hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 天水圍北巴士服務改善建議
開啟左側

天水圍北巴士服務改善建議

樓主| David_hk 發表於 2020-1-11 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-10 15:25
但你唔會覺得761P往返元朗好慢、迫,K73往返元朗好慢、唔過大坑渠唔方便嗎?

如果有巴士比761P、K73疏, ...

個人就肯定會轉搭,因為喺有得選擇嘅情況下都會避開鐵路/K巴。但老實講,自己並唔係元天通勤/來往嘅主要使用者。
主要使用者係通勤客/學生/買餸嘅人。
買餸嘅人最大機會會繼續保鐵,因為車錢使費低。(同埋佢地大把時間)
而學生保鐵有車費優惠。
通勤客係應該未知數,具體要睇下條走線要點行。
如果走線ok,通勤客/學生好快去得到目的地咁咪會支持。
但整體我對元天都唔樂觀,同鐵路/K巴嘅比例應該都係3:7 or 4:6
 樓主| David_hk 發表於 2020-1-11 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-1-10 22:52
我寧願分拆全新旺角特快
類似276A 走哂成條天瑞路同屏欣苑上公路

265B改天富總站係跟276B行?
為咗旺角特快而搞到天北冇咗長荔深車一樣會反對。
天空之神 發表於 2020-1-12 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-1-11 10:41
265B改天富總站係跟276B行?
為咗旺角特快而搞到天北冇咗長荔深車一樣會反對。 ...

其實天北果班一早舉哂腳上265M 轉268X
你唔做天水圍旺角特快都係有班人要轉車站轉

相反深長荔果班,除左通勤時段根本無去特快旺角咁吸引,條條慢碌長沙灣道,69X 都比你碌到無客啦
 樓主| David_hk 發表於 2020-1-12 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-1-12 00:14

265B跟276B咁行,就算係旺角特快開咗之後做20分鐘一班都會頂得住,順便比濕地公園同慧景軒有車搭下都好。

如果係因為車長唔夠嘅問題,咁麻煩從廢線69X落手。

理由係我唔覺得條廢線69X淨做長荔深會頂得住,呢條廢線喺非繁其實係少客,如果提供埋旺角特快,只會令廢線69X喺僅有嘅客源裡面再流失多一部份客。最大機會咪喺非繁做25-30分鐘一班。

69M有眼你睇,拉長咗又點,喺非繁一樣冇加密班次就知咩事。要怪就怪條廢線69X明明去到咁多地方,但天南人完全撐唔起佢。
天空之神 發表於 2020-1-13 10:10 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-1-12 02:18
265B跟276B咁行,就算係旺角特快開咗之後做20分鐘一班都會頂得住,順便比濕地公園同慧景軒有車搭下都好。
...

天耀天盛出深長荔果班一早上哂西鐵
如果仲唔廢物(學你咁講)利用將條 69X 幫 265B 理順路線
根本就搵天北果班笨

天水圍北 - 旺角特快 + 265M 組合一次過運客落去大欖洗牌
好過就咁搭 265B 漫遊

69x 旺角以南一早比平過佢同快過佢既 268X 搶哂客
唔縮線,旺角以南都係載空國際
不如把心一橫拆多條線專心做旺角以南特快好過
又可以幫班客由 $14.2 upgrade 返去 $15.1
雙贏
.
 樓主| David_hk 發表於 2020-1-13 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-1-13 10:10
天耀天盛出深長荔果班一早上哂西鐵
如果仲唔廢物(學你咁講)利用將條 69X 幫 265B 理順路線
根本就搵天 ...

搵咗天北笨十幾年喇,就嚟廿年添...
明明天北去鐵路站座底要15分鐘,有時要20分鐘。天北就根本同屯門有啲地方一樣,距離鐵路站偏遠,明明有先天優勢令天北人舉腳搭巴士,可惜九汽就得嗰265M去轉車同265B左兜右兜,倒客落党铁咁益智嘅嘢都做得出,仲要繁時開到咁L密都可以唔分拆。尤其係265M只要十零分鐘就上到公路,如果喺濕地公園路出,隨時只要幾分鐘就上到公路,呢啲時間點都好過慢慢龜落鐵路站。

265M早繁有眼睇,5分鐘一班又點?總站同逸潭樓佔據咗大半座位,富恩好彩就執晒剩返啲位,唔好彩就開始要企人。根本就有市場喺度。

————

講返正題,我覺得旺角特快係可以考慮你嘅option,可以打救返天南市場返嚟。不過對我嚟講一定唔係首選,甚至排得好後。
理性嚟講,對天北嘅車程可能都係差啲。我呢排有搭276A返天北,除咗四大天王之外,天瑞路嗰一堆燈位都令我好反感,因為真係停得太耐。所以可以嘅話,我希望天北旺角特快嘅走線,係由天華路/濕地公園路直出。

感性就算喇,只希望天南唔好拉埋天北落水,令天北人憎天南人一定唔係好事嚟。

對自己嚟講,嗰結論就係天北旺角特快最好淨做天北(有時間之後我會開post將返成份建議出嚟),好似尚德條「居民線」296D做全日15/20我就收貨,如果做到10分鐘直頭係加分位。
265B因為歷史問題,所以做埋嘉北係接受到,亦都無可厚非。
天慈就喺天城路加站,塞埋比69X。
天南條廢線69X就serve返晒成嗰天南,市區部分咩都唔做住,佢地有心要改善就執返好嗰班次先。

paul2357paul 發表於 2020-3-16 10:53 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-1-7 13:30
......btw 69X就算唔肯放走天瑞總站都得,可以要佢兜上去serve咗嗰4個屋苑先,之後先去serve天耀。

呢招改69X彈番上去三湖直出很絕,
迫下賞湖居天盛天耀天慈友改變搭平價西九線(相對西鐵來說)習慣吧!
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1163802-1-1.html
HM3044 發表於 2020-3-16 11:40 | 顯示全部樓層
其實應該廢物利用269B做天北經旺角縮去尖沙咀
265B就可以再執
HM3044 發表於 2020-3-16 11:42 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-1-12 00:14

269B應該改只做天北
景湖居直去欖隧,直出美孚之後鴉蘭街
HJ8388-S7 發表於 2020-3-16 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層

上面有人建議跟 276A 行去屏欣上公路, 我唔太建議呢種行法
如果搭得多 276A 嘅話就會知道 276A 由北到南咁行係比 265B 更耐上到公路
265B 可以穩定地 17-22 分鐘轉出朗天路,但 276A 時間係極不穩定
講緊非繁順燈快嘅都起碼15分鐘轉出朗天路, 繁時唔順燈兼多人上落要用25分鐘先轉出朗天路
正常都要20分鐘

雖然276A走線食到最多客,但行276A走線上公路比265B仲耐,仲唔穩定