhei 發表於 2020-1-9 02:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cky 發表於 2020-1-12 01:45 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-1-8 17:44
我搭西鐵,朝頭早7點都要9分鐘一班喎,荃灣線去到7點半打後都重要5分鐘一班,南港島線走咗班車都等成6分 ...

唔通我同你晌唔同時空?
我日日坐6:30至7:00前後的西鐵,連幾點有車嚟都記得晒
好準時 4至6分鐘一班
對面月台返紅磡保持 3 分鐘一班
去到錦上路有車從車廠開
可以密到 2至3分鐘一班
7點幾至8點拎就會有卡啦美孚車/屯門車攝晌中間
你係咪拎呢啲班次嚟做文章?

miklcct 發表於 2020-1-12 20:13 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2020-1-12 01:45
唔通我同你晌唔同時空?
我日日坐6:30至7:00前後的西鐵,連幾點有車嚟都記得晒
好準時 4至6分鐘一班

我以往星期日朝早,市區出發入新界參加比賽,去到成7點半啦,都重係9分鐘一班;好耐以前住屯門嗰陣,有時要去大埔,咁晨早流流要搭西鐵去錦上路轉64K,未到07:30重係9分鐘一班,差唔多到07:30,屯門站先開始有6分鐘一班。(因為啲車喺廠出錦上路去屯門,所以市區去屯門要成近08:00先開始有6分鐘一班嘅班次)
如果真係加密咗,朝早6點幾重密過日間嘅話(正常西鐵日間6分鐘一班,好似某啲時段係5分半但我唔肯定),咁肯定係呢一兩年嘅事啦,因為我喺呢一兩年已經無再點搭西鐵。
進智公交
Ricky403 發表於 2020-1-12 20:19 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-1-12 20:13
我以往星期日朝早,市區出發入新界參加比賽,去到成7點半啦,都重係9分鐘一班;好耐以前住屯門嗰陣,有時 ...

你呢類需求太低,就算巴士真係快過鐵都無客
.
天空之神 發表於 2020-1-13 07:31 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-1-12 20:13
我以往星期日朝早,市區出發入新界參加比賽,去到成7點半啦,都重係9分鐘一班;好耐以前住屯門嗰陣,有時 ...

星期日......

你睇左車表未? 正常 5-7 一早一夜 12
點會係 9 分
Ricky403 發表於 2020-1-13 09:07 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-1-13 07:31
星期日......

你睇左車表未? 正常 5-7 一早一夜 12

西鐵星期日清晨嗰一兩個鐘開8.5分鐘一班嘅......
不過嗰段時間,都無邊條巴士多客
PF2802 發表於 2020-1-13 09:35 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-1-4 21:20
再見238X

同名板友應該唔會返嚟啦

唔怪得近期上italk順眼咗咁多

我而家知原因了
TR5774
TR3797 發表於 2020-1-13 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層